YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Herşeyin zekatı vardır, bedenin zekatıda oruçtur.
Musa Özateş
Mesajlar: 1205
Kayıt: 17 Mar 2007, 01:17

YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen Musa Özateş »

Yeni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Chp nin aleviyim diyen cahil bayan vekili mecliste muharrem ayı oruç açlımı istemiş meclis başkanı münafıkta bunu kabul etmiş artık mecliste muharrem ayı boyunca et yenmeyecek aşure dağıtılacakmış
bunlar hepten şaşırdılar yeni din icat ediyorlar ramazan ayı orucu farzken bunu yok sayıp olmayan bir oruç icat ediyorlar muharrem ayı matem ayıdır oruç ayı değil muharreminin ilk üç günü oruç tutmak dahi farz değil sevaptır tıpkı diğer aylarda tutulan oruç gibi
işte haber;



Meclis'te Alevi iftarı

Muharrem ayı boyunca Meclis’te Alevi inancına uygun iftar yemeği çıkacak; et yok, aşure dağıtılacak

Düzgün KARADAŞ / HABERTÜRK

‘Meclis’te cemevi’ talebini reddeden TBMM Başkanlığı’ndan Muharrem orucu açılımı geldi. Çiçek CHP’li Akkiraz’ın Meclis’te Muharrem orucu için düzenleme yapılması talebine olumlu yanıt verdi

TALEP AKKİRAZ’DAN

CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e mektup yazarak Muharrem orucu için düzenleme istedi. Meclis’te cemevine “Hayır” diyen Çiçek, buna olumlu cevap verdi.

‘ÇÖZÜME KATKI’

15-27 Kasım’daki oruç için etsiz yemek ve aşureli iftar düzeni kuruldu. Oruçlu vekiller için yer ayrıldı. Akkiraz “Küçük bir adım ama anlamı büyük. Çözüme katkı yapar” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, hafta başında TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e bir mektup yazarak Muharrem orucunun 15 Kasım’da başlayıp 27 Kasım’da sona ereceğini hatırlattı ve Meclis’te düzenleme talep etti. Geçen yıl da aynı talepte bulunan ancak yanıt alamayan Akkiraz, bu kez olumlu cevap aldı. Çiçek’in talimatı üzerine Akkiraz’ın danışmanlarıyla temasa geçen görevliler, Muharrem iftarında uygulanacak ritüellere ilişkin bilgi aldı ve gerekli hassasiyetin gösterileceği yanıtını verdi.

‘ADIM KÜÇÜK, ANLAMI BÜYÜK’

İlk kez bir kamu kurumunda Alevilerin inancına uygun düzenleme yapıldığını belirten Akkiraz, “Meclis Başkanlığı’nın bu kararı küçük bir adım olarak görülebilir ancak bence anlamı büyüktür. Bu küçük adımın Alevilerin yaşadığı kronik sorunların çözümü konusunda umut ışığı olmasını diliyorum” dedi.

İşte o mektup

“Muharrem orucu tutan Alevi ya da farklı inanç gruplarına mensup çalışanlarımızın ve vekillerimizin oruç açımı konusunda tıpkı Meclis çalışmalarına denk gelen ramazan ayına benzer bir düzenleme yapılmasını talep etmekteyiz. Bu tür bir düzenlemenin yapılması hem vatandaşlarımız arasındaki eşitlik bilincinin Meclis’ten başlayarak güçlenmesi hem de ibadet özgürlüğünün kurumsallaşması açısından önemlidir. Meclis yemekhanelerinde yapılacak bir düzenleme ile Muharrem ayı oruçlarını ifa eden memur, danışman ve vekiller zorlanmadan oruçlarını tutacak ve ibadetlerini yerine getirebileceklerdir.”

