DEGISIMDEN NASIBINI ALAN DTP

Cevapla
oktay yurtbay
Mesajlar: 26
Kayıt: 23 Oca 2008, 10:26

DEGISIMDEN NASIBINI ALAN DTP

Mesaj gönderen oktay yurtbay »

DEGISIMDEN NASIBINI ALAN DTP

Turkiyenin en kritik sorunu Kurt meselesinde ilginc bir doneme giriliyor. Bolgeden oy alan iki partiden biri AKP ekonomik ataga gecerken, DTP ise kendi icinde “degisim” hesaplasması yasıyor. Bu iki onemli gelismenin aynı doneme denk dusmesi tesaduf mu degil mi bilinmez ama olumlu gelismelere yol acacagı kesin gibi gozukuyor. Ozellikle hukumetin GAP ekseninde yaptıgı ekonomik atagın daha oncekilere benzemeyecegi ve bolgede ciddi bir degisim yaratacagı hasretle bekleniyor.

Kuskusuz ekonomik atılım, bolgenin “makus talihini” degistirmek acısından onemli ama DTP icindeki gelismeler de siyasetin girdigi cıkmaz sokaktan kurtulmak adına daha anlamlı gozukuyor. Cunku DTP icinde yasanan ve Turkun istifasıyla sonuclanan olayların perde arkasında Turkiyenin tumunu ilgilendirecek derin bir siyasi ayrısmanın ipucları saklı.

Onceki hafta DTP Meclis Grubu toplanamayınca siyaset kulislerinde gozler ister istemez, bir gun once yapılan MYK toplantısına cevrildi.
Orada yapılan ve kulislere yansıyan konusmalar ve tespitler “tarihi” denebilecek nitelikteydi.

Toplantının ana konusu Turkun, K.Irakta yaptıgı konusmaydı. Turk, o konusmasını savunurken uzun suredir gizliden suren bir ayrısmanın da fitilini atesliyordu: “Bos bulundum ve o cumleyi kullandım. Ama bu bir tespittir ve soylemem dogru olmamıssa bile, tespit olarak dogrudur. Catısmalar nedeniyle hicbir sey yapamıyoruz. Bu isin siyaseti boyle yapılmaz. Zaten parti yonetimi de dagdakilerden daha radikal davranıyor. Meclis grubuna bilgilendirme yapılmadan acıklamalar yapılıyor. Basın uzerinden benimle polemige giriliyor.”

Turk daha sonra acıkladıgı istifasının ipuclarını da o toplantı da verdi: “Kongrede baskanlıga dusunulmedigimi biliyorum. Arkamdan konusuluyor. ‘Ahmet Turku delegelerimiz istemiyor’ diye acıklamalar yapılıyor. Ben bu sartlarda gorev yapamam.”

DTP kulislerinde konusulanlara gore, gerilimin arttıgı bu sırada, toplantıya bir sure ara verilir. O arada Emine Ayna, DTP genel baskan yardımcıları Kamuran Yuksek ve Mustafa Sarıkaya ozel bir gorusme yaparlar. Toplantı yeniden baslayınca ilk sozu Kamuran Yuksek alır. Ahmet Turku kastederek; “İstifa edebilir. Biz toplantımızı surdurecegiz” deyince ortalık karısır ve devreye surpriz bir isim DTP milletvekili Selahattin Demirtas girer ve sunları soyler: “Bu partinin bir kimligi, bir siyaseti yok. Tamamen orgutu taklit ediyor. Aslı varken taklide neden gerek duyuluyor. Cunku ciddi ozguven sorunu yasıyor bu parti. Yarın orgut silah bıraksa bu parti afallar ve ortada kalır. Basın ılımlı-sahin ayrımı yapıyor kızıyorsunuz ama bu partide gercekten de sahinler var.”

O gune kadar partinin “Sahinleri” olarak bilinen isimlerle birlikte hareket ettigi bilinen Demirtasın bu ani cıkısı herkesi sasırtıyor. Ilk destek de Aysel Tugluktan geliyor. Tugluk cok carpıcı tespitler yapıyor: “Olumlerin surdugu bir ortamda iktidarcılık yapılmasını kabul edemiyorum. Bu partinin var olus nedeni toplumsal barısı saglamak. Dogru adımlar atsaydık daha farklı gelismeler olurdu. Ama bunu istemeyenler oldu.”

Gercekten de DTP icindeki tartısmalar bolgedeki sivil siyasetin yeni bir yol ayrımına geldigini gosteriyor. Bu nedenle DTP kongresine bir donum noktası gozuyle bakılıyor. O kongrede Aynanın genel baskanlıga aday olacagının konusulması mucadelenin bir hayli sert gececegini gosteriyor.
Kurt siyasi hareketlerini yakından izleyen bir siyasetci soyle diyor: “Turk ve Tugluk gibi gercekten yapıcı siyasetten yana olan sahsiyetlerin bu partide olması ciddi bir sanstır. Umuyorum ki, bu cizgi guclendirilir ve demokratik surecin - hem icte hem dısta - gelismesinin onu acılır. Turk siyaseti gibi Kurt siyaseti de ciddi tartısmaların icindedir.”

Siyaseti sivillestiren tartısmaların DTPyi de kapsama alanına alması Turkiyenin gelecegi acısından onemli. Belki kısa surede sonuc alınmaz ama bu restlesmelerin uzun vadede, demokratiklesme surecimize katkısı olacaktır.


Oktay Yurtbay
oktayyurtbay@mynet.com
Cevapla

“DTP, PKK Yazıları...” sayfasına dön