Çanakkaleye aykırı bakabilmek üzerine 3 başlık

Cevapla
biralevi
Mesajlar: 1487
Kayıt: 24 Ara 2006, 14:02

Çanakkaleye aykırı bakabilmek üzerine 3 başlık

Mesaj gönderen biralevi »

ÇANAKKALEYE AYKIRI BAKABİLMEK ÜZERİNE 3 BAŞLIK

ÇANAKKALE SAVAŞI ZAFER Mİ?
Osmanlının Enver efendinin!
Sarıkamış faciasını örtmek için,
Cumhuriyetçilerin de Mustafa Kemalin geçmişini
güzelleştirmek için rolünü abarttıkları
binlerce anadolu aydın ve evladının toprağa verildiği
Emperyalistlerin
BİRKAÇ YIL SONRA AYNI YERDEN
TEK KURŞUN ATILMAKSIZIN
RAHATLIKLA GEÇİP
İstanbulu işgal ettikleri
stratrejik hatalarla dolu
lokal bir cephe mücadelesidir.....
İllede zaferden ! sayacaksanız
Pirus zaferidir.....
TEZİMDİR.......
Mustafa Kemal
Çanakkalede kara bölümünde
bir müddet savaşmış olmasaydı,
resmi Kemalist tarihçilerce
bu savaş
Tıpkı Sarıkamış gibi
acı bir yenilgi olarak sunulacaktı......
Teoman Şahin



ÇANAKKALE HATALARI…………
1- Saha komutanının Alman olması hataydı, bizim kendi komutanlarımızdan birileri olmalıydı….
2- Kara savaşına razı olmamız hataydı, bırakalım çıksalardı,yabancı topraklara ve de o yerde uzun süre ikamet etmeleri lojistik sağlamaları çok zordu, üstelik İngilizlerde yıpranmıştı.
3- Sonuna kadar ‘VUR KAÇ ’ türünden ORGANİZE VE UZUN SOLUKLU bir savaş stratejisi uygulanması gerekiyordu.
4- Savaşı KIŞ şartlarına ve daha uzun süreye taşımak bizim avantajımız olacaktı.
5- Saldırganların kim olduğu tüm dünyaya duyrulmalı ve tüm dünya ülkelerinin dikkati buraya çekilmeliydi. Dünya diplomasisi bu süreçte kullanılmalıydı.
6- Kara savaşının kilitlendiği erken görülmeli ve ilk baştan yapılmasa da tepeler bırakılıp geri çekilmeliydi.
7- Küçük çocuklar asla sahaya sürülmemeliydi. Anadolunun geleceğiyle oynandı.
8- Acaba diyorum ihtiyat tümenleri yeterli miydi? Ve zamanında sahaya sürülmüş müydü? Zira Mustafa Kemal bile komutanı olduğu bu tümenleri sonradan duymuştu.
9- Akdenizdeki Alman donanması neden müdahale etmedi? Bu konunun üzerine neden gidilmedi?
10- Almanların onca uçağı neden bu işe hiç bulaşmadığı neden sorgulanmadı?
YANİ AÇIL SUSAM AÇIL …..
Teoman Şahin

ÇANAKKALEYE EGEMEN GÖRÜŞÜ DIŞLAYARAKTA BAKABİLMELİYİZ

Yakın tarihimizi ilgilendiren önemli konulardan birisidir.Henüz aydınlanamayan pek çok yer olduğu düşünülebilirse de bilinen pek çok doğruda ortadadır.

