Masumlardan (s.a) birer hadis

Alevikte 4 büyük hadis kitabı ve diğer hadis kaynaklarının paylaşıldığı forum.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
MERDAN
Mesajlar: 956
Kayıt: 01 May 2007, 22:14

Masumlardan (s.a) birer hadis

Mesaj gönderen MERDAN »

MASUM’LARDAN ( a.s. ) BİRER HADİS :

Hz. Resulullah ( s.a.a. ) buyurdu :

Ya Ali altıyüz bin sözü altı cümlede toplayıp sana söyleyeceğim :

İnsanların,müstehap işlerle uğraştıklarını görürsen,sen farzları bitirmekle meşgul ol.
İnsanları dünya işleriyle uğraşır görürsen ; Sen ahiret işiyle uğraş.
İnsanları diğerlerinin ayıplarıyla uğraştıklarını gördüğünde, sen kendi ayıplarına bak.
İnsanları dünyayı süslemeye meşgul bulursan, sen ahiretini ziynetlendirmeye çalış.
İnsanları,işin çok olmasına çalışır görürsen,sen işin sağlamlığına ve temizliğine bak.
İnsanların,mahlukata sığındığını görürsen,Yaratıcıya ( c.c) sığın.

Hz. Fatıma (s.a) : İmam Hasan’ın (r.a) şöyle buyurduğu nakledilmiştir : “Annem Fatıma bir Cuma gecesini fecrin doğuşuna kadar ibadetle, ruku ve secde halinde geçirdi.sonra mümin ve müminelere dua etti. Onların isimlerini zikrederek, onlar için Allaha yalvardı.Ama kendisi için hiçbir duada bulunmadı. Dedim Anne, niçin kendine de dua etmiyorsun ? Dedi ki “Ey gözümün nuru, komşu hakkı insanın kendi hakkından önce gelir.”

Hz.İmam Ali ( k.v.) buyurdu : Belimi iki adam kırmıştır,konuşmasını bilen fasıkla şuursuz abid.
O diliyle fasıklığını örtüyor,bu da ibadetiyle cehaletini.Fasık alimlerle cahil abidlerden korkun ! Aldananları bunlar aldatır. Ben iki gözümün nuru Hz. Resulullah’dan duydum ki bana şöyle dedi :Ey Ali benim ümmetimin helak oluşu konuşmasını bilen münafıkların eliyledir.

Hz. İmam Hz. Hasan ( s.a. ) buyurdu : Mü’min dünyada ahiretine azık toplar,kafir ise zevke dalar. Öğüd almanızı önleyen şey kendinizi büyük görmenizdir.Dünyada ayıplanmaya katlanmak cehennem ateşinden daha iyidir.

İmam Hz. Huseyn (s.a. )buyurdu : Özür dilemeni gerektiren hareketten kaçın ! Mü’min ne suç işler,ne de özür diler,ama münafık her gün suç işler ve özür diler

Hz.İmam Zeyn-ül Abidin (a.s.) buyurdu : Duanın icabetini önleyen günahlar,kötü niyetli olmak,kötü kalpli olmak ve kardeşlerine iki yüzlü davranmak,duasının kabul olacağına inanmamak,farz namazları vakitleri geçecek şekilde geciktirmek,iyilik ve sadaka ile Allaha yaklaşmayı terk etmek ve konuşmada küfür ve sövüşe başvurmaktır.

Hz.İmam Muhammed Baqır (s.a.) şöyle buyurdu : Bütün meselelerin başı,anahtarı,kapısı ve Allah’ın rızasını sağlayanı İmam’ı tanımak ve O’na itaat etmektir.Eğer bir adam geceleri ibadetle geçirir,gündüzleri oruçla,bütün malını Allah yolunda verir ve ömrü boyunca her yıl hacc’a gider,ama takip edeceği ve bütün işlerini O’nun emrine göre yapacağı ilahi bir Velinin velayetine inanmazsa; Allah katında hiçbir sevabı hakketmez ve iman ehlinden de sayılmaz.

Hz. İmam Cafer Sadıq (a.s.) buyurdu ki : Namazı hafif sayan bizim şefaatimize nail olmayacaktır.Evli bir mü’minin kıldığı iki rekat namaz,bekarın kıldığı yetmiş rekattan daha faziletlidir.

Hz. İmam Musa Kazım (a.s.) buyurdular ki : Kibirlenmekten kaçın , çünkü kimin kalbinde bir zerre kibir olursa cennete giremez. Her şeyin bir nişanesi vardır ; akıllı insanın nişanesi düşünmektir, düşünmenin de nişanesi susmaktır.

Hz.İmam Ali Rıza (a.s.) şöyle buyurdu : Allah-ü Teala Kur’an’da üç şeyi üç şeyle birlikte istemiştir : Namazı zekatla birlikte istemiş, kim namaz kıldığı halde zekat vermezse , onun namazı da kabul olmaz.
Allah ( c.c. ) kendisine ve ana-babaya itaati birlikte emretmiş,Kim ana- babaya ihtiram göstermezse Allah’a da itaat itaat etmemiş sayılır.
Allahtan korkmayı,akrabayla iyi ilişki ile birlikte emretmiş , kim akrabasıyla ilişkisini keserse Allah azze ve celle’den de gerektiği gibi çekinmiş sayılmaz.

Hz.İmam Muhammed Taqi (a.s.) buyurdu ki : Üç şey kulu Allah’ın rızasına kavuşturur : Çok af dilemek, sade bir yaşantısı olmak ve çok sadaka vermek.
Şu üç sıfata sahip olan kimsede pişman olmaz : Acele etmemek , başkalarına danışmak ve bir karar aldığında Allah’a tevekkül etmek .

Hz. İmam Ali Naki (a.s.) buyurdular ki : İncittiğin bir kimseden samimiyet bekleme,aldattığın bir kimseden de vefa bekleme. Şaka , cahil insanların yaptığı ve ahmakların da eğlendiği bir iştir. Musibet sabredenler için bir , sabretmeyenler için ise iki tanedir .

Hz.İmam Hasan Asqeri ( a.s. ) buyurdu ki : Gönüller neşeli iken onları yakalayın, üzgün oldukları zaman ise kendi hallerine bırakın. Huyu takvalı olmak , tabiatı iyilik yapmak ,sıfatı tahammül etmek olan bir kimsenin dostu da çok olur.
( Ey şialarımız ; Allah’tan korkun ! bizlere ziynet olun , utanç vesilesi olmayın !! .

Hz.İmam Mehdi ( s.a. ) şöyle buyurdular : Ben Mehdi’yim , ben zamanın imamıyım ,yeryüzünü, zulümle dolduğu gibi, adaletle dolduracak olan benim .Yeryüzü asla hüccet’siz kalmaz . Ben Allah’ın yeryüzünde bıraktığı en son rehberim ve Allah düşmanlarından intikam alacak olan da benim .
[/b]
Allahım bana adaletinle değil, merhametinle davran. İMAM ALİ (A.S)
Cevapla

“Ehli Beyt'ten Hadisler” sayfasına dön