Ramazan Ayı Hakkında Hadisler

Cevapla
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Ramazan Ayı Hakkında Hadisler

Mesaj gönderen f_altan »

1- Resulullah (s.a.a) : "Ey insanlar! Muhakkak ki Allah 'ın ayı (Ramazan) tüm bereket, rahmet ve mağfiretiyle sizlere gelip çattı."

2- Resulullah (s.a.a) : "İnsan, Ramazan ayında nelerin olduğunu bilseydi, yılın tamamının Ramazan ayı olmasını dilerdi."
3- İmam Sadık (((a.s.))) ve İmam Musa Kâzım'dan (((a.s.))) şöyle rivayet edilir:
"Her farz namazın akabinde şöyle söyleyin:
يَا عَلِيُّ

Ya Aliyy!
Ey ulu Rabbim!
يَا عَظِيمُ

Ya Azîm!
Ey yüce Rabbim!
يَا غَفُورُ

Ya Gafûr!
Ey bağışlayan Rabbim!
يَا رَحِيمُ

Ya Rahim!
Ey esirgeyen Rabbim!
أَنْتَ الرَّبُّ الْعَظِيمُ‏ الَّذِي لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْ‏ءٌ

Ente'r-Rabbu'l-Azîm, ellezî leyse kemislihi şey…
Sen azamet sahibi bir Rabsin; öyle bir Rab ki yoktur O'nun gibisi.
وَ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

Ve huve's-Semîu'l-Basîr…
Ve O, (her şeyi) duyan ve görendir.
وَ هَذَا شَهْرٌ عَظَّمْتَهُ وَ كَرَّمْتَهُ وَ شَرَّفْتَهُ وَ فَضَّلْتَهُ عَلَى الشُّهُورِ

Ve hâzâ şehrun azzamtehu ve kerremtehu ve şer-raftehu ve fazzaltehu ala'ş-şuhûr…
Ve (içinde bulunduğumuz) bu (ay), öyle bir aydır ki diğer aylara nazaran sen ona yücelik, bereket, şeref ve fazilet verdin.
وَ هُوَ الشَّهْرُ الَّذِي فَرَضْتَ صِيَامَهُ عَلَىَّ

Ve huve'ş-şehrullezî farazte siyâmehu aleyy…
Ve o öyle bir aydır ki, onun orucunu tutmayı bana farz kıldın.
وَ هُوَ شَهْرُ رَمَضَانَ‏

Ve huve şehru Ramazan…
Ve o ay, Ramazan ayıdır.
الَّذِي أَنْزَلْتَ فِيهِ الْقُرْآنَ هُدًى لِلنَّاسِ وَ بَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَ الْفُرْقَانِ ‏

Ellezî enzelte fîhi'l-Qur'ân, huden linnasi ve beyi-nâtin mine'l-hudâ ve'l-furqân…
Öyle bir ay ki, bu ayda Kurân'ı nazil ettin; insanları hidayet etmek ve hakkı bâtıldan ayırmak için.
وَ جَعَلْتَ فِيهِ لَيْلَةَ الْقَدْرِ

Ve caalte fîhi leylete'l-qadr…
Ve kadir gecesini bu ayda karar kıldın.
وَ جَعَلْتَهَا خَيْراً مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ

Ve caalteha hayren min elf-i şehr…
Ve bu geceyi bin aydan daha hayırlı kıldın.
فيَا ذَا الْمَنِّ وَ لاَ يُمَنُّ عَلَيْكَ

Fe yâ zel menni ve lâ yumennu aleyk…
Ey herkesin üzerinde minneti olan ve üzerinde asla minnet bulunmayan/bulunmayacak olan Rabbim!
مُنَّ عَلَىَّ بِفَكَاكِ رَقَبَتِي مِنَ النَّارِفِيمَنْ تَمُنُّ عَلَيْهِ

Munne aleyye bi fekaki rakabetî mine'n-nâr fî men temunnu aleyh…
Ateşten azat ederek minnettar kıldığın kulların gibi, beni de ateşten azat ederek kendine minnettar kıl.
وَ أَدْخِلْنِي الْجَنَّةَ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Ve edhilni'l-cennete bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn!
Ve rahmetin hürmetine beni cennetine koy; ey merhamet edenlerin en merhametlisi!"
4-Resul-i Ekrem (s.a.a) şöyle buyuruyor: "…Rabbinizden sadık niyet ve temiz kalplerle isteyin ki (bu ayda) oruç tutmaya ve kitabını okumaya sizi muvaffak etsin!"

5- Resulullah (s.a.a) : "Ben dünyadan yana üç şeyi severim: Yazda oruç tutmayı, kılıçla savaşmayı ve misafire ikramda bulunmayı."

6-İman Bakır (((a.s.))) : "İslam beş temel üzere kurulmuştur: Namaz, zekât, hac, oruç ve velayet.

7- Resulullah (s.a.a) :"Her şeyin bir baharı vardır, Kurân'ın baharı ise Ramazan ayıdır."

8- Resulullah (s.a.a) : "(Bu ayda) aç ve susuz kalmakla kıyamet gününün açlığını ve susuzluğunu hatırlayın!"

9- Hz.. Ali (((a.s.))): "Ramazan ayının orucu azap karşısında bir siperdir"

10- Resulullah (s.a.a) : "Kim Müslüman erkek ve Müslüman kadının gıybetini ederse, gıybetini ettiği kişiden helallik almadıkça Allah kırk gün onun namazını ve orucunu kabul etmez. Ve kim Ramazan ayında gıybet ederse, orucundan sevap elde edemez."

11- Resulullah (s.a.a) : "Ey insanlar! Sizden her kim oruç tutan bir mümine iftar verirse, bir köle azat etmenin sevabını aldığı gibi bu, geçmiş günahlarına da kefaret olur."