1-Çanakkale zaferinin kutlandığı 18 Mart günü m.Kemalin daha çanakkaleye adım bile atmadığı ,aslında deniz savaşının zafere dönüştüğü gündür.Yani İngilizlerin mayınlar nedeniyle başarısız oldukları gündür.
Eğer sadece bu gün için başarı birilerine mal edilecek ise ;
Padişah V.Mehmet Reşat
Genelkurmay başkanı Enver paşa
Çanakkalede Oluşturulan ordunun komutanı Alman Liman paşa
Deniz savaşında en etkin rolleri oynayan Esat paşa,(sanırım bahriye nazırıydı)
Cevat çobanlı paşa Nazmi bey isimleri en önde gelmelidir.
Gerçek şu ki Milli mücadele önderimizin Samsun öncesini güzelleştirmek için Çanakkalede M.Kemal zirveye çıkarılıyor,basit bir geçmişe güzelleme yazılıyor,
Deniz savaşları olduğunda cephede M.Kemal yoktu,hatta 19.ihtiyat tümenine atanmasını kendisi bile ‘Nerde bu tümen ‘diye anılarında eleştiriyor Enver paşaya bunu soruyor cevap bile alamıyordu.
Ancak 18 Marttaki kutlamaları deniz ve kara savaşlarının tümü için geçerli kabul edebiliriz.Aksi taktirde kara savaşlarını da kutlamaya kalksak gün yetmez çünkü sürekli tepelerin verilmesi ve alınması şeklinde geçen bir dalaşma şeklinde savaş olmuş ve karşılıklı kıyım yaşanmıştır.
Belki her tepe önemliydi yada hiçbir tepe o kadarda önemli değildi şeklinde bir paradoksa düşmek mümkün.Milli mücadele önderinin savaştığı tepeleri öğretmeleri normaldir çünkü Çanakkale Osmanlı dönemi savunma savaşı olduğu halde haksız yere milli mücadele tarihimizin bir açılımı olarak anlatılmaktadır.

2-Zafer kabul ediliyorsa bu zaferi en üst padişahtan başlamak üzere yazmak gerekir kural budur nasıl Sarıkamış faciasını Envere yazıyorsak buradaki zaferide Envere yazmak gerekir.
Hem zafer ilan edip hem zaferi sadece birkaç tepede savaşan milli mücadele önderine yazmak ancak resmi tarih tezine uygun olur ama tarihi gerçeklere uygun olmaz.Alevi aydını Milli mücadele Önderine ve de Kemalizme ne kadar sempati beslerse beslesin bu tür çelişkileri görmek zorundadır.

3-Eğer bu savaşı aptalca buluyorsak sorumlusu Osmanlı padişahıdır ve Genelkurmay başkanı Enver paşadır Çanakkale savaşlarını abartılı anlamsız bulan yada eleştiren sağcı Sünni aydınında bu gerçeği böyle görmesi gerekiyor.Enver paşanın 2.Wilhelm den aldığı 5 milyon altın karşılığı bizi 1.dünya savaşına sokmasının başlangıç olduğunu görmeleri gerekiyor.Basiretsiz öngörüsüz ittihatçıların eseridir.

4-Almanların Akdenizdeki donanmalarını riske sokmak yerine türk köylü taburları ve genç yedek subayları harcatmasını kim taktir edebilir?Günde ortalama bin kişiyi kaybettiğimiz bir savaştan ve akabinde gelişen olaylar zincirinin abartılı zafer gibi sunulması Osmanlı döneminde başlamıştı Osmanlı basını olayı zafer gibi vermiş komutanları halka tanıtmıştı,
Mustafa Kemali Anadolu aydınının ilk tanıması bu vesileyle olmuştur.Bir gazete Çanakkalede savaşanlarla röportaj yapar bunlardan biriside M.Kemaldir ve böylece gelecekte kullanılacak başarı öyküsü kendiliğinden icat edilmiş olur.

5-Sonuçta onca zafer narasına ve kayba rağmen birkaç yıl sonra İstanbul işgal edilmiştir.
Düşünün bir savunma savaşı yapıyorsunuz sayısını bile tam bilemediğimiz binlerce insanımızı kaybediyoruz,birkaç yıl sonra düşman boğazdan geçiyor ve istanbulu işgal ediyor ve biz bu savunmayı ZAFER diye sunuyoruz,
Eş zamanlı Enverin Sarıkamış faciasını da böylece kamufle ediyoruz,
Çanakkale Berlinin ve onlara uyan padişah ve Enver grubunun başarısız stratejilerinin bir parçasıdır.Ama bunu basın yoluyla çok iyi kamufle edip zafere! Çevirdiler ve yeni cumhuriyette M.Kemalin rolü yüzünden bu zaferi! kabul etti.

Teoman Şahin
Cevapla

“Osmanlı Tarihi” sayfasına dön