Terörden Kurtulmak ve Teslim Olmak İsteyenlerin Dikkatine

Cevapla
helindem
Mesajlar: 331
Kayıt: 03 Ağu 2007, 15:06

Terörden Kurtulmak ve Teslim Olmak İsteyenlerin Dikkatine

Mesaj gönderen helindem »

TERÖRDEN KURTULMAK VE TESLİM OLMAK İSTEYENLERİN DİKKATİNE!
1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu’nun 221/2 maddesine göre, PKK’dan kaçıp güvenlik güçlerine sığınanların, eğer silahlı eyleme katılmamışlarsa ceza almamaları için etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmaları sağlanıyor. Bundan hareketle de her geçen gün örgütten kaçan ve herhangi bir eyleme katılmayan PKK’lılar teslim olmaya devam ediyor.
Sabah gazetesinin haberine göre PKK’dan kaçarak teslim olan 7 teröristin örgütteki pek çok arkadaşlarının “etkin pişmanlık yasasını” bilmediklerini söyledikleri bildiriliyor.
Teslim olan teröristlerin ilk ifadelerinde "PKK'daki adaletsiz uygulamalardan, kendilerine yapılan insanlık dışı muamelelerden ve bazılarının infaz edilmesinden dolayı büyük hayal kırıklığına uğradıklarını" belirttikleri kaydediliyor. Örgütte "Yaşam koşullarının son derece kötü olduğunu, liderler hariç kimsenin telefonla bile aileleriyle görüştürülmediğini, bu sebeple ailelerini ve özellikle de annelerini çok özlediklerini" anlatan PKK'lılar, "TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221'inci maddesinin pek fazla bilinmediğini, bu maddenin bilinmesi halinde daha fazla teröristin gelip teslim olacağını" söylüyor.
TCK’nın 221.maddesi;
1)Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.
2)Örgüt üyesinin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde hakkında cezaya hükmolunmaz.
3)Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde hakkında cezaya hükmolunmaz.
4) Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan kişinin gönüllü olarak teslim olup örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.
5)Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.
hususlarını içeriyor.
Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren etkin pişmanlık yasasından yararlanan terörist sayısının ise 700'ü aştığı belirtiliyor.
Helin Demir
helindem@mynet.com
Cevapla

“DTP, PKK Yazıları...” sayfasına dön