DTP'NİN YENİ YAKLAŞIMLARI İŞE YARAYACAK MI?

Cevapla
helindem
Mesajlar: 331
Kayıt: 03 Ağu 2007, 15:06

DTP'NİN YENİ YAKLAŞIMLARI İŞE YARAYACAK MI?

Mesaj gönderen helindem »

DTP’NİN YENİ YAKLAŞIMLARI İŞE YARAYACAK MI?

Şiddeti temel alan politikalarıyla terör örgütü PKK ve onun uzantısı DTP, insanlar için güvenlik duygusunu, ülkenin birliğini tehdit eden iki yapı olarak karşımıza çıkıyor. Bu özellikleriyle de demokratik gelişimin ve açılımın önünde en önemli tehdit olarak görülüyor. ‘Bölücü terör’ denince akan suların durduğu ülkemizde PKK, kimi kesimlerin iç politikadaki dengelerle, demokratik açılımlarla oynama kabiliyetinin en önemli unsuru olarak değerlendiriliyor. DTP ise, PKK’yı amaçlarına ulaşmak için kullanan kesimlerin baş aktörü konumunda kendini belli ediyor.

Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerle ilgili olarak DTP, ne yapacağını bilemez bir halde çırpınıp duruyor. DTP’nin geçen seçimlerde uğradığı yenilgi üzerine dine yöneldiği savunuluyor. Bu yönelişin parti içinde kaygı yarattığı bildiriliyor. Amerika’nın Sesi (VOA) radyosunun “Türkiye’nin Kürt Partisi, Siyasi Profilini Güçlendirmek İçin Dine Yöneliyor” başlıklı haberinde, Kürt milliyetçiliğinin sadık taraftarı imamların geçen yılki seçimlerde DTP’ye destek vermedikleri belirtilirken, Diyarbakır’ın dini liderlerinden olduğu söylenen Zait Çıtıran’ın, “DTP’ye bir ders verilmesi gerekiyordu” yolundaki açıklamalarına yer veriliyor.

Çıtıran, DTP’nin Kürt halkının % 97’sinin Müslüman olduğunu ve İslami hassasiyetlerinin bulunduğunu anlamadan büyük bir hata yaptığını söyleyerek, artık DTP’li belediye başkanları ve milletvekillerinin camilere gittiğini, toplantılarına dini önderlerini davet ettiklerini vurguluyor. Ancak, haberin devamında DTP liderlerinin yaklaşımlarındaki bu değişikliğin hoş karşılanmadığına dikkat çekilerek, yazar Kava Nemir’in, “Laiklik Kürt hareketi için çok önemli idi fakat bu hareket artık her geçen gün daha da dindar oluyor” şeklindeki değerlendirilmesi aktarılıyor. DTP’ye yakın şarkıcılardan Sılan Eser de, partinin İslam’a yönelmesinin arkasındaki nedenleri anlamakla birlikte tehlikeli bir oyun olduğunu düşünüyor.

DTP, ayakta kalabilmek için zamana göre değişen yeni yaklaşımlar sergiliyor. Ancak oy kazanmak için terörden uzak durması gerektiğini bir türlü değerlendiremiyor. Her gün şiddet çığırtkanlığı yaparak, aslında en çok zarar verdiği Kürt halkının nefretini kazanıyor.Özellikle artık kan ve gözyaşı istemeyen, huzurdan yana olan Doğu ve Güneydoğu halkı, terör değil, huzur ve hizmet bekliyor.

Helin Demir
helindem@mynet.com
Cevapla

“DTP, PKK Yazıları...” sayfasına dön