Cuma Gecesi Ve Cuma Gününün Amelleri

Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Cuma Gecesi Ve Cuma Gününün Amelleri

Mesaj gönderen f_altan »

CUMA GECESİ VE CUMA GÜNÜNÜN AMELLERİ


Cuma gecesi (Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece) ve Cuma gününün diğer gün ve gecelerden daha büyük bir fazileti vardır. Resul-i Ekrem'den (s.a.a) bu konuda şöyle rivayet edilmiştir: "Cuma gecesi ve Cuma günü -toplam- yirmi dört saattir ve her saatte Allah Teala altı yüz bin kişiyi cehennemden dışarı çıkarır."

İmam Sadık'tan (a.s) ise şöyle rivayet edilmiştir: "Kim Perşembe gününün öğlesinden Cuma gününün öğlesine kadarki zaman diliminde ölürse Allah Teala onu kabir sıkmasından korur."

Ve yine İmam Sadık'tan şöyle rivayet edilmiştir: "Cumanın çok büyük bir hakkı ve saygınlığı vardır. O halde onun saygınlığını zayi etme, o günde Allah Teala'nın ibadetlerinden herhangi birinde kusur yapma, iyi amellerle Allah'a yaklaşmaya çalış ve Allah'ın bütün haramlarını terk et; çünkü o günde Allah Teala ibadet ve itaatin sevabını artırır, günahların cezasını siler, dünya ve ahirette müminlerin derecesini yükseltir. O gecenin fazileti gündüzüyle aynıdır. Cuma gecesini sabaha kadar namaz ve dua ile geçirebilecek durumda isen onu yap. Şüphesiz Alemlerin Rabbi Allah Cuma gecesi müminlerin iyiliklerini artırıp günahlarını silerek saygınlıklarının fazlalaştırmak için melekleri gökyüzünün birinci katına gönderir. Kuşkusuz Allah Teala bağışı geniş ve kerem sahibidir."

Ve yine muteber bir hadiste o hazretten şöyle rivayet edilmiştir: "Bazen mümin bir hâcet için dua eder, ama Allah Teala onun hacetini Cuma günü reva etmek ve Cuma'nın fazileti nedeniyle istediği şeyleri katkat artırmak için duasını kabul etmeyi erteler."

Yine buyurmuştur ki: "Hz. Yusuf'un (a.s) kardeşleri Hz. Yakup'tan Allah'tan kendilerinin günahlarının bağışlamasını istemesini rica ettikleri zaman Hz. Yakub (a.s) "Yakında sizin için Rabbimden bağışlanma dileyeceğim" dedi. Hz. Yakub (a.s) duasının kabul olması için dua etmeyi Cuma gecesinin seher vaktine erteledi."
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Mesaj gönderen f_altan »

Yine İmam Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Cuma gecesi ulaşınca denizdeki balıklar başlarını sudan dışarı çıkarır ve çöldeki yabanî hayvanlar boyunlarını uzatarak Allah Teala'ya şöyle seslenirler: Rabbimiz! İnsanların günahıyla bizi azaplandırma."

İmam Muhammed Bâkır'dan (a.s) da şöyle rivayet edilmiştir: "Allah Teala, her Cuma gecesi, gecenin evvelinden sonuna kadar arşın üstünden nida eden meleğe kendisi tarafından şöyle nida etmesini emreder: 'Güneş doğmadan önce ahireti ve dünyası için bana dua eden bir mümin var mı ki duasını kabul edeyim? Sabah olmadan önce günahından tövbe eden bir mümin var mı ki tövbesini kabul edeyim?
Rızkını daralttığım ve sabah olmadan önce benden rızkını artırmamı isteyen bir mümin var mı ki rızkını artırayım? Sabah olmadan önce kendisine şifa vermemi isteyen hasta bir mümin var mı ki ona şifa vereyim? Sabah olmadan önce kendisini zindandan kurtarıp üzüntüsünü gidermemi isteyen üzgün ve mahpus bir mümin var mı ki duasını kabul edeyim? Sabah olmadan önce kendisinden zalimin zulüm ve sitemini defetmemi isteyen mümin ve mazlum bir kul var mı ki onun intikamını alıp hakkını kendisine geri çevireyim?' O melek sabaha kadar sürekli bu şekilde dua eder."

