ROJ TV'den Öcalan Sansürü

Cevapla
helindem
Mesajlar: 331
Kayıt: 03 Ağu 2007, 15:06

ROJ TV'den Öcalan Sansürü

Mesaj gönderen helindem »

ROJ TV’DEN ÖCALAN SANSÜRÜ
PKK’nın birliğini ve devamlılığını kuvvetli bir şekilde destekleyen, PKK’nın otonomi çabalarını başarılı kılmak için şiddeti yöntem olarak teşvik eden, TRT Şeş’in yayın hayatına başlamasıyla izlenme oranı gün geçtikçe düşen Danimarka’da kaim ROJ TV, bu kez de Abdullah Öcalan’a sansür uyguladı. Haber bültenlerinde Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin tamamı verilirken TRT Şeş ile ilgili olumlu cümlesi makaslandı.
Sabah gazetesinin haberine göre uydudan yayına başladığı 14 Mart 2003’ten bu yana terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın sarf ettiği her söze, açıklama ve yazıya adeta kutsal metin muamelesi yapan ROJ TV, geçen haftalarda yayınlanan bir haber bülteninde TRT Şeş ile ilgili olumlu açıklamasına karartma uyguladı. Abdullah Öcalan’ın Çarşamba günleri hapis yattığı İmralı Adası’nda avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin tamamına hem Kürtçe hem de Türkçe ana haber bülteninde yer veren ROJ TV, TRT Şeş’in açılmasına yönelik söylediği, “Bu adımı sembolik açıdan iyi bir adım olarak değerlendirmek mümkün” cümlesine sıra gelince, bu bölümü makasladı.
Bu ifadeyi görüşme metninden çıkaran ROJ TV, Öcalan’ın şu değerlendirmelerine yer verdi: “Yine bu TRT Şeş’in açılması, enstitülerin açılması gibi adımlar ABD’de 5 Kasım 2007’de yapılan görüşmede alınan kararlar çerçevesinde atıldı. Ancak amaçları farklı ve içeriği zayıftır. Önemli olan içeriktir ama içeriği boşaltıyorlar. Bunları seçim malzemesi olarak kullanıyorlar. Seçim malzemesi olarak kullanılmasına karşıyız. Bundan sonra Kürtler ile mücadele bu şekilde yapılacaktır.”
ROJ TV’nin, Abdullah Öcalan’a ilk kez sansür uygulama cüreti gösterdiğine değinen bir çok bağımsız Kürt sitesi, Öcalan’ın TRT Şeş’in içeriği ve programlarıyla ilgili değerlendirmelerine dikkat çekti. Örneğin Kürtçe yayın yapan haber sitesi Netkurd; “Öcalan’ın değindiği önemli bir nokta da konuşmasında TRT Şeş’i eleştirmesi ve bunu zayıf bulması. Bu açıklama bizim merakımızı uyandırdı. Acaba Öcalan’ın İmralı’da TRT Şeş’i izleme imkanı mı var? ROJ TV’nin haberi pek de inandırıcı değil.” yorumunda bulundu.
Bu arada TRT Şeş’in yayınlanmaya başladığı 1 Ocak 2009 tarihinden beri örgütsel tavırlardan, anlamsız tartışma programlarından bıkan Kürt halkının ROJ TV’yi izlemek istemediği de vurgulandı. Kürt vatandaşlar tarafından ROJ TV yetkililerine gönderilen mektuplarda; “ROJ TV’de sanki her şeyin Abdullah Öcalan etrafında döndüğü, Kürtlerden hiç bahsedilmediği, gerilla denilen kişilerin ne için savaştıklarının bile anlaşılamadığı, her gün çatışmalarda hayatını kaybeden ve gerilla diye tabir edilen gençlere yazık olduğu ve bunların boşu boşuna öldüğü, tartışma programlarında Kürtlerle adeta dalga geçildiği, içten içe Kürtler arasında nifak yaratılmaya çalışıldığı, bütün bu nedenlerden dolayı ROJ TV’nin izlenmek istenilmediği” şeklinde şikayetlerin yer aldığı kaydedildi.
Bütün bunların yanında PKK’nın propaganda faaliyetleri için kullandığı yayın organı ROJ TV’nin yaptığı yayınların, kendi üyelerini de bıktırdığı vurgulandı. PKK kamplarında barınan örgüt üyelerinin Türk TV’lerini izledikleri ve artık şiddetin hiçbir ortamda kabul görmediği dünyamızda boş amaçlar uğruna yapılan propagandanın örgüt içerisinde etki yaratmadığı gibi, militanları da motive etmediği bildirildi.

Helin Demir
helindem@mynet.com
Cevapla

“DTP, PKK Yazıları...” sayfasına dön