İçkinin Haram Edilmesi

Alevilikte Ahlak, İrfan gibi manevi konuları bu bölümde paylaşabilirsiniz.
Cevapla
Mekzun
Mesajlar: 259
Kayıt: 09 Ağu 2010, 15:35

İçkinin Haram Edilmesi

Mesaj gönderen Mekzun »

İÇKİNİN HARAM EDİLMESİ

Değerli din kardeşlerim, bu yazıda içki konusuna değinmek istiyorum. Gerek Aleviler arasında tartışılması, gerekse Sünnilerin Alevilere yükledikleri bir itham olması nedeniyle Alevi kaynaklarına dayanarak bu konuya açıklık getirmek istiyorum.

İçki ve şarap gibi alkollü içecekler dinimizce haram kılınmıştır.

Hüseyin bin Hamdan el Hasibi silsile yoluyla Cafer bin Malik’ten, Muhammed bin Halef’ten, Muhavvel bin İbrahim’den, Zeyd Şeyham’dan, Ebu Hamza Sümeli’den, Abdullah bin Hizan Ensari’den o da Huzeyfe ibin Yeman’dan rivayet ettiğine göre;

Huzeyfe ve beraberindeki üç sahabi orucun müslümanlara farz kılındığı ilk Ramazan ayının ilk günü olan Cuma günü Ebu Bekir’in evine gittiler. Ebu Bekir’i yemek yer, içki içer ve orucu inkâr ettiğini beyan eden şiirini okurken bulurlar.
Bunun üzerine Ebu Bekir’in kabilesi Teym, Ömer’in kabilesi Udeyy, Osman’ın kabilesi Ümeyye ve Abdurrahman bin Avf’ın kabilesi Zühre -ki hepsi Kureyş’yendir- toplanarak Nebi’ye dediler ki; “Ey Resulullah, Ebu Bekir’in bir suçu yok. İçkiyi bize haram etme. Biz Ebu Bekir’in günahını üstleniriz. Bunun için kefareti kabul et.” Resulullah (s.a.a.v) onlara şöyle dedi: “Hüküm ancak Allah’ındır. Bu konuda habibim Cebrail’in yüce Allah’tan getireceği hükmü bekliyorum.” Bunun üzerine yüce Allah şu ayeti indirdi. “...kötü beldeden ise faydasız bitkiden başladı çıkmaz.” (Araf 58)

Böylece Nebi içkiyi yasakladı. İnsanların içki konusunda Resulullah’a soruları arttı. Resulullah içkinin yasaklandığını medine halkına duyurdu ve bu hususta çeşitli yerlerdeki müslümanlara yazı gönderdi.
Bazıları içkinin helal olduğunu savundu. Allah’ın indirdiği hiç bir kitapta içkinin haram edilmediğini buna kanıt gösterdiler. Ebu Bekir’in sarhoş olduğu zamana dek Resulullah döneminde de içki içildiğini, içkinin testilerde saklandığını dile getirdiler.

Müslümanlar Nebi’ye sordular: “Ey Resulullah (s.a.a.v)! İçkiyi bize neden yasaklıyorsun? Bu hususta Allah katından bir emir mi geldi? Eğer geldiyse onunla amel edelim. Bunun üzerine üzerine yüce Allah şu ayeti indirdi: “Ey inananlar! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa erersiniz.” (Maide 90)

Müslümanlar dediler ki; “içkiden sadece kaçınmamız emredildi. İçki bize haram kılınmadı.” Bunun üzerine yüce Allah şu ayeti indirdi; “Şeytan içki ve kumlarla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçmiyor musunuz?" (Maide 91)

Müslümanlar dediler ki; “İçkiden sadece vazgeçmemiz istendi. İçki bize haram kılınmadı.” Bunun üzerine yüce Allah şu ayeti indirdi: “Sana içki ve kumarı sorarlar. De ki; Onlarda hem büyük zarar hem de insanlar için yarar vardır ama zararları yararlarından fazladır.” (Bakara 219)

Müslümanlar dediler ki; “İçki de insanlara yarar vardır. Her ne kadar içkindeki zarar yararlarından büyük olsada içki haram edilmemiştir.” Bunun üzerine yüce Allah şu ayeti indirdi: “De ki; Rabbim ancak açık ve gizli çirkin işleri, GÜNAHI, haksız saldırıyı, hakkında hiçbir delil indirmediği herhangi bir şeyi Allah’a ortak koşmanızı ve Allah’a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.” (Araf 33)

Böylece içki kesin bir dille haram edilmiş oldu. Çünkü ayette geçen ism (günah) kelimesi, Arapça’da içkinin isimlerinden biridir.

Bunun kanıtı İmruul Kays’ın şu beyitidir.

“Aklım uyuşama dek, içtim ben bu içkiyi
İçki işte böyledir, uyutur zihinleri”

KAYNAK: Hidayet'ul Kübra
"İlmin cevherini ehlinden men etmeyin, ilmin cevherinin ehline zulmetmiş olursunuz. İlmin cevherini ehlinden olmayanlara vermeyiniz, aksi takdirde ilmin cevherine zulmetmiş olursunuz."

İmam Hz. Cafer-i Sadık (a.s)
Cevapla

“Alevi Ahlak ve İrfanı” sayfasına dön