12- Resulullah (s.a.a) : "Ey insanlar! Sizden her kim bu ayda ahlakını güzelleştirirse, bu amel, ayakların sırat köprüsünde titrediği günde sırattan geçiş izni olacaktır."

13- Resulullah (s.a.a) : "Ve herkim bu ayda elinin altındaki köle ve cariyesinin yükünü (vazifesini) azaltırsa, Allah da onun hesabını hafifletir."

14- Resulullah (s.a.a) : "Ve her kim bu ayda diğerlerine zarar vermekten sakınırsa, Allah da onunla mülakat ettiğinde gazabını ondan sakındırır."

15- Resulullah (s.a.a) : "Ve her kim bu ayda sıla-i rahmiyle bağ kurarsa Allah da rahmetiyle onun arasında bir bağ kurar. Ve her kim bu ayda sıla-i rahmi keserse, kıyamet günü Allah da ondan rahmetini keser."

16- Resulullah (s.a.a) : "Ve her kim"Ve her kim bu ayda bir farzı eda ederse, diğer aylarda yetmiş farizayı yerine getirmenin sevabını alır."

17- Resulullah (s.a.a) : "Ve her kim bu ayda sünnet namaz kılarsa, Allah onu ateşten uzaklaştırır."

18- Resulullah (s.a.a) : "Ve her kim bu ayda bir farzı eda ederse, diğer aylarda yetmiş farizayı yerine getirmenin sevabını alır."

19- Resulullah (s.a.a) : "Eğer kul Ramazan ayında nelerin olduğunu bilseydi, yılın tamamının Ramazan ayı olmasını isterdi."

20- Resulullah (s.a.a) : "Ve her kim bu ayda bana salâvat göndermeyi çoğaltırsa, terazinin hafif geldiği gün, Allah da onun terazisinin sevap tarafını ağırlaştırır."

21- Resulullah (s.a.a): "Ve herkim bu ayda Kurân'ın bir ayetini okursa, diğer aylarda Kurân'ı hatmetmenin sevabını alır."

22- Resulullah (s.a.a): "Ey insanlar cennet kapıları bu ayda açıktır, öyleyse Allah 'tan onu üzerinize kapatmamasını isteyin; cehennem kapıları bu ayda kapalıdır, öyleyse Allah 'tan onu üzerinize açmamasını isteyin ve şeytan bu ayda bağlıdır, öyleyse Allah 'tan onu size musallat etmemesini isteyin."

23- Hz.. Ali (((a.s.))) buyuruyor: "Ey Allah 'ın Resulü! Bu ayın en faziletli ameli nedir?" Resul-i Ekrem (s.a.a) cevap verdi: "Ey Ebul Hasan! Bu ayın en faziletli ameli, Allah 'ın (c.c) haramlarından sakınmaktır."

24- İmam Sadık (((a.s.))) şöyle buyuruyor: "Size hayırların kapısından haber vereyim mi? Oruç, cehennem ateşinden bir siperdir."

25- İmam Sadık (((a.s.))) : “Allah -u Teâla (Resul-i Ekrem’e) şöyle buyurdu: "Ey Ahmed! İbadet on kısımdır; bunun dokuzu helal rızık talep etmektir…" Resul-i Ekrem (s.a.a) bunun üzerine, "Ey Rabbim! İbadetin evveli hangisidir?" diye sorunca Allah -u Teâlâ "İbadetin evveli oruçtur" diye cevap verdi. Sonra da "Ey Ahmed, orucun mirasının ne olduğunu bilir misin?" diye sordu. Resul-i Ekrem, "Hayır, ey Rabbim!" deyince Allah -u Teâlâ şöyle buyurdu: "Orucun mirası az yemek ve az konuşmaktır.”

26- Hz.. Fatıma (s.a): "Allah , orucu, ihlâsı takviye etmesi için farz kılmıştır."

27-İmam Ali (((a.s.))): "Oruç insanların ihlâsının bir sınavıdır."

28-İmam Ali (((a.s.))): "Ramazan orucu muhakkak ki cehennem azabının siperidir."

29- Resulullah (s.a.a): "Oruç şeytanın yüzünü karartır, sadaka belini büker, salih amel işlemek için Allah yolunda dostluk kurmak tasallutunu keser, istiğfar ve tövbe de hayat damarını parçalar. Her şeyin bir zekâtı vardır, bedenin zekâtı ise oruçtur."

30-İmam Sadık (((a.s.))): "Oruç nefsanî duyguları ve dünyevî şehvetleri öldürür, vücudun temizlenmesine sebep olur ve insanın içini de, dışını da abat eder. Aynı zamanda ilahî şükrü yerine getirmeye, fakirlere ihsanda bulunmaya ve Allah -u Teala huzurunda tevazu ve huşu içinde olmaya vesile olur. Oruç, insanı Allah 'a ulaştıran sağlam iptir. Şehvetlerin kırılmasına, hesabın hafiflemesine, salih amellerin artmasına sebep olur. Oruçta sayılamayacak kadar faydalar vardır ve bizim zikrine kifayet ettiklerimiz, yerine getirmeye muvaffak olanlar için yeterlidir."

31-İmam Ali (((a.s.))): "Dünya lezzetleri karşısında nefsin oruçlu olması en faydalı oruçtur."

32-İmam (((a.s.))) şöyle: "Günah işlemek karşısında kalbin oruç tutması, yemek karşısında midenin oruç tutmasından daha hayırlıdır."

33- Hz.. Fatıma (s.a): “Oruç tutan, dilini, kulağını, gözünü ve diğer organlarını haramdan korumazsa, o tuttuğu oruç ne derdine değer ki!”