Hz. Emirulmüminin Ali'den (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Allah Teala Cumayı diğer günlerden seçmiş, gündüzünü bayram ve gecesini de gündüzü gibi kılmıştır. Cuma gününün faziletlerinden biri şudur: O gün Allah'tan istenen her hacet reva olur. Bir grup azabı hakketseler, Cuma gecesi ve Cuma gününe ulaşıp dua etseler Allah o azabı onlar-dan geri çevirir. Allah Teala takdir edilen işleri Cuma gecesi sağlamlaştırır. O halde Cuma gecesi gecelerin ve gündüzü de gündüzlerin en üstünüdür."
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Mesaj gönderen f_altan »

İmam Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Cuma gecesi günahlardan sakının; çünkü o gecede günahlar iki kat yazılır, nitekim sevabı da iki kat yazılır. Kim Cuma gecesi Allah'a karşı günah işlemeyi terk ederse, Allah Teala onun geçmiş günahlarını affeder. Kim Cuma gecesi açıkça günah işlerse, Allah Teala onu bütün ömrünün günahlarıyla azaplandırır ve o günahın azabını iki kat artırır."

Muteber senetle İmam Rıza'dan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: “Resulullah (s.a.a) buyurmuştur ki: Cuma günü günlerin efendisi ve en büyüğüdür. Allah Teala o günde iyiliklerin sevabını iki kat artırır, günahları siler, dereceleri yükseltir, duaları kabul eder, zorluk ve gamları giderir, büyük hacetleri reva eder; artırma günü olan Cuma gününde Allah Teala kullarına rahmetlerini artırır ve cehennem ateşinden birçok insanı kurtarır; o halde o günde kim Allah'ı çağırır, O'nun hak ve hürmetinin bilincinde olursa, Allah Teala'ya onu cehennem ateşinden kurtarmak bir hak olur.

O halde Cuma günü veya Cuma gecesinde ölecek olursa, şehidlere verilen sevabı alır ve kıyamet günü Allah'ın azabından güvencede olarak haşrolur. Kim de Cuma namazı kılmayarak veya Cuma gününde Allah'ın haram kıldığı şeyleri işleyerek Cuma gününün saygınlığını hafife alır ve onun hakkını zayi ederse, Allah'ın onu cehennem ateşinde yakması gerekir; ancak tövbe edecek olursa başka."

Yine muteber senetlerle İmam Muhammed Bâkır'dan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: “Güneşin doğduğu Cuma gününden daha faziletli bir gün yoktur; Cuma gününde kuşlar birbirleriyle karşılaştıklarında birbirlerini selamlar ve bugün değerli bir gündür derler."

Yine Muteber bir senetle İmam Cafer-i Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: “Kim Cuma gününe erişirse, o günde ibadetten başka bir işle uğraşmamalıdır; çünkü o günde Allah Teala kullarının günahlarını bağışlar, onların üzerine rahmetini indirir."

Cuma gecesi ve gününün faziletleri bu özet yazımızda anlatılmayacak kadar fazladır.
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Mesaj gönderen f_altan »

CUMA GECESİNİN AMELLERİ


Cuma gecesinin çok ameleri vardır. Biz burada onlardan sadece bazılarını zikretmekle yetineceğiz:

1- Oldukça fazla "Subhanellahi vellahu ekberu ve la ilahe illellahu" söylemek ve çok salavat getirmek. Nitekim şöyle rivayet edilmiştir: “Cuma'nın gecesi nurludur ve gündüzü çok aydınlıktır. O halde, "Subhanellahi vellahu ekberu ve la ilahe illellahu" zikrini çok söyleyin, Muhammed (s.a.a) ve Ehl-i Beytine (a.s) çok salavat gönderin."

