Sosyolog İSMAİL BEŞİKÇİ’ ye… REDDİYEMDİR….

Cevapla
biralevi
Mesajlar: 1487
Kayıt: 24 Ara 2006, 14:02

Sosyolog İSMAİL BEŞİKÇİ’ ye… REDDİYEMDİR….

Mesaj gönderen biralevi »

Sosyolog İSMAİL BEŞİKÇİ’ ye… REDDİYEMDİR….

Belki eski bir yazı ama arkadaşlar bana yeni gönderdiler 'Alevilik-Müslümanlık' başlıklı bir çalışma yapmış ve Alevilerin Müslüman olmadığını! tespit etmiş. Anlaşılıyor ki ya bu konunun CAHİLİ yada tıpkı karanlık güçler gibi Aleviler üzerinde TOPLUM MİMARİSİ çalışmaları yapıyor.

Sayın sosyoloğa anladığı bilim diliyle cevap veriyorum, yazısını da ekte yayınlıyorum. Karşı cevap hakkı var tabi cevaplarsa yayınlarım,tekrara cevabını veririm.Yok eğer bunu yüz yüze hemde halkın içinde tartışmaya açalım diyorsa da memnuniyetle istediği kanalda yerde kabul ederim. TV ler bizi yayınlamaz ama herhalde Beşikçinin hatırının geçtiği TV ler vardır. VARSA VARIM…….

Gelelim Reddiyeme,maddeler halinde sıralıyorum:

1- Genel olarak yaşam biçimine bakarak Gözlemle İslam dışı ! olduğumuzu çıkarmaya çalışmış. Tamam kabul bizde GÖZLEMLE yaşamdaki eylemlerle çözümleme yapalım. .bu Beşikçi isimli bilim adamına soralım mademki OLAN dan gözlemden hareket ediyor oda cevaplasın......ALEVİYİM DİYEN KİTLE ASIRLARDIR Allah,MUHAMMET ALİ DİYOR bunlar neyin simgesidir? duvarlarımızda asılı duran timsali ALİ RESMİ neyi ifade ediyor? Aleviyim diyen insanımız Kerbelaya asırlardır ağlıyor bu neyin mücadelesidir? EHLİ BEYT DİYOR? ehli beyt neyin sembolüdür ? ÇOCUKLARINA 12 İMAMLARIN İSİMLERİNİ KOYUYOR VE 12 İMAMLARIN İSİMLERİNİN ANILDIĞI DEYİŞLERİ DİNLİYOR VE SEVİYOR BUNLAR NEYİN SİMGESİDİR? 12 İmam ların isimlerini yayan halk ozanlarından Pir sultanı ve Hatayiyi PİRİ ÜSTADI ÖNDERİ BİLİYOR bu ne anlama geliyor? mademki gözlemden yola çıkıyor buyursun cevaplasın bunlar hangi dinin hangi çizgisinin alametleri ve nişaneleridir?

2- Alevilerdeki semah bizim Müslüman olmadığımızın kanıtıymış ‘! Öyle diyor bilim! Adamımız peki semah neyin nesidir? Neden tarihe bakmıyor? Semahın bir Türk kültürü olduğunu bildiği yada keşfedebilecek durumda olduğu halde neden bu oyunu alevilere yamamaya çalışıyor? Gözlemlesin ve araştırsın bakalım saz çalan ve semah oyunu oynayanların içinde sünni var mıymış yok muymuş? İslamda bu ritüel yok diyor elbette yok İslamda içkide yok ama içen çok değilmi Sünnilerin içindede…O halde bu tip çelişkilere bakıp koskoca bir toplumun Müslüman olmadığı nasıl söylenebilir? Dahası aleviyim diyenlerin %99 semah dönmez bile,bu iş için folklor ekipleri kurulmuş ve onların içinde de her inançtan insan vardır.

3- Yine sorun bu bilim !! adamına mademki alevilik zerdüştlükten öncedir neden islamdan önce ALEVİLİK DİYE BİR KELİME ALİ DİYE BİR İSİM YOKTUR ? Yada tarihte yaşamış hiçbir alevi yada aleviyim diyen kişi BEN ZERDÜŞTÜM DEMEMİŞ?

