Ramazan orucu ve Aleviler (video lu anlatım)

Herşeyin zekatı vardır, bedenin zekatıda oruçtur.
Cevapla
BndD
Mesajlar: 93
Kayıt: 28 Mar 2016, 22:43

Ramazan orucu ve Aleviler (video lu anlatım)

Mesaj gönderen BndD »

Aleviler neden 29 veya 30 gün oruç tutmazlar
Yoksa Aleviler Batılmı ?
Hepsi bu videoda:

https://vimeo.com/183067250
Gönlü Ali'den yana olupta,
kılıcı Yezidten yana olanlara Ali ne yapsın
At izleri İt izlerine karılmışsa Ali ne yapsın
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: Ramazan orucu ve Aleviler (video lu anlatım)

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Alevilikte Oruç

Alevilikte oruç islam şeriatının rükünlerinden bir rükündür ve hüküm bakımından üç kısma ayrılır; Farz olan oruçlar, müstehab oruç ve haram oruç. Farz olanlar iki kısımdır: Asıl bakımından farz olanlar, bir de herhangi bir sebep dolayısıyla farz olanlardır. Aslen farz olan oruç; Ramazan ayının orucudur. Bir sebeb yüzünden farz olanlar ise, kaza, keffare vs. dolayısıyladır. Müstehab oruç, Receb ve Şaban aylarında ve diğer mübarek günlerde tutulan oruçlardır. Haram olanlar, fıtır ve kurban bayramında ve kurban bayramının ikinci ve üçüncü günlerinde tutulan oruçtur. Arefe günü, yani Zilhiccenin dokuzuncu günü, insanı duadan alıkoyar, insana dua ettirmeyecek kadar aciz ederse; o günün orucu ve Aşura günü tutulan oruç mekruhtur.
Namaz ve oruç, yalnız bedeni olan ibadetlerdir.

FİTRE

Fitre, Ramazan ayının son gününün akşamı, yani bayram gecesi, güneş batınca, hür olsun, olmasın, her verebilecek Müslümana Farz’dır. Hatta ogün, yahut o sırada doğan çocuğa da farzdır. Kendisi veremiyecek halde olanın fitresini vermek, nafakası kime aitse ona farz olur. Zekat, mal sadakası olduğu gibi fitre de can sadakasıdır ve oruç, bunu vermekle kabul olur. Mıkdarı adam başına, buğday, arpa, hurma gibi gıdaya ait şeylerden aşağı yukarı üç kilodur. Aynen verilebileceği gibi bedeli, tutarı olan para da verilebilir.
Oruçla ilgili fıkhı konuları fıkıh bilgileri içeren bir kitapta ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.


