ETKİN PİŞMANLIĞIN FAYDALARI

Cevapla
helindem
Mesajlar: 331
Kayıt: 03 Ağu 2007, 15:06

ETKİN PİŞMANLIĞIN FAYDALARI

Mesaj gönderen helindem »

ETKİN PİŞMANLIĞIN FAYDALARI

1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren ''Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde cezaya hükmolunmaz” ifadesini içeren Türk Ceza Kanunu’nun 221/2 maddesine göre, PKK’dan kaçıp güvenlik güçlerine sığınanların, eğer silahlı eyleme katılmamışlarsa ceza almamaları için etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmaları sağlanıyor.

Basın yayın organlarında yer alan haberlere göre, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK kamplarından son 3 yıl içerisinde kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan 300 teröristin, çıkarıldıkları mahkemelerde ''etkin pişmanlık'' hükümlerinden yararlanıp serbest kaldıkları bildiriliyor.

Irak'ın kuzeyinde bulunan terör örgütü PKK’nın Kandil başta olmak üzere Zap, Hakurk, Hınere, Avaşin, Haftanin ve Metina kamplarından kaçan 300 teröristin, ''Etkin Pişmanlık Hükümleri''nden faydalandıkları kaydediliyor.

Güvenlik güçlerine teslim olan ve herhangi bir suç kayıtları tespit edilemeyen örgüt üyelerinin, yargılandıkları davalarda ''Herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin terör örgütünden gönüllü ayrıldıkları'' gerekçesiyle serbest bırakıldıkları vurgulanıyor.

Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin, Bingöl ve Şanlıurfa'da güvenlik güçlerine teslim olan ve Diyarbakır'daki ağır ceza mahkemelerinde yargılanan terör örgütü üyelerinin, duruşmalarda, terör örgütü hakkında önemli bilgiler verdikleri belirtiliyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında ''terör örgütü üyesi olmak'' suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan İ.Ö’nün, duruşmada, örgütten ayrılmak isteyen çok sayıda terörist bulunduğunu anlattığı, İ.Ö’nün, teslim olmasında, Türkiye'de uygulanan “etkin pişmanlık” hükümlerinin etkili olduğu, etkin pişmanlık hükümlerini kampta radyodan duyduğu, örgütün, Türkiye'de bu hükümlerin uygulanmadığı ve teslim olunduğunda ağır cezalar alınacağı yönünde propaganda yaptığı, bu propaganda kırıldığı takdirde daha çok kişinin teslim olacağı, etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması hususunda örgüt üyelerinin daha iyi bilgilendirilmesi halinde Türkiye'ye teslim olanların sayısının artacağına dikkat çekiliyor.

Terör örgütü mensuplarınca, 10 yaşında iken ''Seni İran ve Irak'taki okullarımızda okutacağız'' diyerek kaçırıldığını anlatan bir diğer örgüt üyesi V.B.’nin de bulduğu ilk fırsatta bir başka teröristle birlikte kamptan kaçtığı aktarılıyor.

Terörle mücadelenin önemli ilkeleri, halkın desteğini almak, bu desteğin alınabilmesi için güvenilir olmak, güvenilir olabilmek için gerçek teröristlere ulaşmak şeklinde açıklanabilir. Çünkü terörle mücadele sürecine, toplumun tüm kazanımları ve dolayısıyla da sadece yönetici elit değil, aynı zamanda tüm halk dahildir. Sözün özü, terörle mücadele bir akıl ve erdem işidir, bu mücadelede toplumdaki her bireyin hiç kuşkusuz rolü ve sorumluluğu vardır.
Helin Demir
helindem@mynet.com
Cevapla

“DTP, PKK Yazıları...” sayfasına dön