34-İmam Rıza (((a.s.))): “Oruç niçin emredildi? diye sorulacak olursa cevap olarak şöyle denir; Açlık ve susuzluğun zorluğunu görerek ahiretin fakirliğini anlamaları; oruçlunun alçak gönüllü, huşulu, mükafatlanması, sevaba ümitli olması, açlık ve susuzluk karşısında bilinçle sabretmesi ve böylece sevabı hakketmesi için oruç farz kılındı. Üstelik oruç, şehvetlerin ölmesine de sebep olur. Yine orucun farz kılınışı, dünyada insanlara bir öğüt olması, onları dini mükellefiyetlerini yerine getirmeye yöneltmesi, ahiret için kılavuz olması, dünyadaki yoksulların durumlarını anlamaları ve Allah ’ın onların malında farz kıldığı hakları yoksullara eda edilmeleri içindir.”

35-Bir kutsî hadiste yüce Allah "Oruç benim içindir ve karşılığını da ben veririm." veya "karşılığı da benim kendimim."buyuruyor.

36- Resulullah (s.a.a): "Ey insanlar! Yüce Allah bu seçkin aya ulaştırdı sizi ve şimdi bu ay gelip çatmak üzeredir. Bu ay, tüm ayların baş tacı olup hepsinden üstündür. Bu ayda, bin aydan daha hayırlı ve üstün olan bir gece vardır. Bu ayda, cehennem kapıları kapanır, cennet kapıları ise açılır."

37-İmam Bakır (((a.s.))), Peygamber efendimizden (s.a.a) şöyle nakleder:
"Ey insanlar topluluğu! Ramazan ayının hilâli doğunca, şeytanlar zincire vurulur; gök, cennet ve rahmet kapıları açılıp cehennem kapıları kapanır ve dualar kabul edilir. İftar zamanı geldiğinde oruçlular kavuşmuş ve kurtulmuşlardır. Yüce Allah onları ateşten kurtarmıştır çünkü. Her gece bir melek şöyle seslenir: 'Af dileyen var mı? Allah 'tan kendisini bağışlamasını ve tövbesini kabul etmesini isteyen var mı? Allah 'ım! Kim yoksulları yedirip içirir ve bağışta bulunursa, onu mükâfatlandır ve kim cimrilik eder, pintilikte bulunursa, onu yok et.' Şevval ayı gelip çatınca da müminlere şöyle seslenir: Yarın ödülünüzü alın; çünkü yarın ödül günüdür."
Bunları söyledikten sonra İmam Bakır (((a.s.))) şöyle buyurdu: "Canımı elinde tutana andolsun ki sözü edilen mükâfat, dirhem veya dinar türünden değildir."

38-İmam Sadık (((a.s.))) Peygamber efendimizden (s.a.a) şöyle nakleder: "Oruçlu kimse Müslümanlıktan çıkmadıkça, yatağında olsa da ibadet hâlindedir."

39-İmam Sadık (((a.s.))): “Oruçlu kimsenin uykusu ibadet ve nefesi tespih ediştir. Allah Musa'ya (((a.s.))) şöyle buyurmuştur: Ey Musa! Oruçlu kimsenin ağzının kokusu, benim indimde misk kokusundan daha hoştur."
Oruçlu kişinin iki mutluluğu ve öğüncü vardır: Biri iftar zamanı, diğeri de Rabbiyle görüşme anıdır."

40-İmam Sadık (((a.s.))) mübarek Ramazan ayı gelince, evlâtlarına şöyle tavsiye ederdi: "(Fazla) ibadet etmeye gayret gösterin; çünkü bu ayda halkın rızkı bölüştürülür ve eceller yazılır. Bu ayda, Allah 'ın davetine icabet edip gidecek olanlar belli olur. Ramazan ayında bir gece vardır ki o gecede yapılan amel bin gecenin ibadetinden daha üstündür."

41-Hz.. Ali (((a.s.))): “Ramazan ayında fazla dua edin; istiğfar edin. Çünkü dua vasıtasıyla sizden bela giderilir ve istiğfarla günahlarınız affedilir."

42- Resulullah (s.a.a): "Yüce Allah buyuruyor ki: 'Sabır hariç insanların bütün iyi amellerine on kattan yedi yüz kata kadar sevap verilir. Sabrın mükâfatını ise, ben vereceğim.' O hâlde, sabrın sevabını sadece yüce Allah bilir, sabır ise oruçtur."

43-İmam Sadık'tan (((a.s.))) şöyle nakledilir: "İmam Zeynelabidin (((a.s.))) oruç tutar ve o gün bir koyun kestirerek büyük kazanların yanında durur ve pişirilen yiyeceğin kokusu kendine ulaştığında, tencerelerin getirilmesini emreder ve tencerelere doldurulan yemekleri çeşitli evlere gönderdikten sonra kendileri ekmek ve hurmayla iftar ederlerdi."

44-İmam Bâkır (((a.s.))) Sedîr'e; "Ey Sedîr! Bu gecelerin nasıl geceler olduğunu biliyor musun?" Sedîr, "Atam sana feda olsun, dedi, ramazan ayı geceleridir." İmam, "Her gece İsmail oğullarından (asil Arap) on köleyi azat edebilir misin?" diye sorunca Sedîr, "Atam sana feda olsun, böyle büyük bir işi yapmaya gücüm yetmez." cevabını verdi.
İmam bir köleye ininceye kadar sayıyı azalttı; fakat Sedîr her defasında özür dileyerek yapamayacağını söyledi. İmam, "Her gece bir Müslümana iftar veremez misin?" diye sorduğunda Sedîr, "On kişi de olsa iftar verebilirim." dedi. Bunun üzerine İmam şöyle buyurdular: "Müslüman kardeşine iftar yemeği vermek, İsmail oğullarından köle azat etmeye denktir."

