Siyasi partileri taktimimdir; MHP

Cevapla
biralevi
Mesajlar: 1487
Kayıt: 24 Ara 2006, 14:02

Siyasi partileri taktimimdir; MHP

Mesaj gönderen biralevi »

SİYASİ PARTİLERİ TAKTİMİMDİR. ; MHP;

İzleyenler bilir,siyasal parlementer sistemin dışında ve üzerinde bir yerde siyaset yapıyorum. Kendi halk parlementomuzun sıradan bir üyesiyim ve mahşerdeki parlementonun da seçkin bir üyesi olmaya çalışıyorum.
Biralevi aydını olarak ülkemi,dünyayı ve halkımı ilgilendiren sorunlara kayıtsız kalamam. Bu nedenle seçime giren barajı aşan partileri sizlere tanıtmak istedim.Herkesin kendi ufkunca bakışı var elbet, bizimkini de Biralevi bakışı olarak kabul edin.

1- Cumhuriyetin kurucusu Atatürkün ‘Bozkurt’ sembolünden esinlenerek 9 umde (ışık) üzerine Türk etnik kimliği temelinde kurulmuş bir partidir. Tabanı Osmanlı hayranı,Türk milliyetçisi,sünni,esnaf ve orta direk yada sınıf diyebileceğimiz bir tabandır.Zaten Bayrağıda üç hilalli Osmanlı bayrağıdır. Son yıllarda bu parti bu tabandan çıkma gençlerin kamuda iş bulmalarına olanak sağlayacak işlevler görmektedir. Bir başka bakış açısıyla fikri partinin kökenini genelde Fransız ihtilaline özelde ise 27 mayısa götürebiliriz.

2- Parti 12 eylül darbesinden sonra Türk-İslam sentezi çizgisinden de esinlenmiş olup,bu yönüylede pan-Turanıst ittihatçı mirasa sahip çıkmıştır. “Hira Dağı kadar Müslüman, Tanrı Dağı kadar Türk” sloganını hiçbir MHP li yadırgamaz ve karşıda çıkmaz.İttihatçılar ve Askeri vesayet sempatisi CHP ile ortak yanlarıdır.Bu nedenle ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarabilmişler,DSP ile içlerine sinmese de üçlü koalisyon kurabilmişlerdir.Etnik kimlik vurgularına karşın Nato ve Abd ilişkilerini yada Abd üslerini Türkiyenin bağımsızlığıyla çelişkili görmemeleri bu noktada yadırganacak en büyük handikapları yada açmazlarıdır.Bu yüzden ne olursa olsun ‘Kahrolsun Amerika’ sloganını söyleyememe özürlüdürler.



3- Devletçi yada askeri vesayetçi olmaları nedeniyle devlet ve askeri vesayet rejimleri açısından 27 mayısta,1971 döneminde 12 eylül öncesi dönemlerde kısmen kullanılmışlardır. Çorum ve Maraş alevi katliamlarında bu partinin arka bahçeleri olan ülkü ocakları mensupları bizzat taraf olmuşlar ve halende özeleştirilerini yapmamışlardır.12 eylül öncesi kontr- gerilla faaliyetleri ve Abd ilişkileri halen aydınlatılamamıştır. Susurluk süreci ve Mhp ilişkileride ayrıca ve özellikle incelenmeye muhtaç bir konudur.MHP nin Türkiyenin her kesiminin partisi olması için geçmişiyle ‘Susurluk,MC hükümetleri,Gladyo,askeri darbeler’ dahil hesaplaşmak zorundadır.


4- Partiden Özeleştiri yaparak kopan bir grup ise BBP adıyla değişik bir çizgi izlemeye çalışmışsa da liderlerinin şaibeli ve kuşkulu ölümü o çizgiyi güdük bırakmıştır. MHP nihayetinde 12 eylül askeri rejimine ‘Kendimiz içerde fikrimiz iktidarda’ diye sahip bile çıkabilmişlerdir.

5- Arka bahçeleri olan Ülkü ocakları dönem dönem mafyavari işlere bulaşmış,ülkücü gençler ideolojik temelleri ve hedefleri dışında illegal işlere bulaşmış yada bulaştırılmışlardır.Bazı dönemler yukarı bazen baraj altına kayan bu partinin yapısı aleviyim diyenler için hep mesafeli ve uzak kabul edilmiştir. Bunda partinin klasik yöntem olarak alevileri yok sayma eğilimi yanında ,aleviyim diyen kitlenin ateist-sol içinde yer araması da etkili olmuştur.

