Sapmanın Nedenleri

Allah'ı tanımakta akli, nizami ve diğer tüm yönlerin ele alınabileceği platform.
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: Sapmanın Nedenleri

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Eğer sizin mektebinizde o hurafe değilse fakat sizin mektebinizin de farz vacip türünden öncelik arz eden bir şey değilse onu bu toplumlar nezdinde mektep adına paylaşmanın sakıncaları vardır. Doğrudur ,size göre hurafe değildir. Ama muhatabınızın onu hurafe olarak algılaması söz konusudur.Alt yapısı müsait değildir.Onun için ben şia arkadaşlardan çok istirham ediyorum.İşte buşım ağrıyordu,İmam Rıza Aleyhisselam a gittim başımın ağrısı geçti,dişim ağrıyordu ,İmam Rıza Aleyhisselam a gittim ,dişimin ağrısı geçti .Bunlar mektebimizin ,dinimizin ,farz vacip türünden öncelenmesini emrettiği tünüden şeyler değildir.Dikkat edebiliyor musunuz ?Meramımı anlatabiliyor muyum ?Mümkündür ki bunu sen idrak etmiş olabilirsin ,gerçekten mektepte bu hurafe de değildir.Dersler ilerlediği zaman işleyeceğiz .İmamların bu manadaki makamlarını Allah izin verirse ilerde işleyeceğiz. Sen bu noktaya gelene kadar nice dereden nice su taşıdın.Karşındaki henüz o dereyi tanımamış ,o dereden bir herke bile su getirmemiş.Sen zannediyorsun ki ben İmamımın kıymetini artıracağım,bilakis bu amelinle o kişiyi İmamdan uzaklaştırmış oluyorsun. Bu manada aceleci olmamak ,bu manada mektebin değerlerini hoyratça savurmamak konusunda dikkatli ve titiz olmak zorundayız.

Fikri sebeplerden birisi de alimler arasındaki ihtilaftır.Üstat bu konuya dikkat etmemiştir. Ben üstadın iznine sığınarak ilave ediyorum. Alimlerin ihtilafı ,alimlerin kamuoyu önünde tartışmaları insanların dine olan güvenini sarsmaktadır. Bu açıdan da alimler ciddi manada sorumlu iken alimcilik yapmak ,bizim açımızdan da alimcilik yapmak insanları dinden soğutmaktadır.
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: Sapmanın Nedenleri

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Mesela diyelim ki alimler arasında ihtilaf var bir konuda.Ben falan alimin görüşünü paylaşan biriyim.Osman Abi de bir başka alimin görüşünü paylaşan birisi şimdi ,Osman Abi kendi beğendiği alimden bir mecliste bahsederken ben derhal ona muhalefet ediyorum.Ben muhalefet ettiğim zaman hiç hesap etmiyorum ki ,bizim ikimizin diyaloğunu dinleyen insanlar var. Bu insanlar bu sürtüşmeden senin hedeflediğin neticeye gelmiyor.Senin hiç hesap edemediğin neticeyi devşiriyor. Alimlere güveni kalmıyor ve o alimlerin temsil ettiği şeylere güveni kalmıyor ve o alimlerin temsil ettiği şeylere güveni kalmıyor.Ve dikkat ederseniz dine karşı savaş veren batının en ciddi savaş aygıtlarından birisi de budur .Ekranlarda ,televizyonlarda renk renk alim çıkarır ,renk renk birbirlerine zıt görüşleri pazarlarlar.

Yaşar Nuri bir taraftan birşey söyler,Hayrettin KARAMAN bir taraftan birşey söyler,Zekeriya BEYAZ bir taraftan birşey söyler ,hatta bazen bunların hepsini bir masada bir araya getirirler,mahalle çocukları gibi birbirleri ile kavga ettirirler,biz de izleriz. zannederiz ki biz burda ayıklama yapacağız,zihni ayıklama yapacağız.Fakat avamın hepsi senin gibi bakmıyor ki olaya.Bu manzaradan avamın dine güveni sarsılıyorDolayısıyla bu o korolardaki mücadele biçiminden bahsedeceğimiz şeylerin başında birincisi bireysel tutumlarımıza dikkat etmek ,ikincisi en son verdiğim örnekte olduğu gibi Batının kullanmış olduğu savaşlara karşı bir taktik geliştirmek gerekiyor ki bu kurumsal gücü en nihayet devlet gücünü gerektirmektedir. Bu süreç için de hizmet etmek bu sürece karşı verilecek mücadelenin cüzlerinden birsidir...
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: Sapmanın Nedenleri

