En çok filistinlileri seviyormuşuz

Cevapla
Kullanıcı avatarı
MERDAN
Mesajlar: 956
Kayıt: 01 May 2007, 22:14

En çok filistinlileri seviyormuşuz

Mesaj gönderen MERDAN »

Türkler En fazla Filistinlileri, en az İsraillileri seviyor...

Marshall Fonu’un 12 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkler uluslararası konularda Türkiye’nin ya yalnız ya da AB ile hareket etmesini istiyor. En fazla Filistinlileri en az
İsraillileri seviyor

14-09-2008

ABD’DEKİ Marshall Fonu tarafından Amerika ve Avrupa’da her yıl gerçekleştirilen ‘Transatlantik Eğilimler’ araştırmasının 2008 yılı değerlendirmesinde Türkiye ile ilgili ilginç sonuçlar çıktı. Ankete katılan Türklerin büyük bölümü Türkiye’nin uluslararası konularda yalnız hareket etmesi gerektiğini düşünüyor. Dış politika ile ilgili konularda Türkler dini inançlarını öne çıkarmıyor.

12 ÜLKEDE 12 BİN KİŞİYE SORULDU

Araştırma anketi, TNS Opinion tarafından ABD ile Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, İspanya, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’da yapıldı. 4-24 Haziran 2008 tarihleri arasında Polonya, Slovakya, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’da yüz yüze, diğer ülkelerde telefon mülakatıyla gerçekleştirildi. Her ülkeden rastgele seçilen 18 yaş ve üstü yaklaşık 1000 erkek ve kadın ile görüşme yapıldı.


EN FAZLA KENDİMİZİ SEVİYORUZ

Araştırma sonuçlarına göre Türkler en çok kendilerini seviyor. Türkiye’den ankete katılanlar, kendi ülkelerine duydukları sevgiyi yüz üzerinden 80 olarak belirledi.
Bunu 44 puanla Filistinliler,
33 puanla Avrupa Birliği,
32 puanla İran,
31 puanla Çin Halk Cumhuriyeti ve
18 puanla Rusya izliyor.
ABD, Türklerin yakınlık tablosunda ancak 14 puanda
İsrail ise 8 puanla sonuncu oldu.

YALNIZ BAŞIMIZA YÜRÜYELİM


Ankete katılan Türklerin yüzde 48 gibi büyük bir bölümü, Türkiye’nin uluslararası konularda yalnız hareket etmesi gerektiğine inanıyor. Türklerin yüzde 20’si Avrupa Birliği ile, yüzde 11’i Orta Doğu ülkeleriyle, yüzde 3’ü ABD ile yüzde 1’i de Rusya ile beraber hareket edilmesi gerektiğine inandığını söyledi.

AB ÜYELİĞİNE BAKIŞ

Türklerin yüzde 42 gibi büyük çoğunluğu AB üyeliğini iyi olarak değerlendirirken, Avrupalıların yüzde 45’i Türkiye’nin AB üyeliğini ne iyi ne de kötü olarak nitelendiriyor. Türkiye’nin AB üyeliğini iyi bir şey olarak gören Amerikalıların yüzdesi bu sene sekiz puan düşerek yüzde 32’ye geriledi. Avrupalıların yüzde 60’ı, Amerikalıların ise yüzde 48’i Türkiye’nin AB üyesi olacağına inandığını belirtirken, Türkler arasında bu oran yüzde 26 çıktı.

Türkler en çok neden korkar ?

Ankete yanıt veren Türkler kişisel olarak en çok ekonomik krizden etkileneceğini düşünüyor. Ankete Türkiye’den katılanların yüzde 72’si büyük bir ekonomik krizden etkileneceklerini belirtirken, bunu yüzde 70 ile küresel ısınma ve yüzde 65 ile uluslararası terör izledi. Enerji bağımlılığını tehdit olarak görenler yüzde 59, İran’ın nrükleer silaha sahip olması yüzde 49. İslami kökten dinciliği tehdit olarak görenler 2007 yılında yüzde 47 iken bu oran 2008 araştırmasında yüzde 37’ye gerilemiş.

Avrupa da Obama diyor

Marshall Fonu tarafından yapılan araştırmada ABD Başkanlık yarışıyla ilgili veriler de yer alıyor. Araştırmaya göre Avrupalıların yüzde 69’u Senatör Obama’yı, yüzde 26’sı ise senator John McCain’i destekliyor. Obama’yı en fazla destekleyen ülkeler yüzde 85 ile Fransa, yüzde 85 ile Hollanda ve yüzde 83 ile Almanya. Avrupalıların yüzde 57’si Obama’nın başkanlığında ilişkilerin gelişeceğini düşünürken, yüzde 10’u McCain’in başkanlığında ilişkilerde ilerleme olacağına inanıyor.

Dış politikaya din eksenli bakmıyoruz

Anket sonuçlarına göre Türkiye’deki dış politika yaklaşımlarında dindarlığın belirleyici olmadığı ortaya çıktı. Avrupa Birliği liderliğini isteyenlere hangi sıklıkla namaz kıldıkları sorulmuş. Bunun üzerine 5 vakit namaz kılanların yüzde 21, bazen kılıyorum diyenlerin yüzde 23’ü ve hiç kılmayanların yüzde 24’ü AB liderliğini istiyor. Beş vakit namaz kılanlar arasında ABD’nin liderliğini isteyenlerin oranı yüzde 6 iken, bazen kılanların yüzde 9, hiç kılmayanların ise yüzde 7’si ABD’nin liderliğini istiyor. 5 vakit namaz kılanların yüzde 41’i AB üyeliğini olumlu bulurken, bazen kılıyorum diyenlerin yüzde 41 ve hiç kılmıyorum diyenlerin oranı ise 45 olarak çıktı. Aynı durum NATO üyeliği konusunda da kendisini gösterdi. NATO’nun gerekliliğine inananların yüzdesi ise 5 vakit kılanlarda yüzde 34, bazen kılanlarda yüzde 39 ve hiç kılınmayanlarda ise 40 olarak çıktı. Tüm bu veriler Türklerin dış politik konulara bakışında dini duygularının etkileyici faktör olmadığının göstergesi olarak nitelendirildi.

Kaynak: star
Allahım bana adaletinle değil, merhametinle davran. İMAM ALİ (A.S)
Cevapla

“Türkiye” sayfasına dön