Siyasi partileri taktimimdir; HDP

Cevapla
biralevi
Mesajlar: 1487
Kayıt: 24 Ara 2006, 14:02

Siyasi partileri taktimimdir; HDP

Mesaj gönderen biralevi »

SİYASİ PARTİLERİ TAKTİMİMDİR. ; HDP;

İzleyenler bilir,siyasal parlementer sistemin dışında ve üzerinde bir yerde siyaset yapıyorum. Kendi halk parlementomuzun sıradan bir üyesiyim ve mahşerdeki parlementonun da seçkin bir üyesi olmaya çalışıyorum.
Biralevi aydını olarak ülkemi,dünyayı ve halkımı ilgilendiren sorunlara kayıtsız kalamam. Bu nedenle seçime giren barajı aşan partileri sizlere tanıtmak istedim.Herkesin kendi ufkunca bakışı var elbet, bizimkini de Biralevi bakışı olarak kabul edin.

1- Düşünsel arka planı eskiyse de barajı geçen partiler içinde en yeni partidir, Kürtçesi ‘Partiya Karkerên Kurdistan’ olup Türkçe açılımı Kürdistan işçi partisidir. Abdullah Öcalan tarafından 1974 lerde kurulduğu söylenen bu parti çıkışta Türkiyenin güneydoğusunda Kürtlerin yaşadıkları coğrafyada sosyalist bir kürt devleti kurmayı amaçladığını söylemekteydi. O dönemin şartların uygun olan bu hedef sosyalizmin fiilen dünya sahnesinden çekilmesinden sonra milliyetçi ulusal bir devlet ve nihayetinde günümüzde de ırkçı bir söyleve dönüşmüştür.En son olarakta PKK, 7. Parti Kongresi'nde bağımsız bir kürdistan fikrinden vazgeçtiğini açıklamış ve yerel özerklik,otonom yönetim türü yeni söylevler geliştirilmiştir.
Bu parti siyasal esneklik ve kıvraklık bakımından en hareketli partidir.Son seçimlere HDP olarak girilmiş ve Türkiyenin partisi oılduğu söylevinin ve AKP karşıtlarının stratejik hamleleri neticesinde 80 vekil çıkarabilmiş ve emanet oy aldıklarını kabullenmişlerdir.

2- Partinin çıkış hedefi anti emperyalist olmasına karşın artık bugün emperyalistlerle koyun koyuna siyaset yapan bir organizma söz konusudur. Abd,Almanya,İsrail,İngiltere,AB, ilişkileri görmek isteyenler için çok açıktır.Nitekim BOP projesi içerisinde bu pğartinin hedefleride bulunmakta olup,bağımsız bir kürdistan kurulması projesi emperyalistler tarafından da şiddetle desteklenmektedir. PKK nın batılı bazı devletlerce terör örgütü kabul edilmesi batının iki yüzlülüğünden başka bir şey de değildir.

3- Kürt etnik temelli söylevleri kendisini kürt olarak tanımlayan halk tarafından da karşılık bulmuş olup,bugün seçimlerde hangi bölgeden ne kadar oy alacağını listelere bakmaksızın görebilmekteyiz.Nitekim bağımsız adayla seçime girdiklerinde bu örgütlülük kendisini pratiktede göstermiştir.

4- Gerçek ve kurucu liderleri cezaevinde olduğu için partinin hiyerarşik yönetiminde aksama ve çelişkiler oluşmuş,parti yönsüz kalmış ve kişisel pragmatik hamlelerle ilerlemektedir.Bazen dağdakiler,bazen ovadakiler bazen de cezaevindekiler politika belirlemekte olup koordinasyon şu an için mevcut gözükmemektedir.

