D-8 Başarılı olabilecek mi?

Cevapla
Musa Özateş
Mesajlar: 1205
Kayıt: 17 Mar 2007, 01:17

D-8 Başarılı olabilecek mi?

Mesaj gönderen Musa Özateş »

1997 yılında Türkiye, Pakistan, İran, Bangladeş, Mısır, Malezya, Nijerya ve Endonezya'nın katılımıyla kurulan ancak bugüne kadar somut bir başarısı olmayan örgütlenme olan
Kalkınmakta olan 8 ülkenin oluşturduğu (D-8), İslam Konferansı Örgütü'nde olduğu gibi daimi bir genel sekreterlik kuruyor
İran'ın resmî ajansı IRNA'ya açıklama yapan İran Ekonomik ve Uluslararası İşbirliği Kurumu Direktörü Hadi Süleyman Pur, kurulacak genel sekreterliğin merkezinin Türkiye'de olacağını belirtti.

D-8 Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre 4-8 Temmuz tarihleri arasında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da gerçekleşecek Zirve’nin ana konusu “Yeni Bir İşbirliğine Davet” olarak belirlendi.

İki yılda bir yapılan Zirve toplantılarını kuruluşundan bu yana aksatmadan gerçekleştiren D-8’in önceki Zirve’si Endonezya’nın ev sahipliğinde 13 Mayıs 2006’da Bali Adasında yapılmıştı. Ayrıca yüksek dereceli memurlardan oluşan Komisyon ve Dışişleri Bakanlarından oluşan Konsey toplantılarını da düzenli bir şekilde yapan Örgüt, 25. Komisyon toplantısını 4-5 Temmuz tarihleri arasında Kuala Lumpur’da gerçekleştirdi. Bugün ise (6 Temmuz) 11. Konsey toplantısı üye ülkelerin Dışişleri Bakanlarının katılımıyla yapılacak.

ASIL ZİRVE 8 TEMMUZ'DA

Üye ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılacağı Zirve Toplantısı ise 8 Temmuz’da Malezya Başbakanı Ahmed Bedevi’nin açılış konuşmasıyla başlayacak. Dönem başkanlığının Endonezya’dan Malezya’ya geçeceği Zirve’de ayrıca 2008-2018 dönemini kapsayan “Ekonomik İşbirliği Yol Haritasının” kabul edilmesi bekleniyor.

Bunun yanında üye ülkelerin Sanayi ve Ticaret Odalarından oluşan D-8 İş Forumu da 3 Temmuz tarihinde Malezya Sanayi Ve Ticaret Odaları Birliğinin ev sahipliğinde Kuala Lumpur’da bir araya geldi. İş Forumu’nun gündeminde ise üç önemli madde vardı: Helal Gıda, Bioteknoloji ve Yenilenebilir Enerji.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yapılacak Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirvesi'nde Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil edecek. Babacan, 8 Temmuz'daki zirve öncesinde eşi Zeynep Babacan'la birlikte dün başkent Kuala Lumpur'a gitti
Cevapla

“Dış Siyaset (Politika)” sayfasına dön