KARDEŞLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ: KARAKEÇİLİLER

Cevapla
helindem
Mesajlar: 331
Kayıt: 03 Ağu 2007, 15:06

KARDEŞLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ: KARAKEÇİLİLER

Mesaj gönderen helindem »

KARDEŞLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ: KARAKEÇİLİLER

Güneydoğu’da patlayan her mayın, yapılan her karakol baskını, bu adı konmamış barışı tehdit ediyor. Burası Anadolu değil de Avrupa’nın herhangi bir ülkesi olsaydı eğer, çoktan iki halk boğaz boğaza gelir, kan gövdeyi götürürdü. Neyse ki bu ülkede vicdan her zaman hüküm sürmüş, en zor anlarda bile yeniden filiz verebilmiş. Bu filizlerden biri de Karakeçililer…

Sabah gazetesine göre, geçmişleri Oğuzların en eski boylarından Kayı boyuna dayanan Karakeçililer, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaşıyor. Her yıl Söğüt’teki Ertuğrul Gazi Türbesi’nde düzenlenen anma törenlerine katılan aşiret, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yayılmış durumda. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 30 köyünde yaşayan Karakeçili aşireti üyeleri ayrıca Ankara, Kırıkkale, Gaziantep ve Bursa’da da kitleler halinde yaşamlarını sürdürüyor. Siverek Karakeçilileri, kendilerini Türkmen olarak kabul ediyor. Yaşadıkları köylerin adları da tamamen Türkçe. Ama dilleri Türkçeden farklı bir dil. Tarihçi Tunver Gülensoy, Karakeçililerin konuştukları dilin “Gurmanç” ağzı olduğunu belirtiyor. Gülensoy, Gurmanç dilini “Doğu Anadolu Osmanlıcası” olarak açıklıyor. Ancak konuştukları dilin %85’i Türkçe kelimelerden oluşuyor.

Aşiretin önde gelen liderlerinden Mithat Karakeçili, “Biz Türk olduğumuzu biliyoruz. Yörede büyük otlaklar olduğu için bu bölgeye yerleşmişiz. Türkan aşireti de bizim gibi bu bölgeye yerleşerek zamanla Türklüklerini kaybetmiş. Osmanlı Sultanı II.Abdülhamit, sarayın muhafazası için kendi soyundan gelen Karakeçilileri görevlendirmiş. Milli Mücadelede yörenin Fransızlardan kurtarılması için, aşiret büyük mücadele vermiş. Cumhuriyet döneminde de devlete sadakatla bağlı kaldık. Son yıllarda Güneydoğu’da görülen terör olaylarında daima devletimizin yanında yerimizi aldık” diyor.

Siverek Kaymakamlığı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Uluslararası Karakeçililer Şenlikleri”nin bu yıl 10.’su gerçekleştirildi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşayan ve Türkçe konuşan aşiret üyeleri, Siverek ilçesinin Karakeçili köyünde yaşayan, Kürtçe konuşan akrabalarıyla buluştular. Bey çadırının altında mehter takımının çaldığı marşlarla toplanan Karakeçililer, yöresel Türkmen kıyafetlerini bir defileyle sergilediler. Genç kızların sunduğu kıyafetler büyük ilgi gördü. Yine genç kızların dokudukları Karakeçili kilimleri de şenliğe gelenler tarafından kapışıldı. Kilimlerle ve geleneksel sanatlarla ilgili araştırmalar yapan Prof. Dr Taciser Onuk, “Orta Asya Anadolu göçer yaşamının İpek Yolu ve Baharat Yolu kanalıyla Anadolu’ya geçmesi, sanata büyük bir katkı sağladı. 10 yıldan beri Karakeçililer üzerinde çalışma yapıyorum. Kullanılan kıyafetler, dokudukları kıl çadırlardaki ve kilimlerdeki motiflerin tümü Orta Asya kökenli” şeklinde konuşuyor.
Karakeçili aşiretinin yaşadığı Siverek yöresinde kızların tümü okula gidiyor. Genç kızlar, köylerinde eğitimin ilköğretime kadar olduğunu ama kendilerinin okumak için büyük kentlere gitmeye kararlı olduklarını söylüyor. Köylüler, çocuklarının daha güzel Türkçe konuşmaları için köylerine anaokulları açılmasını istiyorlar. Köyün çocukları ise, büyüklerden farklı olarak çok güzel Türkçe konuşuyorlar.

Yıllarca beraber yaşamış Türk ve Kürt halkı arasındaki bu kardeşlik köprüsü yolcularını ağırlamaya devam ediyor. Köprüyü yıkmak isteyenlere de en güzel cevabı geleceğin teminatı gençler veriyor.

Helin Demir
helindem@mynet.com
KARAPAPAK MURAT
Mesajlar: 325
Kayıt: 20 Ara 2007, 17:22

Mesaj gönderen KARAPAPAK MURAT »

karakeçili aşireti doğuda da olsa Tüklük bilincinden asla uzaklaşmamıştır kürtçeyi konuşmalarına rağmen. maalesef diğer Türkmen aşiretleri onlar kadar şanslı değiller. birçok kürt aşiretinin temelinde Türklük yatmaktadır ve bunlar arşivler sayesinde günümüze taşınmaktadır.
Cevapla

“DTP, PKK Yazıları...” sayfasına dön