Başka bir rivayette, bu gecede en az yüz defa salavat getirilmesi, fakat daha fazla salavat getirmenin daha iyi olduğu geçer. İmam Cafer-i Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: “Cuma gecesi Muhammed (s.a.a) ve Ehl-i Beytine (a.s) salavat getirmek yüz haseneye denktir; insanın yüz günahını siler ve makamını bin derece yükselir."

Hz. Muhammed (s.a.a) ve Ehl-i Beytine (a.s) Perşembe günü ikindi namazından Cuma gününe kadar çok salavat göndermek müstehaptır. Sahih senetle İmam Cafer-i Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: “Perşembe günü ikindi vakti ulaşınca melekler altın kalemler ve gümüş sahifelerle gökten yere iner ve Perşembe'nin ikindi vakti, Cuma gecesi ve Cuma günü güneş batıncaya kadar Hz. Muhammed (s.a.a) ve Ehl-i Beyt'ine (a.s) gönderilen salavattan başka bir şeyi yazmazlar."

Şeyh Tusî diyor ki: Perşembe günü Resulullah'a (s.a.a) bin defa salavat göndermek ve yine salavatını şu cümlelerle dile getirmek müstehaptır:
"Elllahumme salli ala Muhammed'in ve âl-i Muhammed ve accil ferecehum vehlik aduvvehum min'el-cinni ve'l-insi min'el-evveliyne ve'l-axiriyn"

"Allah'ım! Muhammed ve Ehl-i Beyt'ine sâlat et. Onların kurtuluşla-rını, çıkışını çabuklaştır; ilklerden sonlara kadar onların cinlerden ve insanlardan olan düşmanlarını helak et."

Perşembe günü ikindi vaktinden sonra Cuma gününün sonuna kadar bu şekilde yüz defa salavât getirmek çok faziletlidir.
Ve Şeyh Tusi şöyle demiştir: Perşembe gününün son vaktinde şu cümlelerle mağfiret dilemek müstehaptır:

"Kendisinden başka ilâh olmayan diri ve kayyum Allah'tan bağış-lanma diliyorum ve -günahlardan tevbe ederek- O'na dönüyorum; kendi nefsinden kötülüğü gideremeyen, adaleti uygulayamayan, kendisine za-rar, yarar dokunduramayan, hayat veremeyen, öldüremeyen ve dirilte-meyen aciz, hakir ve huzu içerisindeki bir kulun tevbesiyle -tövbe ediyorum- Allah'ın sâlatı ve selamı Muhammed ve onun tertemiz, pâk, seçilmiş ve iyi soyunun üzerine olsun."
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Mesaj gönderen f_altan »

2- Cuma gecesinde her biri hakkında birçok yarar ve sevap rivayet edilen şu sureleri oku:

İsrâ, Kehf, "Ta Sin"le başlayan üç sure (Şuara, Neml, Kasas), Secde, Yasin, Sâd, Ahkaf, Vakia, Fussilet, Duhan, Tur, Kamer ve Cuma. Eğer bunların hepsini okumaya fırsat bulamazsan, Vakiâ ve ondan önceki sureleri oku; çünkü İmam Sadık'dan (a.s) şöyle rivayet edilir: "Kim her Cuma gecesi İsrâ suresini okursa, Hz. Mehdi'nin (a.f) huzuruna çıkıp onun ashabından olmadan önce ölmez."

Yine buyurmuştur ki: "Kim Cuma gecelerinde Kehf Suresini okursa, şehid olarak dünyadan göçer ve Allah Teala kıyamet günü onu şehitlerle haşreder ve onlarla birlikte tutar."

Yine şöyle buyurmuştu: "Kim Cuma gecesi "Ta Sin"le başlayan Şuara, Neml, Kasas surelerini okursa, Allah Teala'nın dostlarından olur ve Allah'ın güven ve himayesine girer; dünyada fakir olmaz ve ahrette de Allah Teala cennetten ona razı olacağı kadar verir ve hatta razı olduğundan fazlasını lütufta bulunur; ayrıca onu cennet hurilerinden yüz kadınla evlendirir."