RAMAZAN ORUCU BİZİMDİR


Bakara Suresi 185. Ayet… “Ramazan ayı öyle bir aydır ki insanlara doğruyu bildiren, doğruya ait apaçık delillerden ibaret olan, hakla batılı ayırt eden KUR’AN bu ayda indirildi. Sizden kim bu aya erişirse ORUCUNU TUTSUN…”
Hz. Peygamber (sav) buyuruyor ki:
… Her şeyin bir zekatı vardır, bedenlerin zekatı da oruçtur. (Kafi, C:4, S:62)
… Ne mutlu Allah için açlık ve susuzluğa dayanan kimselere, işte onlardır kıyamet günü doyacak olan kimseler. (Vesail, C:7,S:299)
… Eğer kul Ramazan ayının ne olduğunu bilseydi, yılın hepsinin Ramazan olmasını mutlaka isterdi. (Bihar, C:96, S:346)
… Ramazan ayı öyle bir aydırki başı rahmet, ortası mağfiret ve sonuda ateşten kurtuluştur. (Bihar, C:96, S:294)
Hz. İmam Ali(as) buyuruyor ki:
… Oruç, insanınyiyecekve içeceklerinden kaçındığı gibi haramlardan da kaçınmasıdır. (Bihar, C:96, S:346)
… Allah’u Teala orucu, halkın samimiyetini imtihan etmek için farz kıldı. (Nehc-ül Belaga)
… Nice oruç tutan kimseler vardır ki oruçlarından, açlık ve susuzluklarından başka bir şey elde etmezler. (Nehc-ül Belaga)
Hz. Fatma (as) buyuruyor ki:
… Oruç tutan kimse dilini, kulağını, gözünü ve diğer uzuvlarını koruyamıyorsa bu orucu NE YAPACAKTIR? (Bihar, C:96, S:295)
Hz. İmam Hasan (as) buyuruyor ki:
… Ögüt almanızı önleyen şey, kendinizi büyük görmenizdir. (Bihar, C:78, S:109)
Hz. İmam Hüseyin (as) buyuruyor ki:
… Akıl ancak Hakk’a uymakla olgunlaşır. (Bihar, C:78, S:127)
Hz. İmam Muhammed Bakır (as) buyuruyor ki:
… İmamına isyan eden kimsenin orucu oruç değildir, Kocasına itaatsizlik eden kadının tövbe etmedikçe orucu oruç değildir, Ana-Babasına karşı gelen evladır, onlara itaat edip iyi davranmadıkça tuttuğu oruç oruç değildir. (Bihar, C:96, S:295)
Hz. İmam Cafer Sadık (as) buyuruyor ki:
… Nasıl ki Resulullah’a salavat göndermekle namaz tamamlanıyorsa, oruç da fitre zekatı vermekle tamamlanır. (Vesail, C:6,S:221)
… Kim Ramazan ayyında bir günün orucunu (özrü olmaksızın) yerse imanın ruhu ondan ayrılır. (Vesail, C:7,S:181)
… Kadir Gesinde yapılan hayır amel, Kadir Gecesi olmayan bin ayda yapılan hayır amelden daha üstündür. (Vesail, C:7,S:256)
… Kim oruçlu bir kimseye iftar verirse kendisine onun sevabı kadar sevap verilir. (Kafi,C:4, S:68)
… Oruç tutan kimse için iki sevinç vardır, biri iftar vaktindeee, diğeri ise, Rabbine kavuştuğu zaman. (Vesail, C:7,S:290)
… Allahu Teala ayette “… Namazla ve sabırla yardım dileyin”(Bakara-153) buyuruyor. Sabırdan maksat oruçtur. (Vesail, C:7,S:298)
Hz. İmam Musa Kazım (as) buyuruyor ki:
… İftar Vakti oruçlunun duası kabul olunur. (Bihar, C:96, S:255)
Hz. İmam Ali Rıza (as) buyuruyor ki:
… Ramazan ayında Allah’ın kitabından bir ayet okuyan, diğer aylarda Kur’an-ı hatmeden kimse gibidir. (Bihar, C:96, S:341)
Bakara Suresi 183. Ayet “… EY İMAN EDERLER, Öncekilere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de Oruç yazıldı. UMULUR Kİ siz (günahlardan) sakınanlardan olursunuz”
İnanıyoruz ki Oruç, İslam fıkıhı’nın temel rükünlerindendir. “Ey iman Edenler! Size oruç farz kılındı…”(Bakara-183)
Oruç dinimizce Allah rızası için buyruğu gereğince gücü yeten her mükellefe vacibdir. Fecr-i Sadık’ın evvelinden akşama kadar orucu bozan şeylerden imsak etmek, sakınmaktır. Ramazan ayında ve diğer bazı durumlarda vacip olur. Bunlar fıkıh kitaplarında anlatılmıştır.
BndD
Mesajlar: 93
Kayıt: 28 Mar 2016, 22:43

Re: Ramazan orucu ve Aleviler (video lu anlatım)

Mesaj gönderen BndD »

Döktürmüşsün şimdi ikna oldum :)

Bakara suresi kaç yılında geldi
Peygamerimiz Ahmeti Muhtar Muhammed Mustafa bu ayetgelinceye kadar hangi orucu tutmuştur?
Gönlü Ali'den yana olupta,
kılıcı Yezidten yana olanlara Ali ne yapsın
At izleri İt izlerine karılmışsa Ali ne yapsın
Hasan Akça
Mesajlar: 1745
Kayıt: 05 May 2008, 22:02

Re: Ramazan orucu ve Aleviler (video lu anlatım)

Mesaj gönderen Hasan Akça »

soytarı ayet gelince iş biter önceki tüm namazlar sakıt olur ayetin gereği neyse o yapılır
yahu bu soytarının sebatayist uşağı olduğunu halen anlamadınız mı?
AleviTurkmen
Mesajlar: 68
Kayıt: 10 Ara 2016, 00:50

Re: Ramazan orucu ve Aleviler (video lu anlatım)

Mesaj gönderen AleviTurkmen »

Aleviler ve 30 gün Ramazan orucu
Orucun zahiri ve batıni boyutuna baktığımızda;
Zahiri boyutu yani madde aleminde; Allah’ın verdiği nimmetlerine şükretmek. Yoksul, yetim, çaresiz ve sağlığı kendisini geçindirmeye yetmeyen insanlarımızın çaresizliklerini, sıkıntılarını ve umutsuzluklarını hissedip, merhamet duygularının gelişmesi, vicdan mahkemesinin harekete geçmesiyle, çaresiz insanlara yardım elini uzatmak ve paylaşmaktır.