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Şimdi zaten bu sapmalara karşı nasıl mücadele edileceği konusuna da ufak tefek işaret etmiş olduk.Fikri sapmalara karşı ilmi ölçülerin ciddi manada tahsil edilmesi ,ilmi ölçülere dikkat edilerek konuşulması ,heva ve hevese kapınılmaması ,düşünün ki siz bir yerde bir mevzu açtınız,tartışıyorsunuz ,siz ilmen doğru bildiğiniz bir şeyi söylediniz .Karşıdaki inat ediyor.Bunun inadına rağmen siz ,sinirlenir mağlup olmuş hissine kapılır ,devam etmeye çalışırsanız ve öyle bir şey yaşadıysanız dikkat edin ,evde o günkü yaşadığınız diyaloğu gözden geçirin.O mağlup edildiğiniz hisse kapıldıktan sonra devam ettiğiniz yerde şeriata ve ilme ters birçok şey ağzınızdan çıkmış olabilir.Hissediyorsunuz ki siz ilmen söylenmesi gereken şeyleri söylediniz ve karşıdaki de bunu anladı.Anlamasına rağmen inaden size itiraz ettir.Mağlup olmuş görünüyor o anda susun..Bunun aksine de zaten İslam aleminde " Cedel" deniyor."Cedel " İslam haram kılmıştır.Terkedeceksiniz.

Üçüncüsü muhatabın meramını anlatırken kullandığı yanlış cümlelere takılarak muhattabı rakip telakki edip sırt üstü getirme gayretine girmektir.Ben İslam ın önderiyim diyen insanların sıkça içine düşürdüğü şeytani oyunlardır bunlar.Muhatabınız meramını anlatmak iin yanlış bir cümle kullandı,sen aslında muhatabının meramını anlıyorsun.Onun yanlış cümlesine takılma ,onun yanlış cümlesinden yola çıkarak onu mağlup etme ,tuş etme hevesine kapılma .Eğer bu hevese kapılırsan sen on anda İslam Tebliğini bırakmış nefsini tebliğ eden adam konumuna düşmüşsündür.Nefsine hizmet ediyor o insan.Muhatabının meramını anladıysan o meramına cevap ver. O meramını izah et. Asla meramını izah ederken yanlışa düşme. ..
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: Sapmanın Nedenleri

Mesaj gönderen beyazgül12 »

şimdi çevresinde dindar bilinen birisi ,çevrede dindar bilinen biriyle konuşurken bu manada hevesine kapıldığı zaman o insan senin sunduğun şeye karşı ne yapıyor ? Güveni sarsılıyor .Yine uluslar arası savaş taktiklerinden birisi din öncüsü kendisinin ihdas ettiği din öncüleri vardır.Topluma din öncüsü diye lanse ederler önce ve daha sonra ona pis şeyler yaptırırlar ve zaten yapacak bir şeyi seçmişlerdir.Önce onu toplumda öncü olarak oturturlar.Medya yoluyla.Görsel ve işitsel yazılı medya yoluyla .Onu İslamcı bir lider olarak karşınıza çıkarır,daha sonra onun pisliklerini tek tek deşifre eder.İnsanların İslamcı öncülere ,islamcı önderlere olan güvenini sarsarlar.Bütün bunlara karşı bizim tedbirli olmamız,muhatabımızın dine karşı duruş sebebini bire bir keşfetmek ve keşfettiğimiz o sebebin üzerine Alllah için gidebilmek .Eğer Allah için gidebilmek tirendini tutturamıyorsak susmamız konuşmamızdan hayırlıdır.Hatta Rahmetli İmam Humeyni nin ( Allah ondan razı olsun )cihadı ekber kitabını okumuş musunuz ? bilmiyorum.O kitapta bir yerde der ki :"Bir mahallede ilmi ile alim bir zat olsun.O kişi o mahallede hiç kimseyle diyalok kurmasın .Hiç kimseye tebligatta bulunmasın .Onun o mahallenin sokaklarında arzu endam etmesi ,gitmesi gelmesi ,bakkalından alışveriş yapması ,mağazasından alış veriş yapması sadece bu kadarıyla bile o mahalle insanlarından yavaş yavaş ıslaha dönük değişimler görürsünüz.Duruş o kadar önemli ,ihlas o kadar önemli ,samimiyet o kadar önemli .Kendini Allah a adamışlığın o kadar önemli .Biz bireysel olarak Allah la ilişkimizi bu manada düzenlemenin zahmetinden se kendimimizi sağımızla solumuzla ilgilenen biçimde Allah a adadığımızı lanse etmeye çalışıyoruz.Nefsimiz bizi böyle bir hileye düşürmüş.Öteki zordu ,yine az öncesi söylediğimiz düzlemde .İkincisi kolay oluyor.Hatta zaman zaman nefsinimizin de hoşuna gidiyor.Karşı taraftakinin bütün ayak oyunlarına rağmen sen dik duruyorsun hoşuna gidiyor.Yok bu din Allah ın dinidir,bu kullar da Allah ın kullarıdır...
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: Sapmanın Nedenleri