Su içilmez, et yenmez

MUHARREM orucu boyunca düğün yapılmaz, kurban kesilmez ve et yenmez. “Kerbela Şehitleri”nin çektikleri susuzluğu hissetmek için saf su içilmez. Sahur geleneği yoktur.
AleviTurkmen
Mesajlar: 68
Kayıt: 10 Ara 2016, 00:50

Re: YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen AleviTurkmen »

Asıl Muharrem orucu hakktir

Aleviler ve 30 gün Ramazan orucu
Orucun zahiri ve batıni boyutuna baktığımızda;
Zahiri boyutu yani madde aleminde; Allah’ın verdiği nimmetlerine şükretmek. Yoksul, yetim, çaresiz ve sağlığı kendisini geçindirmeye yetmeyen insanlarımızın çaresizliklerini, sıkıntılarını ve umutsuzluklarını hissedip, merhamet duygularının gelişmesi, vicdan mahkemesinin harekete geçmesiyle, çaresiz insanlara yardım elini uzatmak ve paylaşmaktır.

Batıni boyutu ise; Gerçek müminlerin orucu ise bir ömür boyunca devam eder. Ve gece gündüz bütün azalarını kötü duygulardan sakınmak-korumak zorundadır; Kötülük etmemek, zulümkar olmamak, kimseye fenalık düşünmemek, duygularını kötüye kullanmamak, her daim için paylaşıcı olmak, yardım elini uzatmakdır. Ve asıl oruçla amaçlanan da budur.

Ramazan ayının kutsallığı
Hz.Muhammed daha kendisine peygamberlik nazil olmadan önce her zaman yaptığı gibi bir Pazartesi geçesi hira mağarasına çekilir, bütün varlığiyle Canab-ı Hakk’a ibadet ve dua ile meşkul olur. Bu esnada Cebrail gelir ve Hz.Muhammed’e ayan olur.

Cebrail: Oku, dedi.
Hz.Muhammed: Ben okuma bilmem. Cebrail; Hz.Muhammed‘i tuttu ve tekrar oku; dedi.
Hz.Muhammed; Tekrarliyarak ben okuma bilmem diye cevap verdi. Çünkü o gerçekten okuma bilmiyordu.
Cebrail; Yine Hz.Muhammed‘i tuttu, ezercesine sirkeleyip bıraktı ve oku dedi.
Hz.Muhammed; Ne okuyayım diye cevap verdi.
Cebrail; „Insanı yaratan Rabbinin adıyla oku! Oku, Rabbin Ekrem’dir, en büyük çömertliğin sahibidir. O’dur kalemle öğreten!, Insana bilmediğini öğretti“, dedi. Böylece Alak suresinin ilk 5 ayeti 610 yılında, Ramazan’ın 27’ci gecesi Hz.Muhammed’e intikal edip, inmiş oldu.

Diğer bir neden ise; Şahı Merdan Ali miladi 661 yılı Ramazan ayının 19’cu günü kiralık katil Ibni Mülcem tarafından zehirli bir kılıçla evinden az uzaklaştıktan sonra arkadan saldırıya uğramış, üç gün sonra yani Ramazan ayının 21’ci gecesi Hakk’a yürümüş olmasıdır.

Muaviye(Allah’ın laneti canına olsun) Şahı Merdan Ali’nin ölüm haberini alınca „çok şükür, çok şükür Ali’den kurtuldum!“ diyerek üç gün üç gece bayram ilan etmiştir. Sokaklarda davul zurna çaldırıp, çocuklara şeker dağıtarak şenlikler yaptırmıştır. Her yıl tekrarlanan bu uygulama zaman içerisinde Ramazan bayramı anynı zamanda „Şeker bayramı“ olarak da kutlanmıştır.

Yine Kerbela’da Imam Hüseyin ve Ehli Beyt’inin katledilmesinden sonra Yezid, Nisa Suresi 92’ci Ayet gereği; „Bir kişi eğer ki bir kişiyi öldürüse Allah’a tövbe olarak iki ay kesiksiz oruç tutması gerekir“. Ve Yezid bu Kefaret orucunu kendi ordusuna 60 gün ve halka ise 30 gün zorla tutturmuştur.

Dolayısiyle Ramazan Ayı; Aleviler açısından Şahı Merdan Ali’nin katledildiği bir matem ayıdır, Emevi Arap Muaviye ve yanlıları açısından ise bayram günüdür.