Yine buyurmuştur ki: "Kim her Cuma gecesi Secde suresini okursa, Allah Teala kıyamet günü onun amel defterini sağ eline verir; onu amellerine göre hesaba çekmez ve Hz. Muhammed (s.a.a) ve Ehl-i Beyt'inin (a.s) arkadaşlarından olur."

Muteber senetle İmam Muhammed Bâkır'dan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Kim Cuma gecesi Sâd suresini okursa, ona dünya ve ahiret hayrından ancak mürsel peygambere veya mukarreb meleğe verilen miktarda hayır verilir ve onu, ailesinden istediği herkesle birlikte, hatta -ailesinden ve onun şefaat edeceği seviyede olmasa bile- kendisine hizmet eden hizmetçiyle birlikte cennete sokarlar."

İmam Sadık'tan (a.s) başka bir yerde de şöyle rivayet edilmiştir: "Kim Cuma gecesi veya gündüzü Ahkaf Suresini okursa, dünyada bir korkuyla karşılaşmaz; kıyamette ise o günün dehşet ve korkusundan güvende olur."

Yine buyurmuştur ki: "Kim Cuma gecesinde Vakia Suresini okursa, Allah onu sever, onu sevimli kılar; dünyada sıkıntı ve fakirlik görmez; dünya afetlerinden hiç birisine tutulmaz ve Emirulmüminin Ali'nin (a.s) arkadaşlarından olur. Bu sure Emirulmüminin Ali'ye (a.s) mahsustur."

Bir rivayette şöyle geçer: "Kim her Cuma gecesi Cuma Suresini okursa, o Cuma ile sonraki Cuma gününe kadar işlediği hataların kefareti olur."

Her Cuma gecesinde ve yine Cuma günü öğleden sonra ve ikindi vakti Kehf Suresini okuyanlar için de bu fazilet rivayet edilmiştir.

Bil ki, Cuma gecesinde kılınacak birçok namaz rivayet edilmiştir. Onlardan biri Emirulmüminin Ali'nin (a.s) namazıdır; diğer biri her rekâtında Fatiha suresinden sonra on beş defa Zilzâl Suresi okunan iki rekâtlık namazdır; kim bu namazı kılacak olursa, Allah Teala onu kabir azabından ve kıyamet gününün dehşetlerinden güvende kılar.
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Mesaj gönderen f_altan »

3- Cuma'nın akşam ve yatsı namazlarının birinci rekâtında Cuma Suresini, akşam namazının ikinci rekâtında İhlas Suresini ve yatsı namazının ikinci rekâtında ise A'la Suresini okumak.

4- Şiir okumayı terk etmek; çünkü bu konuda İmam Sadık'tan (a.s) sahih bir hadiste şöyle rivayet edilmiştir: "Oruçlu kimsenin ve ihramda olanın Haremde şiir söylemesi ve yine Cuma günü ve geceleri şiir rivayet etmek mekruhtur."

Ravi diyor ki, bunun üzerine ben, "Hakk (ve olumlu) bir şiir olsa bile mi?" diye sordum. İmam (a.s), "Hak olsa bile" buyurdu.

Muteber bir hadiste İmam Sadık'tan (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Kim Cuma gecesi veya Cuma günü bir şiir okursa, o gece ve gündüzde okumuş olduğu o şiirden başka bir yarar elde etmez, sevaba ulaşmaz."

Başka bir muteber rivayette ise, "O gece ve gündüzünde namazı kabul olmaz" ifadesi geçer.

