İmam Ali Naki El-Hadi Aleyhisselam' ın Şehadeti

Peygamberden sonra, Müslümanların rehberi ve lideri İmamet makamına sahip olan 12 İmamlarındır.
Cevapla
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

İmam Ali Naki El-Hadi Aleyhisselam' ın Şehadeti

Mesaj gönderen beyazgül12 »

İmam Ali Naki el-Hadi Aleyhisselam ın Şehadeti münasebetiyle başta İmam ı Zaman (a.f),tüm müçtehitllerimiz e ve siz Ehli beyt dostlarına Tesliyet arz ediyorum...


İMAM ALİ NAKİ EL-HADİ KİMDİR ?



On iki İmamların onuncusu ve Hz İmam Muhammed Taki Aleyhisselam ın oğludur.Annesinin ismi Semane Hatundur.Hicri 212 yılı Zihhicce ayının 15.günü Medine nin yakınlarında bulunan ve İmam Musa Kazım ın kurmuş olduğu Sarya köyünde dünyaya gelmiştir.Asıl ismi Ali ,olmakla birlikte ,Hadi,Necib ,Murtaza,Naki,Alim,Fakih,EMin ve Tayyip lakapları ile de anılmaktadır. İmamın Aleyhisselam lakapları arasında en çok bilinenler Naki ve Hadi lakaplarıdır.

İmam Ali Naki el-Hadi Aleyhisselam da aziz babası İmam Muhammed Taki Aleyhisselam gibi küçük yaşta sekiz yaşında babasının şehadetiyle imamet makamına geçmiştir. Ancak şialar daha önce İmam Muhammed Taki Aleyhisselam hakkında yaşadıkları tecrübe sayasende bu sefer küçük yaşta bir imamı kabullenmede zorluk yaşamadılar. Gerçi küçük bir hrup İmam ın kardeşi Musa ya yönelmek istediler ancak Musa nın kendilerini reddedip İmam Naki yi Aleyhisselam adres göstermesinin ardından tekrar geri döndüler.

İmam Muhammed Taki Aleyhisselam halife tarafından Bağdat a çağrıldığında ,hayatının tehlikede olduğunu bildiğinden ,İmam Ali Naki nin kendisinin yerine geçeceğini bildirmiş hatta bir tereddüt yaşanmaması için bunu yazıya dökmüştü.

İmam Ali Naki Aleyhisselam ,34 yıl imamet yapmış ve bu süre içinde Abbasi halifelerinden Mutasım,Vasık,Mütevvekkil,Muntasır,Mustain ve Mutezzin in hilafetine şahit olmuştur.


Bu halifelerin Mütevekkil haricindekiler üç beş yıldan fazla hilafet yapmamışlar ve sadece Mütevekkil 16 yıl boyunca halife olarak kalmış,bu süre içinde de İmam Ali Naki ye ( Aleyhisselam ) karşı düşmanca bir tutum içinde olmuştur.

Mütevvekkil ,halkın İmam Ali Naki ye ( Aleyhisselam ) olan ilgisi konusunda kendisine glen haberlerden dolayı endişe etmiş ve İmam Samarra ya davet etmişti. Bu görünüşte bir davet olsa da aslında İmam için bir tür gözetim altına alınma girişimi idi.

Bu yüzden olmalı ki halk İmam Aleyhisselam Medineyi terk edeceği zaman ağlayıp sızlamalar ve feryat figanlarla kendisini uğurlamışlardır.

İmam Aleyhisselam yirmi yıldan fazla yıl yani ömrünün sonuna kadar Samarra da yaşamıştır.

