Celal Şerefi gördüğü işkenceleri anlattı

Cevapla
muhammed_ali
Mesajlar: 17
Kayıt: 04 Mar 2007, 00:52

Celal Şerefi gördüğü işkenceleri anlattı

Mesaj gönderen muhammed_ali »

İran’ın Bağdat Büyükelçiliği 2. Katibi Celal Şerefi, düzenlediği basın toplantısında kaçırıldıktan sonra gördüğü işkenceleri anlattı.


Yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen Şerefi, kendisini Irak Savunma Bakanlığı görevlileri olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırıldığını belirterek bilinmeyen bir yere götürüldükten sonra Arapça ve İngilizce konuşan kişiler tarafında sorgulandığını söyledi.


İlk götürüldüğü yerde kendisine 4-5 gün işkence yapıldığını belirten Şerefi, sekiz kişinin dönüşümlü olarak geceli gündüzlü kendisini dövdüğünü ve bu işkence sırasında kulak zarının yırtılmasından ve kanamanın şiddetlenmesinden dolayı işkenceye ara verdiklerini ifade etti.


İşkencecilerin ellerini ve ayaklarını bağladıktan sonra matkap benzeri bir araçla ayaklarını deldiklerini belirten Şerefi, işkencecilerin önceleri kendilerini terörist bir grubun üyeleri gibi göstermeye çalıştığını ama daha sonra terörist bir grubun üyeleri olmadıklarının anlaşıldığını söyledi.


Daha sonra başka bir yere nakledildiğini belirten Şerefi, buraya nakledilmeden önce ağzına pamuk tıkandığını ve başının bantla sarılması yüzünden nefes alamaz hale geldiğini işkencecilerin başına vurduğu silah kabzası yüzünden bilincini yitirdiğini ve uyandığında elleri açık bir şekilde başka bir yere nakledilmiş olduğunu gördüğünü söyledi.


Kendine geldikten sonra ellerinin tekrar bağlandığını belirten Şerefi, bir süre sonra kendisine bir iğne yapıldığını ve bunun etkisiyle ruhsal ve bedensel dengesini yitirdiğini ifade etti. Burada iki gün kaldıktan sonra kendisini Amerikalı olarak tanıtan birinin geldiğini ve Arapça mütercim aracılığıyla kendisini sorguladığını söyleyen Şerefi, söz konusu kişinin önce yumuşak bir tavır sergilediğini; ama daha sonra istediği cevapları alamaması sebebiyle Amerikalının kabloyla Iraklı birinin ise yumruk ve tekmelerle kendisini dövdüğünü belirtti.


Kendisine köpeklerle işkence edildiğini ve matkaba benzer bir araçla bacağının ve ayaklarının delindiğini söyleyen Şerefi, kendisinden daha önce yazılmış bir kağıdı imzalamasını istediklerini söyledi.


Kendisine imzalatılmak istenen kağıtta İran’ın İslami gruplara nasıl yardım yaptığı, İran’ın niçin Maliki hükümetine yardım ettiği, İran’ın Sünni alim ve gruplara neden yardım ettiği, Talabani ve Barzani ile İran’ın ilişkileri ve İran’ın uranyum satın aldığı ülkelerin isimleri gibi konuların yer aldığını söyleyen Şerefi, 40 günden fazla bir süre Bağdat Havaalanı civarında yer altında tutulduğunu ifade etti.


Tutulduğu yerde 24 saat boyunca elektrik ve suyun hiç kesilmediğini belirten şerefi, Irak’taki bakanlıkların ve devlet dairelerinin bile en fazla üç saat elektrik ve su alabildiği düşünüldüğünde bulunduğu yerin teröristlere ait bir yer olmayacağının ortada olduğunu söyledi.


Kendisinin Bağdat Havaalanı yakınlarında bir yerde serbest bırakıldığını söyleyen Şerefi, Başbakan Nuri el-Maliki’nin şahsi yardımıyla İran’a döndüğünü belirtti.


İran’a döndükten sonra kendisini kaçıran dört kişinin yakalandığını ve bunların Irak istihbaratına mensup olduklarının belirtildiğini söyleyen Şerefi, kendisini kaçıranların amacının ne olduğuyla ilgili bir soruya söz konusu şahısların kendisine İran’ın Irak’ın iç işlerine karıştığını söyletmek istediklerini ve ülkesiyle Irak’ın ilişkilerini bozmaya dönük sorular sorduklarını söyleyerek cevap verdi.


ABD’liler tarafında kaçırtıldığınızı ne zaman anladınız şeklinde bir soru yönelten BBC muhabirine cevaben “son götürüldüğüm yerde kendime geldikten sonra İngilizce konuşan ve kendisini Amerikalı olarak tanıtan bir kişi kendisinin ABD büyükelçiliğine bağlı çalıştığını ve benim dosyamla kendisinin ilgilendiğini söyledi” diyen Şerefi, kendisine işkence yapan kişilerin Irak yargısı tarafından cezalandırılmasını umduğunu belirtti.


İran’a döndükten hemen sonra neden gördüğü işkenceleri anlatmadığını soran bir gazeteciye de döndüğü günden beri tedavi gördüğünü belirterek cevap veren Şerefi, serbest bırakılması için çaba gösteren Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye, Cumhurbaşkanı Talabani’ye ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’ye teşekkür ettiğini söyledi.


Celal Şerefi’nin doktorları da hastalarının gördüğü ağır işkencelerden dolayı bedensel ve ruhsal açıdan ağır bir travma geçirdiğini belirterek Şerefi’nin gördüğü işkencelerden dolayı yaşadığı travmaya ilişkin ayrıntılı bilgiler verdiler.


Cevapla

“Dış Siyaset (Politika)” sayfasına dön