45- Resulullah (s.a.a): "Her kim ramazan ayını susarak oruç tutar da, kulağını, gözünü, dilini, şehvetini ve vücudunun organlarını yalandan, haramdan ve gıybetten Allah 'ın rızası için korursa, yüce Allah onu kendine yakın kılar, öyle ki o adam Hz. İbrahim Halilullah'a (onun makamına) erişir ve onunla birlikte olur."

46-Birinin, "Ya Resulullah (s.a.a)! Bizim hepimiz bir mümine iftar verecek güçte değiliz." demesi üzerine Resul-i Ekrem (s.a.a) şöyle buyurdu: "Bir hurma tanesiyle veya bir içim suyla da olsa cehennem ateşinden kurtulmaya çalışın."
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Re: Ramazan Ayı Hakkında Hadisler

Mesaj gönderen f_altan »

RAMAZAN AYI VE ORUÇ HAKKINDA KIRK HADİS

1- İmam Bakır (((a.s.))): "Her şeyin bir baharı vardır, Kur'an'ın baharı da Ramazan ayıdır."

2- İmam Ali (((a.s.))): "Ramazan Allah 'ın ayı, Şaban Resulullah'ın ayı, Recep benim ayımdır."

3- Resulullah (s.a.a): "İnsan, ramazan ayının faziletini bilseydi, yılın hepsinin ramazan olmasını isterdi."

4- İmam Sadık (((a.s.))): "En iyi (faziletli) cihad sıcak havada oruç tutmaktır."

5- Resulullah (s.a.a ): "Gökyüzünün kapıları Ramazan ayının ilk gecesi açılır ve son gününün gecesine kadar kapanmaz."

6- İmam Sadık (((a.s.))): "Kim ramazan ayında (Allah 'ın kitabından) Kur'an'dan bir ayet okursa, diğer aylarda Kur'an hatmeden kimse gibidir."

7- Resulullah (s.a.a): "Cennet, her yıl ramazan ayının gelişiyle süslenip ziynetlenir."

8- İmam Sadık (((a.s.))): "İnsanın başına bir bela (musibet ) geldiği zaman oruç tutsun."

9- İmam Zeynelabidin (((a.s.))): "Selam sana olsun ey Ramazan ayı ki, hiç bir ay seninle fazilette yarışamaz."

10- Resulullah (s.a.a): "Cennet dört kişinin özlemini çeker, ....biri de ramazan ayında oruç tutandır."

11- Resulullah (s.a.a): "Ramazan ayı bütün ayların, Kadir gecesi ise bütün gecelerin efendisidir."

12- Resulullah (s.a.a): "Kim Ramazan ayını oruçlu geçirir ve haramlardan ve iftiradan sakınırsa, Allah ondan razı olur ve cenneti ona farz kılar."

13- Hz.. Peygamber efendimiz (s.a.a) bir hutbesinde şöyle buyurmuştur: "Her kim ramazan ayını susarak oruç tutar da, kulağını, gözünü, dilini, şehvetini ve vücudunun organlarını yalandan, haramdan ve gıybetten Allah 'ın rızası için korursa, yüce Allah onu kendine yakın kılar, öyle ki o adam Hz. İbrahim Halilullah'a (onun makamına) erişir ve onunla birlikte olur."

14- İmam Bakır (((a.s.))): "Ramazan ayının diğer aylara üstünlüğü Resulullah'ın diğer peygamberlere üstünlüğü gibidir."

15- Resulullah (s.a.a): "Ramazan ayı öyle bir aydır ki, başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Cehennem ateşinden kurtulmadır."

16- İmam Ali (((a.s.))): "Oruç, kul ile Yaradanı arasında bir ibadettir, Allah 'tan başka kimse onu bilemez."

17- Resulullah (s.a.a): "Her şeyin bir kapısı vardır, ibadetin kapısı da Oruçtur."

18- Resulullah ( (s.a.a.)): "Oruç sabrın yarısıdır."

19- Resulullah (s.a.a) (Sahabeden birine hitaben): "Oruç tut; çünkü oruç gibi bir ibadet yoktur (onun yerini tutacak bir şey yoktur)."

20- Resulullah (s.a.a): "Allah -u Teala buyuruyor: "İnsanoğlunun oruç hariç bütün iyi amelleri kendisi içindir; ama oruç benim içindir ve ben mükafatını vereceğim."

21- İmam Ali (((a.s.))): "İslam beş temel üzerine kurulmuştur; namaz, zekat, hacc, oruç, velayet."

22- Resulullah (s.a.a): "Oruç, cehennem ateşinden koruyan bir siperdir (kalkandır)."

23- Resulullah (s.a.a): "Üç amel Allah 'ın rahmetindendir: Gece namazı kılmak, mu'min kardeşin halini sormak ve oruç tutmak."

24- Resulullah (s.a.a): "Allah -u Teala melekleri oruç tutanlara dua etmekle görevlendirmiştir."

25- Resulullah (s.a.a): "Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kabul ve duası müstecab olur."

26- Resulullah (s.a.a): "Oruç tutanın duası reddedilmez."

27- Resulullah (s.a.a): "Cennetin Reyyan adlı bir kapısı vardır; o kapıdan ancak oruç tutanlar girecektir."

28- İmam Kazım (((a.s.))): "Oruç tutanın duası iftar vakti kabul olur."

29- Resulullah (s.a.a): "Oruç tutan bir kimse, kendisine hakaret edildiği vakit "Allah 'ın selamı üzerine olsun ben bugün oruçluyum" derse, Alla-u Teala buyurur: "Oruçlu kulum bana sığındı, onu cehennem ateşinden koruyup cennetime yerleştirin."

