Kirvelik/Musahiplik ve Evlilik

Cevapla
3nokta
Mesajlar: 3381
Kayıt: 26 Ara 2006, 22:16
Konum: Meşhedi313

Kirvelik/Musahiplik ve Evlilik

Mesaj gönderen 3nokta »

İnancımızda evlenmenin helal ve haram olduğu kişiler Kuran'da ve Ehlibeyt'in sözlerinde belirtilmiştir.

Nisa suresi 23. ayet:
"Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren sütanneleriniz, sütkardeşleriniz, karılarınızın anneleri ve de kendileriyle (gerdeğe) girdiğiniz kadınlarınızdan olan koruyuculuğunuz altındaki üvey kızlarınız size haram kılındı. Eğer onlarla (anneleriyle) gerdeğe girmemişseniz, (kızlarıyla evlenmenizde) size bir engel yoktur. Kendi sulbünüzden olan oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi birden almak da size haram kılındı. Ancak geçen geçmiştir. Doğrusu Allah bağışlayıcıdır, merhamet edicidir."

Ayet hiçbir tereddüte mahal vermeyecek netliktedir. Bu ayette belirtilen kişilerin dışındakilerle evlenmek helaldir.
Kirvelik ve musahiplik kültürel değerler olup dinî açıdan evlenmeye engel bir durum olarak yansıtılamaz.
Maide suresi 87. ayet:
Ey inananlar, Allah'ın size helal ettiği tertemiz şeyleri haram etmeyin kendinize ve aşırı gitmeyin. Şüphe yok ki Allah, aşırı gidenleri sevmez.
Allah'ın helal ettiği bir şeyi haram etmek aşırıya gitmektir.

Üstelik musahipliğe dayanak olarak gösterilen tek delil olan Hz. Muhammed'in (saa) Hz. İmam Ali (as)ile kendisini Medine'de kardeş ilan etmesi de dikkate alındığında durum daha da netleşecektir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (saa) kızı Hz. Fatma'yı (sa) İmam Ali (as) ile evlendirmiştir.
Hz. Muhammed (saa) şöyle buyurdu: “Ben Fatıma’yı Ali’ye vermedim; Allah-u Teâlâ onu Ali’ye verdi.” ( Tarih-i Yakubi, Çap-ı Beyrut, Dar'u Sadır, c. 2, s. 41.)
Allah'ın emri ile Hz. Muhammed Peygamber (saa) kızını musahibi İmam Ali (as) ile evlendiriyorken ve Kur'an'da evlenilmesi haram olan kişilerle ilgili açık ve net ayet varken kimsenin musahip veya kirvelik gibi kültürel ilişkileri evlilik için engel olarak ortaya koymaya hakkı yoktur.
Allah yardımcınız olsun. Kökleşmiş yanlışları düzeltmek zordur.
nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
noktayı koyacak olan sensin anlasana
. . .
3nokta
Mesajlar: 3381
Kayıt: 26 Ara 2006, 22:16
Konum: Meşhedi313

Re: Kirvelik ve evlilik konusu? Yardım edin lütfen.

Mesaj gönderen 3nokta »

Genel hüküm yukarıda yazdığımız gibidir. Allah'ın helal ettiği bir evliliğe haram demek çok büyük bir günahtır. Yani bir babanın kızını bir adamla evlendirmemek için meşru sebepleri olmalıdır.
Hz. Peygamber (s.a.a) şöyle buyurur: "Ahlaklı ve dindar birisi sizin kızınızı istediğinde, kızınızı onunla evlendirin. Böyle yapmazsanız yeryüzünde büyük fitne ve fesat çıkar."
Eğer kızı isteyen erkek ahlaklı ve dindar biri değilse o zaman babanın kızını bu evlilikten men etme hakkı elbette vardır. Kur'an ve Ehlibeyt yolunda yani Alevilikte daha önce hiç evlenmemiş bir kızın evlenebilmesi için babasından veya büyük babasından izin alması gerekir. Baba ya da büyük baba hayatta ise bu izin şarttır. Bunlar genel hükümlerdir.
Bununla birlikte bir babanın kızını kızın istemediği biriyle evlendirmesi ise mümkün değildir. Kız, babasının razı olduğu ama kendi istediği kişiyle evlenebilir.
Babanın bir evliliğe karşı çıkması için tutarlı ve haklı sebepleri olmalıdır. Yukarıdaki hadise göre hareket etmelidir. Kirvelik ve müsahiplik evliliğe engel sebepler değildir.
Ailenizi ikna etmeniz gerekiyor. Ailenize bu evliliğe karşı çıkma sebeplerinin meşru olmadığını anlatmanız gerekiyor. Allah Hz. Fatıma'nın (sa) hatırına yardımcınız olsun.
nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
noktayı koyacak olan sensin anlasana
. . .
3nokta
Mesajlar: 3381
Kayıt: 26 Ara 2006, 22:16
Konum: Meşhedi313

Kirvelik/Musahiplik ve Evlilik

Mesaj gönderen 3nokta »

Başlığı açıp soru soran kişi yazdıklarını sildiği için " Kirvelik ve evlilik konusu? Yardım edin lütfen." adlı başlığı "Kirvelik/Musahiplik ve Evlilik" olarak değiştirdim.
nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
noktayı koyacak olan sensin anlasana
. . .
Cevapla

“Serbest Kürsü” sayfasına dön