5- Müminlerin hakkında çok dua etmek; nitekim Hz. Fatıma (s.a) böyle yapıyordu. Rivayete göre insan, ölen mümin kardeşlerinden on kişi hakkında bağışlanma dilerse, cennet ona farz olur."
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
mürteza
Mesajlar: 67
Kayıt: 24 Mar 2009, 01:10

Re: Cuma Gecesi Ve Cuma Gününün Amelleri

Mesaj gönderen mürteza »

Allah razı olsun hocam büyük bir zevkle okudum ve hangisini uygulasam diye telaşa kapıldım.Emeğinizden inşallah şefaat bulursunuz.
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Re: Cuma Gecesi Ve Cuma Gününün Amelleri

Mesaj gönderen f_altan »

mürteza yazdı:Allah razı olsun hocam büyük bir zevkle okudum ve hangisini uygulasam diye telaşa kapıldım.Emeğinizden inşallah şefaat bulursunuz.
Allah sizden de razı olsun inş,
hangisini uygulamanız için telaşa kapılmanız güzel bir duygu
Allah Teala hepimizi bildikleriyle amel edenlerden karar kılsın inş
Bizleri de dualarınızdan eksik etmeyin inşaAllah.
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Re: Cuma Gecesi Ve Cuma Gününün Amelleri

Mesaj gönderen f_altan »

6- Cuma gecesi okunması rivayet edilen duaları okumak; bu gecede okunması rivayet edilen dualar oldukça fazladır. Biz onlardan bazılarını nakletmekle yetineceğiz: Sahih senetle İmam Cafer-i Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Kim Cuma gecesi akşam namazının nafilesinin son secdesinde yedi defa aşağıdaki duayı okursa, dua biter bitmez bağışlanır."
Her akşam böyle yapması iyidir; dua şudur:

"Ellahumme inni es'eluke bi-vechikel kerim vesmikel aziym en tusalliye ala Muhamed'in ve âlihi ve en teğfire lî zenbiyel aziym"
"Allah'ım! Yüce veçhin (künhü) ve büyük ismin hürmetine senden Muhammed ve Ehl-i Beyt'ine sâlat etmeni ve benim büyük günahımı ba-ğışlamanı diliyorum."

Peygamber efendimizden (s.a.a) şöyle rivayet edilmiştir: "Kim Cuma gecesi veya Cuma günü şu duayı yedi defa okursa, o gece veya o gün ölecek olursa cennete girer:

"Allah'ım! Sen benim Rabbimsin, senden başka ilâh yoktur; beni sen yarattın, ben senin kulun ve cariyenin oğluyum, senin avucunun için-deyim (güç ve kudretin altında zelilim), kâhkülüm (yularım) senin elinde-dir. Gücüm yettiğince senin ahdin ve vaadin üzere akşamlıyorum, tüm yaptıklarımdan (kötülüklerimden) senin rızana sığınıyorum; sürekli nime-tinle beraberim, -ama onu kötüye kullanarak- günahımla dönü-yorum. O halde günahlarımı bağışla; kuşkusuz senden başka kimse günahları bağışlayamaz."

Şeyh Tusî, Seyyid, Kef'amî ve Seyyid b. Bâkî şöyle demişlerdir: Cuma gecesi ve gündüzü ve yine Arefe gecesi ve gündüzü şu duayı okumak müstehaptır; biz duayı Şeyh'in Misbah kitabından naklediyoruz:

"Allah'ım! Herkes yarattığın bir kişinin lütuf ve ihsanına ulaşmak, mükafat ve bağış almak ümidiyle onun huzuruna varmak için kendisini hazırlar. Ya Rabbi! Ben de senin affını ümit ederek, bağış ve mükafatına ulaşmayı dileyerek kendimi hazırladım. O halde ey hiçbir saili kapısından boş çevirmeyen ve ey bağışa ulaşan kendisinden bir şey eksiltemeyen! Duamı boşa çıkarma. Ben ne yaptığım iyi bir amelimle ve ne de bir yara-tılmışın bağışını umarak sana geldim; ben kendi nefsime karşı kötülük ve zulüm yaptığımı ikrar ederek, günahıma hiçbir hüccet ve mazeretim ol-madığını itiraf ederek geldim. Ben senin büyük affını ümit ederek geldim; sen o affınla suç işleyenleri affettin ve uzun bir zaman büyük günahlarına ısrar etmeleri onlara rahmetle dönmeni engellemedi.