30- İmam Sadik (((a.s.))): "Oruç tutan her mu'min sahur ve iftar vakitlerinde Kadir suresini okursa, bu iki vakit arasında Allah yolunda canını veren kimse gibidir."

31- Resulullah (s.a.a): "Oruç tutan kimsenin iki mutluluğu vardır; iftar vakti ve Kıyamet günü."

32- İmam Ali (((a.s.))): "Her şeyin bir zekatı vardır, bedenin zekatı da oruçtur."

33- İmam Sadık (((a.s.))): "Allah , orucu zengin ile fakir eşit olsunlar diye farz kıldı."

34- Hz.. Fatıma (s.a.): "Allah , orucu ihlası sağlamlaştırmak için farz kılmıştır."

35- İmam Rıza (((a.s.))): "Eğer sorulsa ki, neden Ramazan ayının orucu, bundan az veya fazla farz kılınmadı? Şöyle cevap verilir: "Çünkü bu, zayıf ve güçlünün gücünün yettiği bir miktardır."

36- Resulullah (s.a.a): "Bu ay Ramazan diye adlandırıldı; çünkü bu ay günahları temizler."

37- Resulullah (s.a.a): "Nefsimi elinde tutan Allah 'a and olsun ki oruç tutan kimsenin ağzının kokusu Allah 'ın yanında misk kokusundan daha iyidir."

38- Resulullah (s.a.a): "Oruç tutun ki sıhhatli (sağlıklı) olasınız."

39- Resulullah (s.a.a): "Kim ramazan ayını oruç tutar ve haramlardan sakınırsa, Allah onun geçmiş günahlarını affeder."

40- Resulullah (s.a.a): "Ey gençler, sizden kimin gücü yeterse evlensin; çünkü bu, gözün haramdan sakınmasını ve iffetin korunmasını sağlar. Kimin evlenmeye gücü yetmezse; oruç tutsun; çünkü oruç, cinsel arzuları kontrol etmede çok faydalıdır."
____________
Kaynaklar:
1- Vesail-uş Şia, cilt.7, sayfa.218 / Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa.246.
2- Vesail-uş Şia, cilt 7, sayfa.366
3- Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 344
4- Bihar-ul Envar, cilt. 93, sayfa 256
5- Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 344
6- Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 341
7- Sefinet-ul Bihar, cilt. 2, sayfa 67
8- Meheccet-ul Beyza cilt. 2, sayfa 123
9- Sefinet-ul Bihar, cilt. 2, sayfa. 12
10- Mustedrek-ul Vesail, cilt.7, sayfa.400
11- Bihar-ul Envar, cilt. 40, sayfa. 54
12- Bihar-ul Envar, cilt. 93, sayfa. 346
13- Vesail-uş-Şia, cilt.7, s.117
14 Sefinet-ul Bihar, cilt. 2, sayfa. 123
15- Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 342
16- Kısar-ul Cümel, cilt.1, sayfa 394
17- Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 122
18- Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 121
19- Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 254, Muhaccet-ul Beyza cilt. 2, sayfa 121
20- Erkan-ı İslam (Oruç) Selman Ğaveci, Sayfa. 16
21- Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 257, Meheccet-ul Beyza cilt. 2, sayfa 121
22- Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 123
23- Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 257
24- Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 123, Bihar-ul Envar cilt.93, sayfa 253-255
25- Meheccet-ul Beyza, cilt. 2, sayfa 122, Bihar-ul Envar cilt.93, sayfa 248-253
26- Bihar-ul Envar, cilt. 93, sayfa 256
27- Bihar-ul Envar, cilt. 93, sayfa 252, Muhaccet-ul Beyza cilt. 2, sayfa 122
28- Sefinet-ul Bihar, cilt. 2, sayfa.64,
29- Vesail-uş Şia, cilt.4, sayfa.121, Sefinet-ul Bihar cilt. 2, sayfa.65
30- Sefinet-ul Bihar, cilt. 2, sayfa.67
31- Bihar-ul Envar, cilt. 93, sayfa 249
32- Nehc-ul Belağa, hikmetli sözler 131, Vesail-uş Şia , cilt.4, sayfa 3
33- Vesail-uş Şia, cilt.7, sayfa.3, Muhaccet-ul Beyza cilt. 2, sayfa 124
34- Bihar-ul Envar cilt.93, sayfa 368
35- Bihar-ul Envar cilt.93, sayfa 370
36- Bihar-ul Envar cilt.93, sayfa 367
37- Bihar-ul Envar cilt.93, sayfa 250
38- Meheccet-ul Beyza cilt. 5, sayfa 160
39- Sevab-ul A’mal, sayfa 160
40- Sahih-i Muslim, cilt.4, sayfa 128.

(Sabahattin Türkyılmaz)
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Re: Ramazan Ayı Hakkında Hadisler

Mesaj gönderen f_altan »

ORUÇ HAKKINDA 40 HADİS


1-İSLAMIN TEMELLERİ


قال الباقر عليه السلام:
بنى الاسلام على خمسة اشياء، على الصلوة و الزكاة و الحج و الصوم و الولايه.

"İslam beş şey üzerine kurulmuştur; namaz, zekât, hac, oruç ve Ehl-i Beyt ’in a.s velayeti."
(Furu Kâfi, c.4, s.62, hadis,1)

2-ORUCUN FELSEFESİ


قال الصادق عليه السلام:
انما فرض الله الصيام ليستوى به الغنى و الفقير.

