İmam Ali'nin (a.s) Faziletleri

Aleviliğin tanımı, tarifi temeliyle ilgili konuları burada paylaşabilirsiniz.
3nokta
Mesajlar: 3381
Kayıt: 26 Ara 2006, 22:16
Konum: Meşhedi313

Re: İmam Ali'nin (a.s) Faziletleri

Mesaj gönderen 3nokta »

Bu hadisin sahih olup olmaması ile ilgili ne gibi gerekçe sundunuz tam anlamadım. Yani hangi açıdan sahih olması mümkün değildir diyorsunuz. Bence bu hadisin doğru olmaması için hiçbir gerekçe yok.
İmam Ali as ile Hz Muhammed'in (saa) nefsi bir nefistir. Sonuçta sözü söyleyen kişi kendini buna dahil etmemiştir. Bu da normaldir. Diğer peygamberlere gelince, onlar İmam Ali'den daha üstün değildirler!
İmam Ali (as) ve Hz Peygamberimiz âlemlerin en üstünüdür. Cennet zaten onların emrindedir.
nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
noktayı koyacak olan sensin anlasana
. . .
trubulans
Mesajlar: 4
Kayıt: 23 Şub 2012, 02:12

Re: İmam Ali'nin (a.s) Faziletleri

Mesaj gönderen trubulans »

"Diğer peygamberlere gelince, onlar İmam Ali'den daha üstün değildirler!
İmam Ali (as) ve Hz Peygamberimiz âlemlerin en üstünüdür. Cennet zaten onların emrindedir." 3nokta

üstünlük ancak takva iledir ayeti var. Allah dışında üstünlüğü ölçebilecek merci yoktur. ancak kuran-ı kerimde de nebiler sıddıklar şehitler sıralamasıyla insanları tanımlar. hz.ali hem sıddık hem şehit ona şüphe yok. ama peygamber değil. hatta peygamberimiz bile sahabe kendi aralarında hz.yunus kıssasını anlatırken biraz hz.yunus aleyhisselamı yerer gibi konuşunca duruma müdahele etmiş ve onu benden beni ondan üstün tutmayın anlamına gelecek cümleler sarfetmişti. o hadisin metnini bulamadım ama bulanlar sahih olduğunu görecektir. yani peygamberimiz bile başka bir peygamberi kendisinden aşağı görmezken siz kalkıp peygamber olmayan birini -ne kadar çok sevsek de- peygamberlerden üstün görmeye çalışıyorsunuz. üstünlüğü ancak Allah belirler ve peygamberlerin hz.ali den mevki olarak üstte olması hz.aliden hiç bir şey kaybettirmez. Allah bazılarını peygamber bazılarını sıddık şehit imam yapmıştır ve bu yapışta o insanın amelleri de nedenler arasındadır. olayı masumlukla kotarmaya çalışmayalım. bana göre hepsi aynı hepsi islam yolunda canını malını herşeyini feda etmişler, peygamberi de aynı şehidi de alimi de. ancak tarafgirlik mantığıyla sanki islamın doğuşu hz.ali ve 12 imamlar eli ile olmuş gibi mezhebi zorlamalara girişmeyelim. ben de aleviyim. ali'yi olduğu gibi seviyorum, ona bir şeyler ekleyerek onu iyilik yapmış olmam. onu olmadığı bir konuma da sokmak yersiz.
3nokta
Mesajlar: 3381
Kayıt: 26 Ara 2006, 22:16
Konum: Meşhedi313

Re: İmam Ali'nin (a.s) Faziletleri

Mesaj gönderen 3nokta »

Bunu biz kendimizden söylemiyoruz. İmamet makamı nübüvvet makamından üstündür bu Kuran'la sabittir.
nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
noktayı koyacak olan sensin anlasana
. . .
trubulans
Mesajlar: 4
Kayıt: 23 Şub 2012, 02:12

Re: İmam Ali'nin (a.s) Faziletleri

Mesaj gönderen trubulans »

bütün peygamberler zamanının imamıdır.
örneğin hz.salih peygamber olarak gönderildiğinde islam adına başka bir imam mı ortaya çıkıp bu görevi üstlenmiştir. peygamberler zamanının hem imamıdır hem allahın elçisi. peygamberlik bitince de devamında imamlar olur, bu zaten şart.
3nokta
Mesajlar: 3381
Kayıt: 26 Ara 2006, 22:16
Konum: Meşhedi313