Ey rahmeti geniş ve affı büyük olan; ey yüce, ey yüce, ey yüce! Senin gazabını hilminden başka hiçbir şey geri çevirmez ve senin öfkenden sana tazarru etmekten başka hiçbir şey kurtarmaz. O halde ey ilâhım! Ölü şehirleri dirilttiğin güç ve kudretinle benim için bir kurtuluş bağışla; beni gam ve kederle öldür-me; tâ ki duamı kabul edesin ve onun kabul olduğunu bana gösteresin. Hayatımın sonuna kadar bana -ahiret- afiyet ve sağlığın tadını tattır. Beni düşmanımın alayına muhatap etme; onu bana musallat etme ve ona üzerime çökme imkanı verme.

Allah'ım! Sen beni alçaltacak olursan, kim beni yüceltebilir; sen beni yüceltecek olursan, kim beni alçaltabilir; beni helak edecek olursan, ku-lun hakkında kim sana muhalefet edebilir veya kim onun işiyle ilgili sen-den bir talepte bulunabilir? Gerçekten senin hükmünde hiçbir şekilde zu-lüm ve haksızlık olmadığını; intikam ve cezalandırmada senin acele et-meyeceğini ben biliyorum; çünkü ancak vaktin geçmesinden endişelenen acele eder ve zulme ancak zayıf olan bir kişi ihtiyaç duyar; oysa sen bundan çok yücesin ve büyüksün.

Allah'ım! Ben sana sığınıyorum, bana sığınak ver; Senden aman di-liyorum, bana aman ver; Senden rızık istiyorum, beni rızıklandır; Sana tevekkül ediyorum, o halde bana kifayet et; düşmanıma karşı senden yardım istiyorum, bana yardım et; Senden yardım diliyorum, bana yardım et; Senden bağışlanma diliyorum ey ilâhım, beni bağışla. Amin, amin, amin.
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Re: Cuma Gecesi Ve Cuma Gününün Amelleri

Mesaj gönderen f_altan »

7- Allah'ın izniyle bir sonraki bölümde aktaracağımız Kumeyl duasını okumak.

8- İleride aktaracağımızı Arefe gecesinde de okunan «Allahumme ya şahide kulli necva» duasını okumak.

9- Sonra on defa şu duayı okumak:
"Ya daimel fazli alel beriyye, ya basitel yedeyni bil-atiyye ya sahibel mevahib'is-seniyye salli ala Muhammed'in ve âlihi xeyr'il-vera seciyye, veğfir lena ya zel-ula fi hazihil aşiyye"

"Ey yarattıklarına lütufları sürekli olan, ey elleri kullarına bağışta bulunmak için açık olan, ey büyük bağışların sahibi! Yaratılışta varlıkların en üstünü olan Muhammed ve Ehl-i Beyt'ine sâlat eyle; ey yüce makama sahip olan -Allah- bu gecede bizi bağışla."
Bu dua Ramazan Bayramı'nın gecesinde de okunur.

10- Nar yemek; İmam Sadık (a.s) her Cuma gecesi nar yerdi; narı uyumak istediği zaman yemek daha iyidir; çünkü uyumak istediği zaman nar yiyen kimsenin sabaha kadar güvende olacağı rivayet edilmiştir. Narın bütün tanelerini toplayıp yemek için yere bir bez parçası sermek ve narı kimseyle paylaşmamak daha uygundur. Şeyh Cafer b. Ahmed-i Kummî "Arus" adlı kitabında İmam Cafer-i Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet etmiştir:

"Kim sabah namazının nafilesiyle farzı arasında yüz defa "Subhane rabbiye'l-azim-i ve bi-hamdih. Esteğfirullah-e rabbi ve etubu ileyh" derse Allah Teala cennette onun için bir ev diker."
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Cevapla

“ Alevilikte Özel Gün ve Geceler” sayfasına dön