İmam Sadık (a.s):
"Allah , orucu fakir ve zenginin arası eşitlensin diye farz kıldı."
(Men La Yehzaruhul Fakih, c.2, sç43, hadis,1)

3-ORUÇ, İHLASI SINAMA


قال اميرالمومنين عليه السلام:
فرض الله ... الصيام ابتلاء لاخلاص الخلق‏امام على عليه السلام فرمود:

Emirülmüminin Ali (a.s):
"Allah orucu halkın ihlasını denemek için farz kıldı."
(Nehcül Belağa hikmet,22)

4-ORUÇ KIYAMETİN HATIRLATICISI


قال الرضا عليه السلام:
انما امروا بالصوم لكى يعرفوا الم الجوع و العطش فيستدلوا على فقر الاخر.

"İnsanlar susuzluk ve açlığın acısını anlasınlar ve ahiretin fakirliğini idrak etsinler diye oruç tutmaya emredildiler."
(Vesailuş Şia c.4, s.4, hadis,5 ve İleluş Şerayi, s.10)

5-ORUÇ BEDENİN ZEKÂTI


قال رسول الله صلى الله عليه و آله لكل شيئى زكاة و زكاة الابدان الصيام.

Resulullah (s.a.a) :
"Her şeyin bir zekâtı vardır, bedenlerin zekâtı ise oruçtur."
(Usulu Kâfi, c.4, s.62, hadis, 3)

6-ORUÇ, ATEŞ İÇİN SİPERDİR


قال رسول الله صلى الله عليه و آله:
الصوم جنة من النار.

Resulullah (s.a.a):
"Oruç, ateşten siperdir."
Yani oruç tutmak insanı cehennem ateşinden güvende kılar.
(Usulu Kâfi c.4, s.162)

7-ORUCUN DEĞERİ


الصوم فى الحر جهاد.

Resulullah (s.a.a):
"Sıcak havada oruç tutmak cihattır."
(Biharul Envar c.96, s.257)

8-NEFSİN ORUCU


قال اميرالمومنين عليه السلام
صوم النفس عن لذات الدنيا انفع الصيام.

Emirülmüminin Ali (a.s):
"Nefsin dünya lezzetlerinden oruçlu olması oruçların en faydalısıdır."
(Gurerul Hikem, c.1, s.416, hadis, 64)

9-GERÇEK ORUÇ


قال اميرالمومنين عليه السلام
الصيام اجتناب المحارم كما يمتنع الرجل من الطعام و الشراب.

"Oruç, insanın yiyecek ve içeceklerden sakınması gibi haramlardan da sakınmaktır."

10-EN ÜSTÜN ORUÇ


Biharul Envar c.93, s.249
قال اميرالمومنين عليه السلام
صوم القلب خير من صيام اللسان و صوم اللسان خير من صيام البطن.

"Kalbin orucu dilin orucundan daha hayırlıdır ve dilini orucu karın orucundan daha hayırlıdır."
(Gurerul Hikem, c.1, s.417, hadis, 80)

11-GÖZ VE KULAĞIN ORUCU


قال الصادق عليه السلام
اذا صمت فليصم سمعك و بصرك و شعرك و جلدك.

İmam Cafer Sadık (a.s.):
"Oruç tuttuğun zaman kulağın, gözün, cildin ve saçların da oruç tutsun."
Yani bütün günahlardan uzak durmalısın.

12- ORGANLARIN ORUCU


عن فاطمه الزهرا سلام الله عليها
ما يصنع الصائم بصيامه اذا لم يصن لسانه و سمعه و بصره و جوارحه.

Hz. Fatımatu’z Zehra (s.a):
"Dilini, kulağını, gözünü ve uzuvlarını korumayan oruçluya orucun ne yararı olur ki!"

13-EKSİK ORUÇ


قال الباقر عليه السلام
لا صيام لمن عصى الامام و لا صيام لعبد ابق حتى يرجع و لا صيام لامراة ناشزة حتى تتوب و لاصيام لولد عاق حتى يبر.

İmam Bakır (a.s):
"Şu kişilerin oruçları tam değildir:
1-İmama itaatsizlik edenin
2-Firar edip dönünceye kadar kölenin
3-Tövbe etmeyinceye dek kocasına itaat etmeyen kadının
4-itaatkâr oluncaya dek itaat etmeyen evladın."

14-DEĞERSİZ ORUÇ


قال اميرالمومنين عليه السلام
كم من صائم ليس له من صيامه الا الجوع و الظما و كم من قائم ليس له من قيامه الا السهر و العناء.

Emirülmüminin Ali (a.s):
"Nice oruçlular vardır ki oruçlarından sadece açlık ve susuzluktan başka bir nasipleri olmaz ve nice gece namazı kılanlar vardır ki namazından ancak uykusuzluk ve zorluktan başka bir şey elde etmezler."

15-ORUÇ VE SABIR


عن الصادق عليه السلام فى قول الله عزوجل
«واستعينوا بالصبر و الصلوة‏»
قال: الصبر الصوم.

İmam Sadık (a.s):
"Allah -u Teâlâ şöyle buyurmuştur:
Sabır ve namazdan yardım dileyin, sabırdan maksat oruçtur."

16-ORUÇ VE SADAKA


قال الصادق عليه السلام
صدقه درهم افضل من صيام يوم.

İmam Cafer Sadık (a.s):
"Bir dirhem sadaka vermek bir günün (müstehab) orucundan daha faziletlidir."

17-ORUCUN MÜKÂFATI


قال رسول الله صلى الله عليه و آله: قال الله تعالى ;
الصوم لى و انا اجزى به

Allah Resulü (s.a.a):
"Allah -u Teâlâ şöyle buyurmuştur:
Oruç benim içindir ve onun mükâfatını ben veririm."
Veya diğer bir kıraate göre:
"Oruç benim içindir ve onun karışlığı benim."