Ramazan ayında oruç tutma meselesi
Ramazan orucu Kur'an-da bakara Suresi 183-184-185 inci ayetlerde geçmektedir.

1- Bakara Suresi 183’cü Ayet’in Türkçe’si; Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekiler üzerine yazıldığı gibi sizin üzerinize de yazılmıştır. Bu sayede korunmanız umulmaktadır. (Y.N. Öztürk)

2- Bakara Suresi 184’cü Ayet’in Türkçe’si; Sayılı günlerdir. Sizden kim hasta olur veya yolculuk halinde bulunursa tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutar. Oruca zorlukla dayananlar üzerine düşen, fidye olarak bir yoksulu doyurmaktır. Kim bir mecburiyeti olmaksızın içinden gelerek iyilik yaparsa bu onun için daha hayırlı olur. Ve oruç tutmanız, eğer bilirseniz, sizin için daha hayırlıdır.

3- Bakara Suresi 185’cü Ayet’in Türkçe’si; Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

Ehli Sünnet Vel Cemaat ve Şiiler/Caferiler bu ayetlerle Alevileri töhmet altında bırakmaya çalışmaktadırlar ama çabaları nafiledir. Şimdi de bu ayetlerle verilmek istenen mesaj nedir? ona bakalım.

1- Ayet 183 ile anlatılmak istenen; Ademoğlunun kötülüklerden, yanlışlıklardan, şüpheli hallerden kendini korunması, nefsine sahip çıkmasıdır. Allah’a karşı kulluk vazifesini ve topluma karşı da ahlaki, sosyal sorumluluklarını yerine getirmesidir.

2- Ayet 184 ile anlatılmak istenen; Bazı sebeplerden (Hastalık, yaşlılık, yolculuk,vs.) dolayı oruç tutamıyorsanız bunun karşılığında ihtiyaç sahibi olanların ihtiyacını karşılamak, yiyecek almak, aç insanların karnını doyurmak gibi fedakarlık ve yardımında bulunmak aynı manadadır çünkü önemli olan niyettir.

3- Ve Ayet 185 ile anlatılmak istenen ise; Insan aleminin Allah’a, manevi huzura erdirici, şeksiz deliller, ispatlar, hakikati ve yanlışı birbirinden ayıran Allah’ın kelamı, ilmi, kanun nizamı olan Kur’an-ı Kerim, 610 yılında, Ramazan ayının 27‘ci gecesi inmiş ve insanoğlu müjdelenmiştir.

Dolayısiyle insanları hidayete, huzura erdiren Allah‘ın manevi adaletine karşılık; Allah’ın yüceltilmesi, anılması, hatırlanması için; oruç tutmak, dua etmek, muhabbet etmek, yardım elini uzatmak, olanın olmayanla nimetini paylaşılması istenilmektedir ve bunları yaparken de kendinize eziyet etmeyin diyor Canab-ı Hakk.

Lakin 30 gün oruç sayısı veya zaman limiti söz konusu değildir. Şöyleki; „Şehru Ramadan“ deniliyor. „Şehru“ = Ay-dolun ay demekdir. „Ramadan“ ise Ramazan(Kamer aylardan dokuzuncusu) yani Ramazan ayı demektir. Bu gerçekten yola çıkarak her insanın bilinci dailindedir ki bir ay, 30 gün dolun ay olarak geçirmesi mümkün değildir, üç veya 10 gün arasıdır. Üç veya beş vakit namazda da olduğu gibi 30 günlük orucun da Allah’ın hükmü değil, Ehli Sünnet Vel Cemaat ulemalarının uygulamasıdır.

Diğer bir gerçek ise; Bakara Suresi, Hz.Muhammed’in hicretinden sonra Medine de inmiştir. Hz.Muhammed 63 yaş yaşamıştır. Verilere göre Hz.Muhammed, Medine’ye 55 yaşında hicret etmiştir. Şimdi soruyorum; Bundan önce Hz.Muhammed hangi orucu tutuyordu?

Diğer bir yanlış mantık ise; Allah’ın kelamında az veya fazla kutsallık anlayış söz konusu değildir. Yani ayetin biri az, bir diğer ayet ise fazla kutsaldır mantığı tamamen yanlış ve suçtur. Çünkü Allah’ın kelamı tekdir ve açık kapıya yani soru işeretine yer bırakmaz.