4- Kadın görünmezmişte kapalıymışta bu yüzden aleviler bu kurala uymuyormuşta Müslüman değilmişte ! Alevi kadınıda 1960 lara kadar kapalı giyinirdi,avrupaya göç,sol ve Kemalist etkiler ve osmanlıya ve onun inancına duyulan tepkiler gibi pek çok faktörden dolayı bu kural aşıldı,dahası örtünen alevi kadını olduğu gibi açık sünni bayanda pek çok bulunmaktayken buradan alevi kadınının Müslüman olmadığına nişane çıkarmak olsa olsa muaviyevari bir kafadan çıkan bilim! Olabilir ancak.

5- İslamda çok kadınla evlilik esasmışta alevi tek kadınla evlenirmişte o yüzden Müslüman değilmiş! Sanki İslam ZORUNLU olarak böyle bir şey emrediyormuş gibi bir havaya girmiş.Bu mantıkla tek eşli sünni erkeklerinde Müslüman olmadığını neden yazmamış eğer ölçü buysa,buda önemli bir nişaneyse ,hem islamdan anlamıyor hem islam ülkelerini bilmiyor hemde polemik yapıyor.

6- Büyük ! bilim adamımız ! buyutuyorki: Müslümanlığın, fetih-ganimet esasına dayanan bir dinamiği vardır Alevilikte, orayı burayı fethedip, halkı Aleviliğe davet etmek, Aleviliği kabul etmeyenleri katletmek, mallarını mülklerini kadınlarını çocuklarını yağmalamak var mı? Diyede soruyor bilim adamı bunların İslamdada olmadığının farkında bilincinde değil, Saltanatçı zihniyetlerin yaptığı işleri islama mal ediyor. Oysa İslam savunma savaşları dışında asla kimsenin ırzına toprağına göz dikmeyi saldırmayı caiz görmez.Peygamberimizin tüm savaşları savunma amaçlıdır ve İSLAM TOPRAKLARI DEĞİL KALPLERİN FETHİNİ TEMEL ALMIŞTIR. Bizim bilim ! adamımızın ya bunlardan haberi yok yada emevi abbasi ve Osmanlının yaptıklarını islami! Sayıyor her iki düşüncesi de gaflet içinde olduğunu gösteriyor.

7- Namaz, Oruç, Hac, Zekat, Kelime-i Şahadet, İslam’ın temel ibadet biçimleridir. Alevi ibadetinde bu kurallara riayet yoktur. Diye yumurtlamış, elbette bunları yapan aleviler olduğu gibi yapmayanlarıda vardır.Kabul edenler olduğu gibi inkar edenlerde vardır.Tıpkı Sünnilerde çerkezlerde kürtlerde olduğu gibi. Kişisel tercihler ne zamandan beri bir toplumu tanıtma için genelleme vesilesi olmuş? Dahası alevi halk ozanlarının deyişlerinde bunları yok mu sanıyor?

Bahsettiği konuların dışına çıkmıyorum yoksa söyleyecek yazacak çok sözümüz örneğimiz kanıtımız var elbet.Daha önceki ilk yazısında ALEVİLERİN KAFASI KARIŞIK demişti ve ilk ben doğrulamıştım ,zira Aleviliğin ne olduğu dayatması karşısında ortalama bir alevinin kafası karışıktı ve zamanla yönünü bulacaktı,fakat bu Alevilikle ilgili bir kafa karışıklığı değil kişinin kendisiyle ilgili bir kafa karışıklığıydı.Bu çarpıtması dışında o ilk yazısını beğenmiş ve bilimsel görmüştüm. Aradan geçen zaman zarfında sosyoloğumuz bir hayli savrulmuş ve artık kafamızın karışık olmadığına ve Müslüman olmadığımıza karar vermiş ,yazısından öyle anlaşılıyor, ne diyelim ? ÖNERİLEN FİKİRLER VAR TABİ …. DE GET İŞİNE BE ADAM! Yada HOŞT mu? desek TÜRÜNDEN ….. ama ben HODRİ MEYDAN diyorum……

Teoman Şahin
biralevi
Mesajlar: 1487
Kayıt: 24 Ara 2006, 14:02

Re: Sosyolog İSMAİL BEŞİKÇİ’ ye… REDDİYEMDİR….