Re: İmam Ali'nin (a.s) Faziletleri

Mesaj gönderen 3nokta »

İmamet makamı nübüvvet makamından üstündür. Kastımız kâmil imamettir, aslından imamettir, sonradan kazanılan imamet değildir. Nebi olan aynı anda imamdır diyemeyiz.
Kuran'dan delili Peşaver Geceleri isimli kitaptan alıntı yaparak sunuyorum:

***************
Bakara suresinde Allah’ın Halili olan Hz. İbrahim’in kıssasında, üç büyük imtihan (can, mal, evlat)’dan sonra -ki bu bütün tefsirlerce kabul edilmiş ve ispatlanmıştır- Allah-u Teâla bu büyük makamı O’na lütfetmiştir. Allah-u Teâla Hz. İbrahim’e nübüvvet, risalet, ulu'l- azm’lık ve halillik makamından daha üstün olan bu makamı vermiştir. Eğer bu makam onlardan daha üstün olmasaydı bu makamın terfi unvanıyla verilmesinin manası olmazdı. Allah-u Teâla Bakara suresinin 124. ayetinde Resul-ü Ekrem (s.a.a)’e şöyle haber vermektedir.

“Hani Rabbi İbrahim’i bazı sözlerle sınadı. O da bunları yerine getirdi. (o zaman Allah Teala İbrahim’e:) ‘Ben seni insanlara İmam kılacağım.’ İbrahim, ‘Soyumdan olanları da İmam kıl’ dediğinde (Allah:) Zalimler benim ahdime erişemez dedi.”

Bu ayet-i şerifeden bir takım sonuçlar ortaya çıkmaktadır; onlardan birisi de İmamet makamının ispatıdır. Bu makam nübüvvet makamından daha üstündür. Çünkü Allah Teala İmamet makamını nübüvvet makamından sonra Hz. İbrahim’e verdi. Yukarıdaki delillerden alınan netice İmamet makamının nübüvvet makamından üstün oluşudur

Hafız: Sizin bu sözlerinize göre, İmam olarak kabul ettiğiniz Ali’nin (k.v) makamı, Peygamber efendimizden daha üstündür.Bunun ise Gulat’ın akidesi olduğunu kendiniz söylemiştiniz.

Davetçi: Nübüvvetten kastımız sizin tabir ettiğiniz kısım değildir. Siniz kendiniz de biliyorsunuz ki “nübüvvet-i amme” (genel nübüvvet) ile “nübüvvet-i hasse” (özel nübüvvet) arasında çok büyük fark vardır. İmamet makamı nübüvvet-i amme’den üstündür. Ama nübüvvet-i hasse’den aşağıdır. Peygamberimizin yüce makamı da nübüvvet-i hasse makamıydı.

Nevvab: Ara sıra sohbetin arasına girdiğim için beni bağışlayın. Ama ne yapayım aceleci ve unutkan bir yapım var. Bundan dolayı cesaret ediyorum. Söyler misiniz, bütün peygamberler Allah tarafından gönderilmiş ve aynı makama sahip insanlar değiller miydi? Nitekim Kur’ân bu konuda şöyle buyuruyor:

“O’nun peygamberleri arasında hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz.”[1]

Öyleyse siz neden nübüvveti “Âmme ve Hasse”diye iki kısma ayırdınız?

Davetçi: Sizin delil olarak getirdiğiniz ayet kendi yerinde doğrudur. Bütün peygamberlerin peygamberliklerindeki hedef, halkı terbiye etmeleri ve onları mebde ve maada davet etmeleridir. Bu açıdan bütün peygamberler eşittirler. Ama fazilet kemal, peygamberlik etme şekilleri, derece ve rütbeleri açısından birbirlerinden farklıdırlar.

****************************
Devamı için Peşaver Geceleri kitabına başvurabilirsiniz.
nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
noktayı koyacak olan sensin anlasana
. . .
Cevapla

“Aleviliğin Tanımı, Tarifi” sayfasına dön