Neden Ramazan’ı tutmuyorsunuz, sahura kalkmıyorsunuz? oruca zorlayanlara Hakk aşığı Kul nesimi şu cevabı vermişdir:

Biz bir oruç tutarız,
Ramazana benzemez.

Ozan Ibreti’nin cevabı ise şöyledir;
İlme değer verdim, uykudan kalktım,
Sarık seccadeyi elden bıraktım,
Vaazın her günkü vaazından bıktım,
Ramazanı sele verdim de geldim.

Ozanlarımızın da belirttiği gibi Alevilerin, oruç ile bir sorunları olmadığı gibi, sadece Emevi Arap örf adetlerini dinin esasları olarak algılayan Ehli Sünetin Vel Cemaat suç ortağı olmamakdır. Alevilerin oruçları; Hızır Orucu, 12 Imamlar orucu, 14 Masum-u Pak’lar orucu, Fatma Ana orucu ve 48 Perşembe oruçlarıdır.

Günümüzde Ramazan ayı Allah’a yakınlaşmak, yalvarmak-yakarmak, ibadet yapmak, yardım elini uzatmak, fakirlere yardımcı olmak yerine kurum ve kuruluşlar tarafından; Eğlence, şenlik, göstermelik oruç iftar programları düzenleyerek tüketim ve para kazanma hedeflenmiştir yani ibadet ayı yerine Karnaval ve festival ayı olmuştur. Bu yanlışa, oruç tutmayan insanların meydan dayağına çekme zülmüde eklenmiştir.

Oruç ve ibadete yapmak isteyen Alevi canlarımız Ramazan ayında her Perşembe günü niyetlenip, ibadetlerini yerine getirebilirler. Bu da her canın kendi takdiridir.
=Seyyid Hakkı=
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Bak sana bir iyilik yapıyorum ve bu başlıkta bu yazdığın yazıların içinde sadece kesinlik ifade eden bir cümle olduğu için ;


(Alevilerin oruçları; Hızır Orucu, 12 Imamlar orucu, 14 Masum-u Pak’lar orucu, Fatma Ana orucu ve 48 Perşembe oruçlarıdır.)


diye yazdığın bu cümlenin kaynağını Kur an dan ve Ehlibeyt Aleyhisselam dan yani 12 İMAMLARDAN AS sözlerinden ispatlamanı bekliyorum ..sadece ve sadece bu cümleyi kaynak ismi kitap ismi yazar ismi vererek sallamadan ..bu yazdığın oruçların kaynağını ,kaynak kitap ismi belirterek ...
AleviTurkmen
Mesajlar: 68
Kayıt: 10 Ara 2016, 00:50

Re: YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen AleviTurkmen »

Sen nerden biliyorsun senin hadisin hakktir ve Ahlibeyt tarafından yazıldı? Asıl bizler sizi shia yaptık

Biz öz Ahlibeyt soyundaniz, sizlerse Sünni dini

İslâm da önemli olan her gün oruç tutmak

Siz gerçekten alevimisiniz

Deyislerimizi dinleyin çünkü dediğim gibi kitaplar yakıldı
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Ben biliyorum diye bir cümle kullanmadım ...Hiçbir yazdığım satırlarda ..Sahihlik ilmi diye bir ilim var ..araştırıp oku ..Sadece bu başlıkta bile yüzlerce delil var ..yüzlerce kaynak ismi hem Kur an dan ve Hem Ehlibeyt Aleyhisselam dan ..