Mesaj gönderen biralevi »

onun yazısıda bu...



ALEVİLİK - MÜSLÜMANLIK

Alevilerdeki Semah, Aleviliğin Müslümanlık olmadığını gösteren çok önemli bir ritüeldir. Bu, kadını kamuda görünür kılan, erkekle eşit kılan bir ritüeldir. İslam’da buna benzer bir ritüel yoktur. İslam’da kadın görünmezdir, kapalıdır, erkeğin arkasından gelir.

İslami ve Alevi yaşam biçimine bakarak Aleviliğin İslam olmadığını anlamak çok kolaydır. Alevilik, elbette Müslümanlık değildir. Alevilik Müslümanlıktan çok önceki bir inançtır. Hatta Alevilik, Zerdüştlükten de önceki bir inançtır. Kuzey Mezopotamya kökenli bir inançtır.

Aleviliğin Müslümanlık olmadığını gösteren çok önemli göstergeler vardır. Bunlardan biri, Müslümanlıkta çok kadınla evliliğin yaygın olmasıdır. Peygamber döneminden beri İslam’da çok kadınla evlilik esastır. Dört Halife döneminde, Emevi ve Abbasi halifeleri döneminde ve daha sonraki dönemlerde, İslam’da çok kadınla evlilik yaygın bir gelenektir. Hem Sünni İslam’da, örneğin örneğin Suudi Arabistan’da, Türkiye’de, Kürdistan’da, hem de Şii İslam’da, örneğin İran’da bu uygulama, gelenek yaygındır. İslam’da, çok kadınla evlilik yanında, harem, istediğin kadar cariye edinmek de söz konusudur. Hatta Şii İslam’da, evdeki iki üç kadından ayrı olarak belirli bir süre, hatta bir günlüğüne bile sözleşmeli evlilik vardır. Alevilikte ise tek kadınla evlilik esastır.

Hem Sünni İslam’da, örneğin Suudi Arabistan’da, hem Şii İslam’da, örneğin İran’da, kadınlar, çar, çarşaf içinde kapalıdır. Örneğin, Afganistan gibi alanlarda kadınlar burka denen bir çarşaf içindedirler. Alevilikte böyle bir uygulama yoktur. Bunlar, Aleviliğin Müslümanlık olmadığını gösteren çok önemli yaşam tarzlarıdır.

Alevilerdeki Semah, Aleviliğin Müslümanlık olmadığını gösteren çok önemli bir ritüeldir. Bu, kadını kamuda görünür kılan, erkekle eşit kılan bir ritüeldir. İslam’da buna benzer bir ritüel yoktur. İslam’da kadın görünmezdir, kapalıdır, erkeğin arkasından gelir. Örneğin, Suudi Arabistan’da kadınlar, otomobil kullanamamaktadırlar.

Müslümanlığın, fetih-ganimet esasına dayanan bir dinamiği vardır. Bir ülke fethedilecek. Halkı Müslümanlığa davet edilecek. Müslümanlığı kabul etmezse, kadınları, çocukları, malları-mülkleri ganimet sayılacak. Müslümanlığı kabul edenlerin mallarına mülklerine de el konulacak. Sadece, öldürülmekten kurtulmuş olacaklar.

Bütün bunlar Alevilikte var mı?

Alevilikte, orayı burayı fethedip, halkı Aleviliğe davet etmek, Aleviliği kabul etmeyenleri katletmek, mallarını mülklerini kadınlarını çocuklarını yağmalamak var mı?

Namaz, Oruç, Hac, Zekat, Kelime-i Şahadet, İslam’ın temel ibadet biçimleridir. Alevi ibadetinde bu kurallara riayet yoktur.

Yazar: İsmail Beşikçi
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: Sosyolog İSMAİL BEŞİKÇİ’ ye… REDDİYEMDİR….

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Allah lanet etsin ...bile bile Aleviliği çarpıtana ...
Cevapla

“Aleviliği Çarpıtan Yazılar” sayfasına dön