18-CENNET İÇEÇEĞİ


قال رسول الله صلى الله عليه و آله ;
من منعه الصوم من طعام يشتهيه كان حقا على الله ان يطعمه من طعام الجنة و يسقيه من شرابها.

Allah Resulü (s.a.a):
"Oruç, her kimi sevdiği leziz yiyeceklerden alıkoyarsa ona cennet yiyeceklerinden yedirmek ve cennet içeceklerinden içirmek Allah ’ın üzerine bir haktır."

19-NE MUTLU ORUÇLULARA


قال رسول الله صلى الله عليه و آله
طوبى لمن ظما او جاع لله اولئك الذين يشبعون يوم القيامة

Resulullah (s.a.a):
"Allah için aç ve susuz kalanlara ne mutlu, bunlar kıyamet günü doyurulacaklardır."

20-ORUÇLULARA MÜJDE


قال الصادق عليه السلام ;
من صام لله عزوجل يوما فى شدة الحر فاصابه ظما و كل الله به الف ملك يمسحون وجهه و يبشرونه حتى اذا افطر.

İmam Cafer Sadık (a.s.):
"Kim sıcak günde Allah için oruç tutar ve susuzluk çekerse Allah bin melek görevlendirir ve melekler ellerini onun yüzüne çeker ve iftar edinceye kadar da onu (cennetle)müjdelerler."

21-ORUÇLUNUN SEVİNCİ


قال الصادق عليه السلام
للصائم فرحتان فرحة عند افطاره و فرحة عند لقاء ربه

İmam Sadık (a.s):
"Oruçlu kimse için iki ferahlık ve sevinç vardır;
1-İftar vaktinde
2-Rabbini mülakat ettiğinde (ölüm vaktinde ve kıyamet günü)"

22-REYYAN KAPISI


قال رسول الله صلى الله عليه و آله :
ان للجنة بابا يدعى الريان لا يدخل منه الا الصائمون.

"Cennetin “Reyyan” adından bir kapısı vardır ki oradan ancak oruçlular girerler."
(Vesailuş Şia c.7, s.295, hadis, 31)

23-ORUÇLULARIN DUASI


قال الكاظم (عليه السلام)
دعوة الصائم تستجاب عند افطاره

İmam Musa Kazım (a.s):
"Oruçlu kimsenin iftar vaktinde ettiği dua kabul edilir."

24-MÜMİNLERİN BAHARI


Allah Resulü (s.a.a):
"Kış mevsimi müminin baharıdır ki uzun gecelerinden gece namazı için ve kısa günlerinde ise oruç tutmak için yararlanır."

25-MÜSTEHAP ORUÇ


قال الصادق (عليه السلام) :
من جاء بالحسنة فله عشر امثالها من ذلك صيام ثلاثة ايام من كل شهر.

İmam Cafer Sadık (a.s):
"Kim iyilik yaparsa onun için on kat mükâfat vardır ve her ayda üç gün oruç tutmak onlardandır."

26-RECEB AYININ ORUCU


قال الكاظم (عليه السلام) :
رجب نهر فى الجنه اشد بياضا من اللبن و احلى من العسل فمن صام يوما من رجب سقاه الله من ذلك النهر.

İmam Musa Kazım (a.s):
"Receb, cennette sütten daha beyaz ve baldan daha tatlı bir pınarın adıdır. O halde kim Receb ayında bir gün oruç tutarsa Allah o pınardan ona içirir."
(Men La Yehzaruhul Fakih, c.2, s.56, hadis, 2)

27-ŞABAN AYININ ORUCU


من صام ثلاثة ايام من اخر شعبان و وصلها بشهر رمضان كتب الله له صوم شهرين متتابعين.

İmam Sadık (a.s):
"Kim Şaban ayının son üç gününü oruç tutup Ramazan ayına bağlarsa Allah ona iki ay peş peşe tutulmuş orucun sevabını yazar."
(Vesailuş şia c.7, s.375, hadis, 22)

28-İFTAR ETTİRMEK


قال الصادق (عليه السلام)
من فطر صائما فله مثل اجره;

İmam Sadık (a.s):
"Kim oruçlu kimseye iftar ettirirse onun için oruçlu kimsenin mükâfatı vardır."

29-İFTARLIK VERMEK


قال الكاظم (عليه السلام)
فطرك اخاك الصائم خير من صيامك. ;.
İmam Musa Kazım (a.s):
Oruçlu kardeşine iftar ettirmen (müstehab) oruç tutmandan daha hayırlıdır.

30-ORUCU BOZMAK


قال الصادق (عليه السلام) :
من افطر يوما من شهر رمضان خرج روح الايمان منه

İmam Sadık (a.s):
"Kim Ramazan ayının bir günü orucunu yerse iman ruhu ondan çıkar."
(Vesailuş Şia c.7, s.181, hadis, 4-5
Men La Yehzaruhul Fakih c.2, s.73, hadis, 9)

31-RAMAZAN AYI Allah ’IN AYIDIR


قال اميرالمومنين;
شهر رمضان شهر الله و شعبان شهر رسول الله و رجب شهرى

Emirülmüminin Ali (a.s):
"Ramazan ayı Allah ’ın ayıdır, Şaban, Resulullah’ın (s.a.a) ayıdır ve Receb ise benim ayımdır."

32-RAMAZAN AYI RAHMET AYIDIR


قال رسول الله (صلى الله عليه و آله) :
... و هو شهر اوله رحمة و اوسطه مغفرة و اخره عتق من النار.