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Bir gün bir arkadaş birisi ile olan diyaloğunu anlatıyor .Bağırıyor ,çağırıyor .Bağırdım ,çağırdım hocam diyor ..Dedim niye bağırdığını biliyor musun ?Hocam ,ya işte böyle böyle ..Yok dedi,niye bağırdığını ben sana söyleyeyim mi ? Sen o anda Hak kın temsilcisi olarak görüyorsun kendini ,ben Hak kım bu bilgileri tırnaklarımı kazıyarak elde ettim,bu bilgilerin ben kazandım,ve ben bu bilgilerin kalitesini biliyorum,karşımdakine bunu pazarlıyorum.Karşımdaki diyor ki ,senin bu bilgin güzel değil ,çürük .Sen bu söze sinirleniyorsun .O bilgiyi sen kendi malın gibi görüyorsun.Kendi malın bildiğin için de karşındaki ona çürük deyince senin tepen atıyor.başlıyorsun bağırmaya .Yok eğer bu bilgi Allah ın sana hidayet ettiği bir bilgi ,o hakkı Allah a ait bir hak olarak bilseydin ve karşındakini de Allah ın kulu olarak bilseydin ,Allah ın sana ihsan etmiş olduğu ,hediye etmiş olduğunu Allah ın kuluna hediye etmek istiyorsun ,kabul eder etmez ,sanane ,seni ne ilgilendirir .Onun için Kar an ı Kerim de ,bırakın sizi bizi Allah u Teala Peygamber Efendimize (saa) buyuruyor ki "Senin vazifen tebliğ etmektir."Gökyüzüne merdiven dayayıp da gökyüzüne mi çıkacaksın ? Yook ,Kul onun ,bütün kalpler onun iki parmağının arasındadır.O istediği gibi evirir ,istediği gibi çevirir,senin ona etki etmen mümkün değildir...Sen sadece ona hizmet etme niyetini taşı ,onun dinine yardım etme iştiyakında ol,bu manada birşeyler yap.Netice alırsın almazsın oraya bakma sen .Eğer bu düzlemde bakacak olursak ,sinirlenmenin ve bağırmanın bir anlamı olur mu ?Peygamber Efendimizin (saa) bağırdığına çağırdığına dair hiçbir rivayet duydunuz mu ? yok kendisi diyor " Ben memurum " diyor ve ben sizi kurtarmak için bunları size ulaştırıyorum .Kurtulmak veya kurtulmamak iradesi sizin elinizdedir.Kaldı ki çok da müşfik birisi ,Allah ın kullarına karşı çok da merhametli ..Çok daralıyor,telaşlanıyor göğsü daralıyor ve nihayet ayet geliyor ," göğsün daralıyor" diye." Yok sen göğsünü daraltma " diyor.." Tebliğ et "

Bu dersimiz de bu kadar .Allah izin verirse bundan sonraki dersimizde Materyalistlerin bizim mektebimize karşı öne sürdükleri olguları önde gelen bir kaç tanesine üstadın çalışmasıyla cevap vermeye çalışacağız. Hepiniz Allah a emanet olun...

Allahumme Salli Ala Muhammedin ve Al i Muhammed ..ve accil ferecehum...

NOT: Usul ü Din Dersi ..Aldığım notlardır ..Alıntı İsa POLAT ( Allah razı olsun hocamdan )
Cevapla

“Allah (Tevhid) İnancı” sayfasına dön