PKK VE UYUŞTURUCU BELASI

Cevapla
helindem
Mesajlar: 331
Kayıt: 03 Ağu 2007, 15:06

PKK VE UYUŞTURUCU BELASI

Mesaj gönderen helindem »

PKK VE UYUŞTURUCU BELASI

Terörizm ve uyuşturucu madde kaçakçılığı, çok sayıda insanın ölümüne neden olduğu gibi, verdiği maddi ve manevi zararlar da göz önünde bulundurulduğunda, doğurdukları sonuçlar bakımından bütün insanlığı ve demokratik değerleri tehdit eden birbiriyle iç içe geçmiş iki sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Uyuşturucu ticaretinde etkin olmaya çalışan terör örgütü PKK, uyuşturucudan sağladığı gelirle finansman krizini aşmaya çalışıyor. Bununla birlikte, Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de narkotik ekipleri tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonlar sonucunda, terör örgütünün eroin ticaretine ağır darbe vurulurken, yakalanan uyuşturucu taciri PKK mensupları da yargı önünde hesap veriyorlar.

Terör örgütü PKK'nın uyuşturucu kaçakçılığının her aşamasında yer aldığı bildirildi. Jandarma Genel Komutanlığı Narkotik Şube Müdürlüğü tarafından, uyuşturucu başta olmak üzere madde bağımlılığı ve kaçakçılığı sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na verilen brifingte, PKK’nın uyuşturucu bağlantısı bir kez daha gözler önüne serildi.

Komisyona verilen bilgilere göre, eroinin yüzde 93'ünün Afganistan kaynaklı olduğu ve doğudan batıya gittiği, buna karşılık Hollanda çıkışlı sentetik uyuşturucuların güzergahının batıdan doğuya olduğu, Türkiye'nin yüzde 92'sinin Jandarma sorumluluk alanında bulunduğu, bu alanlarda kış aylarında 24, yaz aylarında ise 48 milyon nüfusun yaşadığı vurgulandı.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren muhbirlere ikramiye ödediği, Türkiye'de haşhaş üretiminin TMO'nun kontrolünde, kenevir ekiminin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kontrolünde yapıldığı, 19 ilde yasal kenevir üretiminin devam ettiği, izinsiz kenevir ekimine hemen hemen tüm illerde rastlandığı, izinsiz kenevir ekiminin en çok Van, Şanlıurfa, Bingöl ve Diyarbakır'da gerçekleştirildiği belirtildi.

Türkiye'de yasal yollardan üretilen haşhaşın ise ilaç yapımında kullanıldığı ve üretilen miktarın dünya üretiminin yüzde 30'unu karşıladığı, Türkiye'de son 5 yılda 18 imalathane, 6 ton eroin, 11 milyon adet de sentetik uyuşturucu hap yakalandığı kaydedildi.

Terör örgütü PKK’nın, uyuşturucu kaçakçılığının her aşamasında yer aldığının belirtildiği brifingte, 1984 yılından itibaren terör örgütü ile bağlantılı 85 yakalamanın gerçekleştirildiği, kaçakçıların eroini Türkiye'ye daha çok Van ve Hakkari illerinden soktukları ve İstanbul'dan yurt dışına çıkardıklarına dikkat çekildi.

Türkiye'de üretilen esrarın, etken maddesi az olduğu için dünya uyuşturucu piyasasında tercih edilmediğine de işaret edildi.

Uyuşturucu kaçakçılığının, kökleri birçok ülkeyi sarmış sistemli ve organize bir suç olduğu kanıtlanmışken, geleceğimiz olan çocuklarımızı zehirleyen terör ve organize suç örgütlerine karşı mücadelede başarının, uluslararası işbirliğinden geçtiği gerçeği unutulmamalıdır.

Bugün, Türkiye vatandaşlarının huzuru, güvenliği ve Türkiye demokrasisi için bir tehdit olan uluslar arası terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığının, yarın Batı demokrasileri için tehdit oluşturmayacağını kimse söyleyemez. Bu nedenle Avrupa demokrasilerindeki kamuoyunun sağduyulu siyasi çevreler ile terörizm ve uyuşturucuyla mücadele veren sivil toplum kuruluşlarının, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konusunda gerekli tavrı sergilemesi beklenmektedir. Bu tutumun aynı zamanda terörle savaşım yönünden de önemli katkılar sunacağı konusunda dünya kamuoyunun bilgilendirilmesi çabalarına destek vermesi gerekmektedir.

Helin Demir
helindem@mynet.com
Cevapla

“DTP, PKK Yazıları...” sayfasına dön