Allah Resulü (s.a.a):
"Ramazan ayı… Başı rahmet, ortası mağfiret sonu ise ateşten kurtuluştur."
(Biharul Envar, c.93, s.342)

33-RAMAZAN AYININ FAZİLETİ


قال رسول الله (صلى الله عليه و آله) :
ان ابواب السماء تفتح فى اول ليلة من شهر رمضان و لا تغلق الى اخر ليلة منه

Allah Resulü (s.a.a):
"Gökyüzünün kapıları Ramazan ayının ilk gecesinden açılır ve son gecesine kadar kapanmaz."

34-RAMAZAN AYININ ÖNEMİ


قال رسول الله (صلى الله عليه و آله) :
لو يعلم العبد ما فى رمضان لود ان يكون رمضان السنة

Allah Resulü (s.a.a):
"Eğer kul Ramazan ayında ne (fazilet)olduğu bilseydi yılının tamamının Ramazan olmasını isterdi."
(Biharul Envar, c.93, s.346)

35-KUR’AN-I KERİM VE RAMAZAN AYI


قال الرضا (عليه السلام) :
من قرا فى شهر رمضان اية من كتاب الله كان كمن ختم القران فى غيره من الشهور.

İmam Rıza (a.s):
"Ramazan ayında Allah ’ın kitabından bir ayet okuyan kimse bu ay dışınki aylarda Kur'an’ı hatim eden kimse gibidir."

36-BELİRLEYİCİ GECE


قال الصادق (عليه السلام) :
راس السنة ليلة القدر يكتب فيها ما يكون من السنة الى السنة.

İmam Sadık (a.s):
"(Hesap) yılının başı Kadir gecesidir, o gecede bir yıldan diğer yıla kadar vuku bulacak şeyler yazılır."

37-KADİR GECESİNİN ÜSTÜNLÜĞÜ


قيل لابى عبد الله (عليه السلام) :
كيف تكون ليلة القدر خيرا من الف شهر؟ قال: العمل الصالح فيها خير من العمل فى الف شهر ليس فيها ليلة القدر.

İmam Cafer Sadık’a (a.s):
“Kadir gecesi nasıl olur da bin aydan daha hayırlı olabilir?” sorulduğunda Hazret buyurdular: o gecede salih bir amel, içinde kadir gecesi olmayan bin aydan daha hayırlıdır."

38-AMELLERİN TAKDİR EDİLMESİ


قال الصادق (عليه السلام) :
التقدير فى ليلة تسعة عشر و الابرام فى ليلة احدى و عشرين و الامضاء فى ليلة ثلاث و عشرين.

İmam Sadık (a.s)
"İşlerin takdiri 19. gecede belirlenir, 21. gecede tasvip edilir ve 23. gecede ise imzalanır."

39-KADİR GECESİNİN İHYASI


عن فضيل بن يسار قال:
كان ابو جعفر (عليه السلام) اذا كان ليلة احدى و عشرين و ليلة ثلاث و عشرين اخذ فى الدعا حتى يزول الليل فاذا زال الليل صلى.

Fuzeyl b. Yesar der ki:
"İmam Bakır (a.s) Ramazan ayının 21 ve 23. gecesinde sabaha kadar duayla meşgul olurdu ve gece sona erdikten sonra sabah namazını kılardı."
Vesailuş Şia, c.7, s.260, hadis,4

40-FİTRE ZEKÂTI


قال الصادق (عليه السلام) :
ان من تمام الصوم اعطاء الزكاة يعنى الفطرة كما ان الصلوة على النبى (صلى الله عليه و آله) من تمام الصلوة.

İmam Cafer Sadık (a.s):
"Peygambere salavat namazın kemali olduğu gibi orucu tamamlamak da zekâtladır yani fitreyledir."
(Vesailuş Şia, c6, s.221, hadis,5)
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Kerbela Aslanı
Mesajlar: 30
Kayıt: 03 Haz 2010, 11:39

Re: Ramazan Ayı Hakkında Hadisler

Mesaj gönderen Kerbela Aslanı »

Ramazan ayı çok faziletlidi
Resulullah (saa) efendimiz övmüştür bu ayı
Hasan Akça
Mesajlar: 1745
Kayıt: 05 May 2008, 22:02

Re: Ramazan Ayı Hakkında Hadisler

Mesaj gönderen Hasan Akça »

Kerbela Aslanı yazdı:Ramazan ayı çok faziletlidi
Resulullah (saa) efendimiz övmüştür bu ayı
evet doğrudur merhamet ayıdır
rahmet kapılarının açıldığı aydır
bak doğru sözlerini doğruluyoruz çünkü kanıtlar var
hepimiz doğruya teslim olmalıyız
N.K.Caferi
Mesajlar: 214
Kayıt: 24 Eyl 2010, 09:56
Konum: Gönlümüzde senin aşkından gayrısına yer yok. Toprağımız aşkınla yoğrulmuş, gayrısına yol yok .

Re: Ramazan Ayı Hakkında Hadisler

Mesaj gönderen N.K.Caferi »

Elinize sağlık Allah (c.c) razı olsun
Resim
Susmak, bazen cevabı yeterli kılar
En büyük gerçeğin sessizliği gibi
SUSMAK Bir mısrada halini arzetmek gibi..
Kullanıcı avatarı
f_altan
Mesajlar: 2376
Kayıt: 22 Oca 2007, 20:49

Re: Ramazan Ayı Hakkında Hadisler

Mesaj gönderen f_altan »

N.K.Caferi yazdı:Elinize sağlık Allah (c.c) razı olsun
Rabbim dünya ve ahirette sizden de razı olsun, teşekkürler.
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED VE ÂL-İ MUHAMMED VE ACCİL FERECEHUM VE FERECENA BİHİM
Cevapla

“Ramazan Ayı ve Oruç” sayfasına dön