Alevi Dernekleri

Cevapla
Mekzun
Mesajlar: 259
Kayıt: 09 Ağu 2010, 15:35

Alevi Dernekleri

Mesaj gönderen Mekzun »

ALEVİ KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA DERNEĞİ (AKAD) - Hatay

Derneğin adı “ALEVİ KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA DERNEĞİ” olup, kısaltılmış adı “AKAD”dır. AKAD ihtiyaçtan doğmuş bir kuruluştur. Yetmiş milyon insanın yaşadığı ülkemizde bir Buçuk milyon nüfusla bizler o kadar ilgi çekiyorduk ki, birçok yazar, ve Araştırmacı gazeteci / televizyoncu bizi konu olarak seçip Sosyolog aylar, hatta yıllar süren çabalarla tanımlamaya çalıştılar. Bu çabalar neticesinde bize denildi Fellah, Arap Uşağı denildi, Nusayri denildi. Bunlar da yetmedi, bize Eti Türkleri diyenler de oldu, Haçlı Seferleri sırasında kaybolan Hristiyanlarda...
Herkesin kafasında bizler farklıydık. Bize bu isimleri bizim dışımızdakiler verdi. Bizler ise tarihsel süreç içinde yaşadığımız acıları, kıyımları, iftiraları yüreğimizin en derin köşesinde saklayarak hep sessiz kalmayı tercih ettik. Ancak ehliyetsiz ve yetersiz kişilerin oluşturduğu bilgi kirliliğinden sonra yaftalama ve Karalama o kadar ileri boyuta vardı ki, artık bu gidişe dur demek boynumuzun borcu oldu. Işte AKAD, bu bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve artık bizleri tanımayan, belki de hayatı boyunca bir tek bireyimizle bile karşılaşmamış, ön yargılı, bilimsellikten uzak yazarların ortaya koydukları tanımlamalara dur demek ihtiyacından doğmuştur.

Toplum olarak bizler de artık inanç ve kültürümüzün bilinmesi, korunması ve paylaşılmasını istedik. Sahip olduğumuz değerlerin korunması ve Toplumun tüm bireyleriyle paylaşılmasının tek yolu AKAD gibi bir kuruluşla gerçekleşebilirdi. İlkini Eylül 2007'de çıkardığımız AKAD adlı yazılı bültenlerimizde öncelikle kendimizi tanımladık ve bu tanımla adlandırılmamız gerektiğini, başka tanımlamaların bizi hiçbir şekilde ifade edemeyeceğini özellikle vurguladık.

İnanç olarak; Kur'an-ı Kerim, Sünnet-i Nebevi ve Ehlibeyt üçgeninde İslama imanla bağlıyız. Bunlara aykırılık teşkil eden tanımlamaları inancımıza ve değerlerimize müdahale ve saygısızlık olarak görüyor ve bu tür yaklaşımlardan nemalanmayı düşünenleri de Esefle kınadığımızı ilan ediyoruz.

Biz toplum olarak inanıyoruz ki, bu ülkede varlığımız bir zenginliktir. Bu zenginliği paylaşmak, kültür varlığımızın bilinmesi ile olacaktır. Tarihsel bilgiler, bizlerin dokuz yüz Yıla yakın zamandır bu Coğrafyada yaşam sürdürdüğümüzü göstermektedir. Bu tarihsel süreçte oluşturulan kültür neden saklı kalsın, bilinmesin, paylaşılmasın? Düğünlerimiz, Manilerimiz, halkoyunlarımız, insan sevgimiz, hoş görülülüğümüz, yemeklerimiz kısaca gelenek ve GÖRENEKLERIMIZ Türkiye'miz için bir zenginliktir şüphesiz. Işte AKAD, bunun öncülüğünü yapmaktadır.

AKAD; üretken, kültürlü, öz güveni yüksek, sorgulayan, Kültürüne yabancı olmayan bir gençlik oluşturmada, aile ve toplum içinde saygı ve sevgiyi tesis etmede gerekli olan eğitimi verecek bir misyonu üstlenmesiyle toplumda kabul görmüştür. Ayrıca AKAD; eğitim gören öğrencilerin akademik tezlerine konu olan bizlerin yaşamı, inanışı ile ilgili konularda başvuru mercii olması ile de bir ilki gerçekleştirmiştir.

AKAD, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Alevi kardeşlerimizin dini bilgi ve yorum gerektiren sorularına rahatlıkla cevap aldığı web sitesi (http://www.akadnet.com) ile de hizmet vermektedir. Bu hizmetle Aleviliğin yanlış anlaşılmasına neden olan asılsız iddia ve karalamalara cevap vermekte ve Arşiv oluşturmasıyla da başvuru mercii olmaktadır.

Bütün bunlar göstermektedir ki, AKAD bizlerin bir parçası ve olmazsa olmazlarımızdan olmuştur. Biz bu konuda, İskenderun'daki tüm Alevi Müslüman (Arap Alevi) kardeşlerimizin derneğimize üye olmaları konusunda yüreklerinin sesini dinlemelerini bekliyor ve mutlaka AKAD'ı ziyaret etmeleri gerektiğine inanıyoruz.

Derneğin Amacı;
Dernek; barışçıl insanı hedefleyen, İslamiyeti, kaynağı Kur’an-ı Kerim ve Sünneti Nebevi olan Ehli-Beyt Öğretisi Aleviliği, ilmi yöntemlerle araştırmak, tanıtmaktır.
Ülkemiz insanları arasında, barışın, sevginin, insancıl değerlerin, öncelikli değerler olması için, çalışmalar yapmak amacı ile kurulmuştur.

Bu amacın gerçekleşmesi için;
1-Alevi din adamlarının, çağın koşullarına ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde eğitim ve öğrenim görmelerine yardımcı olmak.

2-Ekonomik bakımdan imkanları yetersiz kişilere ayni veya nakdi yardımlar yapmak.

3-İhtiyaç duyulan yerlere ibadet yeri ( mescid ) inşa etmek. İnşa edilmiş ve inşa edilecek ibadet yerlerinin amaca uygun olarak kullanılmasını sağlamak.

4-Kütüphane, dershane, okuma salonları açmak. Günlük, haftalık, aylık, gazete – dergi v.b. periyodik yayın organlarına sahip olmak. Üyelerine dağıtılmak üzere bilgilendirme bültenleri çıkarmak. Aleviliğin özüne uygun şekilde öğrenilmesi ve tanıtılması amacıyla, kurs, seminer, panel, konferans, sohbet toplantıları düzenlemek, yazılı veya görsel eserler yayınlamak veya yayınlanmasına yardımcı olmak.

5-Alevilik ve diğer inançlar hakkında, muhtelif kitaplarda bulunan yanlış bilgilerin ve ifadelerin düzeltilmesi ve doğru bilgilerin yayın organlarına girmesini sağlamak için yasal çalışmalar yapmak. Bunun sonucu olarak ülkemiz insanları arasında barışın, dostluğun, inançlara, karşılıklı saygının hakim olduğu bir ortamın oluşmasına yardımcı olmak.

6-Yurt içi veya yurt dışında benzer amaçlarla kurulmuş veya kurulacak vakıflarla, derneklerle ve uluslar arası kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yardımlaşmaktır.
"İlmin cevherini ehlinden men etmeyin, ilmin cevherinin ehline zulmetmiş olursunuz. İlmin cevherini ehlinden olmayanlara vermeyiniz, aksi takdirde ilmin cevherine zulmetmiş olursunuz."

İmam Hz. Cafer-i Sadık (a.s)
Cevapla

“Alevi Kurumsallaşması” sayfasına dön