6- Klasik bir devlet partisi olup,devlete karşı muhalefetin arttığı dönemlerde oyları artmakta ,düştüğünde oyları düşmektedir.Yine eğitimin geliştiği,hoşgörü ortamının yükseldiği dönemlerde ve yerlerde parti dip noktalarda kalmaktadır. Parti içi demokrasinin en az olduğu partilerdendir.Seçmen tabanına pek bir şey sorulmaz,yukarıdan gelen isteklerde sorgulanmaz.Bu nedenle sürpriz şekilde seçim listelerine konulmayan önemli kişiler bu konuları bile eleştiri konusu yapmaz haksız dahi olsa parti disiplinine boyun bükerler.Liderlerinin seçimle değiştirilmesi örneği görülmemiştir. Türkiyenin çeşitli sorunlarına pek kafa yormazlar,ciddi bir siyasal,kültürel ve sosyal politika değişikliği yönünde plan ve prıje sunmazlar,bunun en önemli sebebinin gençken ülkücü olanların ilerleyen yıllarda devlet içinde yer bulup hayata başladıklarında çizgi değiştirmeleri olduğu düşüncesindeyim, MHP ülkücü gençlerin devlete atlama yada geçme köprüsü durumuna gelmiştir, hedefine ulaşanın da katkısı artık en fazla oy vermek durumu olmaktadır, parti artık yerel düzeyde sloganlarla politika yapılan bir parti durumundadırlar,temel çözümleri ise gerektiğinde zor ,şiddet yada askeri darbeden ibarettir. İnançsal kimliklerle sorunları da üst düzeyde ilgileri de yoktur. En önemli bağları ‘Ya Allah Bismillah Allahu Ekberden ibarettir.’ Bu nedenle Devletin Ciddi bir islami hareketle çelişmesinde devletten yana olacaklarına kuşku duyulmamalıdır. Dünyada eşi benzeri olan milliyetçi bir partidir ve yeri geldiğinde dış düşman icat edebilmektedir. Rusya (Sovyet) ,Çin ve İran bunlardandır. Ancak her nedense Amerika ve İsraile yaklaşımları hep sessiz ve saygın olmaktadır.



7- Bugünkü liderleri zor anlaşılan bir kişiliktir,bazen kendisinin bile kendisini anlayamadığını düşünmek yerinde olur,nerede ne zaman kimi destekleyeceğini bilmek, okumak zor olsa da gerektiğinde ülkeyi rahatlatacak hamleleri yapabilmektedir. Mesela kürt ırkçılarının terörü zirveye taşıdığı,sinir uçlarına dokunduğu dönemlerde ülkücüleri yerlerinde tutarak daha çok kan dökülmesini önlemesi ‘cesur ,sorumlu ve saygı’ duyulacak tavır olmuştur.

7-Siyasal anlamda alevileri yok saydığını söylediğimiz bu partinin Aleviliğe yaklaşımı ise İttihatçıların yaklaşımlarının tekrarından ibarettir.Alevileri pan turabist çerçeveye oturtmak isteyen Baha Saitin çalışmaları MHP içinde kabul görmüş olup, Alevilikten anladıkları Türklükten ibarettir. Bu noktada Bektaşiliği tipik Türk tarikatı olarak kabul edip alevileri bu tarikatın bağımlısı bir grup olarak görmeyi isterler. Hacı Bektaş konusunda sürekli yaptıkları Türk vurgusu da bu noktada anlamlıdır. Zaten ‘Anadolu alevisi’ kavramı en çok MHP merkezli Türkçü gurup içerisinde anlam kazanmıştır.

İnşallah gerekmez ama bu partiyle anti emperyalist cephede VATANSEVERLİK anlamında ortak cephede yer alınabilir.
Ama bunların anti emperyalist olduklarını söylemekte günümüz koşullarında çok zor ve izaha muhtaç olarak önümüzde duruyor.
İzah edebilirlerse bizde vatanseverliğimizi ortaya koyarız.
Bunun dışında onların alevilere , alevilerinde onlara pek ihtiyaçları bulunmamaktadır.
Oy verilir mi ?
evet verilebilir ,
Seçilecek yerde gerçekten biralevi aday varsa tabi…
Böyle bir aday yoksa;
Aleviliğini inkar eden herkes bu partiye oy verebilir elbet……………

Teoman Şahin
Cevapla

“İç Siyaset (Politika)” sayfasına dön