Zulmün Kökeni

Allah'ı tanımakta akli, nizami ve diğer tüm yönlerin ele alınabileceği platform.
Cevapla
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Zulmün Kökeni

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Zulmün kökeni araştırılacak olsa ,elde edilecek nedenler şunlardan ibaret olacaktır :


1-Çöküş Korkusu :


Başka bir fabrikanın açılmasıyla kendi çıkarlarını tehlikede görüp olası iflastan korkan bir fabrikatör ,uyanık bir vicdaha ve sağlam bir imana sahip değilse şayet,var gücünü kullanarak rakibini ezmeye çalışacaktır.


2-Mahrumiyet :

Hakkını almak için birçok zahmetlere katlanan ancak hakkını gaspçıdan alamayan bir insan ,aşırı bir tutum içine girerek karşı tarafı dize getirme uğraşı verecek ve amacına ulaşmak için de her türlü yola başvuracaktır.

Mahrumiyet tepkisi bazı insanlarda ,cinayette acımasızlık şeklinde kendini gösterir. Bu tür insanlar ,hor görülme ve zilletten kurtularak bir makam elde edince adeta kudururlar ,mazlum kitleyi katletmekten ,her şeyi yakıp yıkmaktan zevk alırlar. Mazlum insanların yürek tırmalayan iniltisi ,bu insanlar açısından doyumu olmayan bin haz ve neşedir.

3- Bilgisizlik :

İnsan düşüncesinin ürünü olan kanun ve yasalar ,çoğu yerlerde zulüm ve adaletsizliğin sebebi olmuştur. Bu,sırlar ve meçhullerle dolu bir evrende çevrili olan insanın bilgisinin sınırlı oluşundandır. Zencilere reva görülen tüyler ürpertici zulüm ve haksızlıkların bir bölümü ,kendini beğenmiş bir grup azınlığın ,fazilet ve üstünlüğün deri rengiyle bağlantılı olduğu vehmine kapılmasından kaynaklanmıştır. Halbuki fazilet ve üstünlüğün ölçüsü ,bilgi ve yüzce insani vasıflardan ibarettir.Bu bağlamda siyah ya da beyaz olmanın hiçbir etkisi yoktur.

Bilgisizlik ,mahrumiyet ve güçsüzlük gibi nedenlerden doğan veya daha farklı sebeplere dayanan bu tür olguların yüce Allah hakkında düşünülmesi asla mümkün değildir. Çünkü O ,sonsuz ilim ve kudret sahibidir ,kaybetmekten korkacağı hiçbir şeye muhtaç değildir ve de mutlak müstağnidir .Öyleyse zulüm ve haksızlık etmesi düşünülemez.

Bu çok net ve açık bir konudur. Bu hususta kuşkusu olanlar , ya bu açıklamalara dikkat etmemişler ya da adaletin manasını tam ve doğru olarak anlayamamışlardır.

İslam da Usul-i Din /kısa bir bölüm

Kaynak /Komisyon /islam kütüphanesi
Cevapla

“Allah (Tevhid) İnancı” sayfasına dön