5-Türkiye partisi olduklarından ve sürekli barış tan söz etmelerine karşın, parti kurulduğundan bu yana devletin güvenlik güçleriyle çatışmış olup neredeyse tüm parti tarihi kanlı iç ve dış çatışmalarla oluşmuştur. Aslında partinin genel merkezi hep Türkiye dışındadır.Tabiri caizse genel merkezleri değişkendir ,imrallı dışında Bazen bir dağda,bazen brükselin arka sokaklarında bazen tel avivde bazen de Londra yada New Yorktadır. 2012 seçimlerinde bağımsız vekillerden grup kurmalarına ve 2014 seçimlerinde 80 vekil çıkarmalarına karşın bu avantajlarını kullanamamışlar genel olarak güven vermemişlerdir. Söylevleri iki uç arasında (savaş-barış ) gidip gelmektedir. Zaten bunun dışında sosyal kültürel siyasal projeleri olmayıp,insan hak ve özgürlükleri çerçevesinde söylev geliştirmişlerdir. Güney doğuda uyguladıkları terör ve baskı gerçek kimliklerinin aslında totaliter olduğunu da göz önüne koymaktadır.
Parti hemen tüm siyasal alanda çelişkiler içerisinde kıvranmakta olup,işçi partisi kimlik ve sosyalizm hedefine karşın içerisinde işçi sınıfı olmayan ırkçı söylevler üzerinden bir yürüyüş sergilemektedir.
Sosyalist zeminde anti emperyalist söylev ve direniş olmasına karşın bu partinin anti emperyalist hamlesi yoktur,dahası AB ülkeleri sokaklarında AB ülkelerinden yardım istemekte ve Türkiyeyi şikayet etmekte çelişkide görmezler. Partinin siyasal hedefi,bağımsız kürdistanla başlayıp özerklikle devam etmiş ve bugün yerel yönetim yetkilerinin artırılması noktasında kalmıştır. Yarın hangi söylev yada istekle çıkılacağı meçhuldür. Ana dilde eğitim diye başlanan isteklerin her birisi makul ve anlaşılır ise de bu taleplerin çözümünün ille de silahlı mücadele ile olması gerektiği fikrini halen anlamış değiliz.

6-Şu anki genel başkanları olan eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ atanmış kişiler olup yetkileri diğer genel başkanlardan çok daha alt düzeydedir.Parti zaten kendi içinde anti demokratik bir yapı taşımakta olup, o anki durum ve şartlara göre son sözü birileri söylemektedir. Türkiyede ekonomiye, birlik ve beraberliğe yıllardır zarar vermiş bu zihniyetin dağdan inip düz ovada legal bir siyaset içinde olması hem türkiyeye hemde kendilerine çok şey kazandıracaktır. Bu nedenle barış sürecinin devamı ve genel af iki önemli unsur olarak gözükmektedir. Aksi taktirde geçmişten görüldüğü gibi gidilecek yolun sonu hep gözyaşı ve karanlık olacaktır.
7- Parti uzunca bir süredir aleviyim diyenlere karşı açılım başlatmış olup Alevilik anlayışları diğer partilerden farksızdır. Nitekim söylevleri cem semah gibi kültürel unsurları Alevilik ! diye savunan diğer muaviye açılımcılarından farksızdır. Bektaşi ve ateistleri alevi! diye meclise sokma tuhaflıkları dışında çıkardıkları dergiye Zülfikar adını koyarak Hz.Ali’ye atıfta bulunma çelişkileri de bu ince muaviye zihniyetinin de ürünüdür.
Alevi politikasında Almanya ile bire bir örtüşen zihniyetleri henüz Türkiyeye yansımamıştır.
Parti tüzüğünde ezilenler sömürülenler yazmalarına karşın seçimlerde liberallerden, burjuvalara ,tesettürlü Müslümandan Osmanlılara kadar işbirliğine açık olan bu parti tüm söylevine karşın yerel olmadığı ve samimide olmadığı için bizim gibi gerçek alevilerin ,12 imam dostlarının çok uzağında olduğunu belirtmek durumundayız.
Son seçimlerde AKP antipatisiyle ve barajı geçmeleri niyetiyle aleviyim diyen kitlenin azda olsa bir kısım oyu emanet olarak bu partiye gitmiş olmasına karşın gerçek biralevinin bu haliyle bu partiye oy vermesi düşünülemez bile…..
Bırakın oy vermeyi alevilere en ince muaviye ayarı çekme gayretinde olan ateist ve Bektaşileri alevi! diye meclise sokmaya çalışan bu partiye sempati beslemek dahi Hz.Ali’ye ihanet sayılmalıdır…..


Teoman Şahin
Cevapla

“İç Siyaset (Politika)” sayfasına dön