Batıni boyutu ise; Gerçek müminlerin orucu ise bir ömür boyunca devam eder. Ve gece gündüz bütün azalarını kötü duygulardan sakınmak-korumak zorundadır; Kötülük etmemek, zulümkar olmamak, kimseye fenalık düşünmemek, duygularını kötüye kullanmamak, her daim için paylaşıcı olmak, yardım elini uzatmakdır. Ve asıl oruçla amaçlanan da budur.

Ramazan ayının kutsallığı
Hz.Muhammed daha kendisine peygamberlik nazil olmadan önce her zaman yaptığı gibi bir Pazartesi geçesi hira mağarasına çekilir, bütün varlığiyle Canab-ı Hakk’a ibadet ve dua ile meşkul olur. Bu esnada Cebrail gelir ve Hz.Muhammed’e ayan olur.

Cebrail: Oku, dedi.
Hz.Muhammed: Ben okuma bilmem. Cebrail; Hz.Muhammed‘i tuttu ve tekrar oku; dedi.
Hz.Muhammed; Tekrarliyarak ben okuma bilmem diye cevap verdi. Çünkü o gerçekten okuma bilmiyordu.
Cebrail; Yine Hz.Muhammed‘i tuttu, ezercesine sirkeleyip bıraktı ve oku dedi.
Hz.Muhammed; Ne okuyayım diye cevap verdi.
Cebrail; „Insanı yaratan Rabbinin adıyla oku! Oku, Rabbin Ekrem’dir, en büyük çömertliğin sahibidir. O’dur kalemle öğreten!, Insana bilmediğini öğretti“, dedi. Böylece Alak suresinin ilk 5 ayeti 610 yılında, Ramazan’ın 27’ci gecesi Hz.Muhammed’e intikal edip, inmiş oldu.

Diğer bir neden ise; Şahı Merdan Ali miladi 661 yılı Ramazan ayının 19’cu günü kiralık katil Ibni Mülcem tarafından zehirli bir kılıçla evinden az uzaklaştıktan sonra arkadan saldırıya uğramış, üç gün sonra yani Ramazan ayının 21’ci gecesi Hakk’a yürümüş olmasıdır.

Muaviye(Allah’ın laneti canına olsun) Şahı Merdan Ali’nin ölüm haberini alınca „çok şükür, çok şükür Ali’den kurtuldum!“ diyerek üç gün üç gece bayram ilan etmiştir. Sokaklarda davul zurna çaldırıp, çocuklara şeker dağıtarak şenlikler yaptırmıştır. Her yıl tekrarlanan bu uygulama zaman içerisinde Ramazan bayramı anynı zamanda „Şeker bayramı“ olarak da kutlanmıştır.

Yine Kerbela’da Imam Hüseyin ve Ehli Beyt’inin katledilmesinden sonra Yezid, Nisa Suresi 92’ci Ayet gereği; „Bir kişi eğer ki bir kişiyi öldürüse Allah’a tövbe olarak iki ay kesiksiz oruç tutması gerekir“. Ve Yezid bu Kefaret orucunu kendi ordusuna 60 gün ve halka ise 30 gün zorla tutturmuştur.

Dolayısiyle Ramazan Ayı; Aleviler açısından Şahı Merdan Ali’nin katledildiği bir matem ayıdır, Emevi Arap Muaviye ve yanlıları açısından ise bayram günüdür.

Ramazan ayında oruç tutma meselesi
Ramazan orucu Kur'an-da bakara Suresi 183-184-185 inci ayetlerde geçmektedir.

1- Bakara Suresi 183’cü Ayet’in Türkçe’si; Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekiler üzerine yazıldığı gibi sizin üzerinize de yazılmıştır. Bu sayede korunmanız umulmaktadır. (Y.N. Öztürk)

2- Bakara Suresi 184’cü Ayet’in Türkçe’si; Sayılı günlerdir. Sizden kim hasta olur veya yolculuk halinde bulunursa tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutar. Oruca zorlukla dayananlar üzerine düşen, fidye olarak bir yoksulu doyurmaktır. Kim bir mecburiyeti olmaksızın içinden gelerek iyilik yaparsa bu onun için daha hayırlı olur. Ve oruç tutmanız, eğer bilirseniz, sizin için daha hayırlıdır.

3- Bakara Suresi 185’cü Ayet’in Türkçe’si; Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

Ehli Sünnet Vel Cemaat ve Şiiler/Caferiler bu ayetlerle Alevileri töhmet altında bırakmaya çalışmaktadırlar ama çabaları nafiledir. Şimdi de bu ayetlerle verilmek istenen mesaj nedir? ona bakalım.