Mütevekkil ,Samerra da İmam ı ( Aleyhisselam ) gözetim altında tutmaktaydı. Hatta bir defasında gelen yanlış ve garezli bilgiler yüzünden İmam ın evine baskın yaptırmış ve İmam ı sarayına getirtmişti.İmam saraya geldiğinde Mütevekkil elinde şarap kadehiyle duruyordu.Saygısızca bir girişimde bulunarak ,İmam a Aleyhisselam şarap kadehini uzattı. İmam Aleyhisselam da benim etim kanım şaraba bulaşmış değildir,diyerek reddetti.Mütevekkil öyleyse bir şiir oku dedi.İmam Aleyhisselam ,şiirle pek aram yoktur diyerek okumak istemediyse de Mütevekkil il ısrarı üzerine ölümü hatırlatan bir şiir okudu. Orada bulunanlar ve Mütevekkil İmam ın ( Aleyhisselam ) irticalen söylediği bu derin ve anlamlı şiirden çok etkilendiler. Mütevekkil in ağlamaktan yüzü ıslandı. İçki sofrasını kaldırdılar ve İmam ı( Aleyhisselam ) saygı ve hürmetle evine geri götürdüler.


Mütevekkil in ölümünün ardından İmam ın ( Aleyhisselam) üzerindeki baskılar kısmen de olsa azaldı ve ashabı ile ilişkileri daha rahat hale geldi.

Öte yandan İmam Cafer i Sadık Aleyhisselam zamanından başlamış olan vekalet sistemi İmam Ali Naki Aleyhisselam zamanında da devam etti Bu günkü Irak ,İran ve Arabistan ın çeşitli bölgelerinde vekiller bulunuyor ve halk ile İmam Aleyhisselam arasında köprü vazifesi ifa ediyorlardı.İmam Ali Naki Aleyhisselam ın ilminden faydalanıp hadis nakleden ashabının sayısı 185 olarak aktarılmıştır. Seçkin ashabı ve talebelerinden biri de Hz İmam Hasan Aleyhisselam ın torunlarından olan ve günümüzde türbesi Tahran ın bitişindeki Rev şehrinde ziyaret edilen Abdulazim Hasani dir.
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: İmam Ali Naki El-Hadi Aleyhisselam' ın Şehadeti

Mesaj gönderen beyazgül12 »

İmam Aleyhissleam dan kalan fikri ve manevi miras arasında meşhur " Ziyaret i Camia yi Kebire " duası ," Cebr ve İhtiyar Risalesi " ve " Ziyaret i Gadiriyye " yer almaktadır.


İmam Ali Naki Aleyhisselam zamanındaki mühim itikadi konularda halkı aydınlatmış ve sapkın düşüncelerle mücadele etmiştir.

Bu düşünceler arasında ,insan iradesini yok sayan ve insanın yaptıklarından dolayu sorumlu tutulmasına gölge düşüren cebirci anlayış ile Kur an ın tahrifine dair özelikle Gulat hrubunun ortaya attığı sapkın düşünceler özellikle öne çıkmıştır.

İMam Ali Naki Aleyhisselam öncelikle Gulat a karşı özel bir mücadele vermiştir. Bu grubun fitneleriyle özel olarak ilgilenip hem sapık düşüncelerini hem de bu düşünceleri yayan kişileri isimleriyle teşhir etmiştir.

İmam Ali Naki Aleyhisselam zamanında Gulat cereyanı bir kaç kol olarak devam etmekteydi.

İlginctir ki ,Gulat inancının başını çekenler kendilerini İmam Ali Naki nin ( Aleyhisselam ) dostlarından ve ashabından diye tanıtmaktaydılar.

Yine ilginctir ki o zamanın Gulat grubu da aynen günümüzdekiler gibi Kur an ı tahrifi ve İmamların aşırı yücelttilmesi hatta ilahlaştırılması üzerinden fikirlerini yaymaktaydılar.Bu yüzden İmam Aleyhisselam özellikle Kur an merkezli düşünceye önem vermekte ve söylediklerini Kur an adayandırmaya özen göstermekteydi.

İmam Ali Naki Aleyhisselam Hiçri 254 yılının RECEB AYINDA halife Mutez tarafından zehirletilerek şehit edildi.İmam Aleyhisselam ın mübarek cenazesi büyük bir kalabalık tarafından evinden alınarak daha önce göz hapsinde tutulduğu eve defnedildi.


Allahumme Salli Ala Muhammedin ve Al i Muhammed ve Accil Ferecehum


( Ehlibeyt Menzillerini Ziyaret kitabından Alıntıdır.)

!!!!Paylaşalım !!!!
Cevapla

“12 İmam (İmamet) İnancı” sayfasına dön