1- Ayet 183 ile anlatılmak istenen; Ademoğlunun kötülüklerden, yanlışlıklardan, şüpheli hallerden kendini korunması, nefsine sahip çıkmasıdır. Allah’a karşı kulluk vazifesini ve topluma karşı da ahlaki, sosyal sorumluluklarını yerine getirmesidir.

2- Ayet 184 ile anlatılmak istenen; Bazı sebeplerden (Hastalık, yaşlılık, yolculuk,vs.) dolayı oruç tutamıyorsanız bunun karşılığında ihtiyaç sahibi olanların ihtiyacını karşılamak, yiyecek almak, aç insanların karnını doyurmak gibi fedakarlık ve yardımında bulunmak aynı manadadır çünkü önemli olan niyettir.

3- Ve Ayet 185 ile anlatılmak istenen ise; Insan aleminin Allah’a, manevi huzura erdirici, şeksiz deliller, ispatlar, hakikati ve yanlışı birbirinden ayıran Allah’ın kelamı, ilmi, kanun nizamı olan Kur’an-ı Kerim, 610 yılında, Ramazan ayının 27‘ci gecesi inmiş ve insanoğlu müjdelenmiştir.

Dolayısiyle insanları hidayete, huzura erdiren Allah‘ın manevi adaletine karşılık; Allah’ın yüceltilmesi, anılması, hatırlanması için; oruç tutmak, dua etmek, muhabbet etmek, yardım elini uzatmak, olanın olmayanla nimetini paylaşılması istenilmektedir ve bunları yaparken de kendinize eziyet etmeyin diyor Canab-ı Hakk.

Lakin 30 gün oruç sayısı veya zaman limiti söz konusu değildir. Şöyleki; „Şehru Ramadan“ deniliyor. „Şehru“ = Ay-dolun ay demekdir. „Ramadan“ ise Ramazan(Kamer aylardan dokuzuncusu) yani Ramazan ayı demektir. Bu gerçekten yola çıkarak her insanın bilinci dailindedir ki bir ay, 30 gün dolun ay olarak geçirmesi mümkün değildir, üç veya 10 gün arasıdır. Üç veya beş vakit namazda da olduğu gibi 30 günlük orucun da Allah’ın hükmü değil, Ehli Sünnet Vel Cemaat ulemalarının uygulamasıdır.

Diğer bir gerçek ise; Bakara Suresi, Hz.Muhammed’in hicretinden sonra Medine de inmiştir. Hz.Muhammed 63 yaş yaşamıştır. Verilere göre Hz.Muhammed, Medine’ye 55 yaşında hicret etmiştir. Şimdi soruyorum; Bundan önce Hz.Muhammed hangi orucu tutuyordu?

Diğer bir yanlış mantık ise; Allah’ın kelamında az veya fazla kutsallık anlayış söz konusu değildir. Yani ayetin biri az, bir diğer ayet ise fazla kutsaldır mantığı tamamen yanlış ve suçtur. Çünkü Allah’ın kelamı tekdir ve açık kapıya yani soru işeretine yer bırakmaz.

Neden Ramazan’ı tutmuyorsunuz, sahura kalkmıyorsunuz? oruca zorlayanlara Hakk aşığı Kul nesimi şu cevabı vermişdir:

Biz bir oruç tutarız,
Ramazana benzemez.

Ozan Ibreti’nin cevabı ise şöyledir;
İlme değer verdim, uykudan kalktım,
Sarık seccadeyi elden bıraktım,
Vaazın her günkü vaazından bıktım,
Ramazanı sele verdim de geldim.

Ozanlarımızın da belirttiği gibi Alevilerin, oruç ile bir sorunları olmadığı gibi, sadece Emevi Arap örf adetlerini dinin esasları olarak algılayan Ehli Sünetin Vel Cemaat suç ortağı olmamakdır. Alevilerin oruçları; Hızır Orucu, 12 Imamlar orucu, 14 Masum-u Pak’lar orucu, Fatma Ana orucu ve 48 Perşembe oruçlarıdır.

Günümüzde Ramazan ayı Allah’a yakınlaşmak, yalvarmak-yakarmak, ibadet yapmak, yardım elini uzatmak, fakirlere yardımcı olmak yerine kurum ve kuruluşlar tarafından; Eğlence, şenlik, göstermelik oruç iftar programları düzenleyerek tüketim ve para kazanma hedeflenmiştir yani ibadet ayı yerine Karnaval ve festival ayı olmuştur. Bu yanlışa, oruç tutmayan insanların meydan dayağına çekme zülmüde eklenmiştir.

Oruç ve ibadete yapmak isteyen Alevi canlarımız Ramazan ayında her Perşembe günü niyetlenip, ibadetlerini yerine getirebilirler. Bu da her canın kendi takdiridir.
=Seyyid Hakkı=
Cevapla

“Oruç” sayfasına dön