Ben de Aleviyim Anadolu daki Alevilerden ..yıllardır araştırdım ..ve Aleviyim diyorum ve Alevi /şia /Caferi ayrım görmüyorum ve onlardan 12 İmamcıyım aleyhisselam diyenlerden çok eski kaynaklardan kendi delillerimi yazdım ..Siz de Aleviyim diyorsunuz ve benim adıma bu benim inanmadığım bilgileri delilsiz savunuyorsunuz ..kaynaksız cümleler kuruyorsunuz. Aleviyim diyorsan bu yazdığın güvendiğin cümleleri kanıtlayacaksın hem akli hem de nakil olarak ...böyle delilsiz sallayarak cümle kurup sonra da kanıtlamaktan kaçış yok..

peygamberin saa sünneti deyişlerle türkülerle anlaşılmaz ..Akli ve nakli delillerle anlaşılır. Bu da ancak Kur an ve Ehlibeyt tir aleyhisselam la mümkündür ..ben bu başlıkta sadece Kur an dan ve Ehlibeyt ten as deliller kaynakları ile birlikte yazdım ..

Ben sizden bu yazdığınız cümleyi yani ;

Alevilerin oruçları; Hızır Orucu, 12 Imamlar orucu, 14 Masum-u Pak’lar orucu, Fatma Ana orucu ve 48 Perşembe oruçlarıdır.

Sadece bu cümlenin kaynağını sordum .nerden okuyup yazdıysanız alacaksınız o kitabı elinize kitaba bakıp ;

Önce bu cümleyi söyleyen kişinin adını ,
cümlenin bulunduğu sayfa numarasını ,
kitabın cilt no sunu ,
kitabın ismini ve ,
kitabın yazarını ve ,
kitabın yazıldığı tarihi ,

Bu bilgileri istiyorum ..Nasıl bu cümleleri buraya yazmayı biliyorsanız, nasıl bu yazdığınız bilgilere güveniyorsanız, bu bilgileri okuduğunuz kitaba da güveniyorsunuzdur ...konuyu dağıtmadan ,bu cümlenin kaynağını Kur andan ve Hem Ehlibeyt ten /12 imamlardan as bir cümle okuduğunuz kitaptan bu istediğim bilgilerin karşılığını bekliyorum ...
AleviTurkmen
Mesajlar: 68
Kayıt: 10 Ara 2016, 00:50

Re: YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen AleviTurkmen »

Bende sana diyorum cogu kitap yakildi, dede sozleriyle, deyis cem toplamalari vs ogretildi

ama CemVakfi yazmis

Alevilik Nedir? Baki Öz Der Yayınları
Bektaşilik Nedir? Baki Öz Der Yayınları
Osmanlı’da Alevi Ayaklanmaları Baki Öz Can Yayınları
Ahilik Baki Öz Can Yayınları
Dersim Olayı Baki Öz Can Yayınları
Belgelerle Koçgiri Olayı Baki Öz Can Yayınları
Osmanlı Arşivinden Belgeler Baki Öz Can Yayınları
Hacı Bektaş Efsaneden Gerçeğe İrene Melikoff Cumhuriyet Yay.
Uyur İdik Uyardılar İrene Melikoff Demos Yayınları
Kırkların Ceminde İrene Melikoff Demos Yayınları
Alevilik İnanç Edep Erkan Mehmet Yaman Garipdede Yay.
Alevilerde Cem Mehmet Yaman
Alevilik’te Cenaze Hizmetleri Mehmet Yaman
Alevilik’de Dedeler ve Ocaklar Ali Yaman Karacaahmet Yay.
Allahçılar Ortaasya’da Yesevilik Kızılbaş.Ali Yaman Nokta Yayınları
Alevilik ve Kızılbaşlık Tarihi Ali Yaman Nokta Yayınları
Alevilik İsmail –Havva Engin Kitap Yayınevi
Tahtacılar İsmail Engin Ant Yayınları
Aleviler (3 Cilt) Engin-Franz Almanya’da
Alevi Kimliği T. Olsson, E. Özdalga, C. RauduereTarih Vakfı Yurt Yay.
Alevi İslam İnancı Kültürü İzzettin Doğan- (Ayhan Aydın) Cem Vakfı Yay.
Alevilik Bektaşilik Prof. Dr. Mehmet Eröz Türk Düny. Araş. Vak.
Din, Laiklik, Alevilik Yazıları Prof. Dr. Niyazi Öktem Der Yayınları
Serçeşme Yazıları Veliyettin Ulusoy Ahmet Koçak Alev Yayınları
Alevi Hareketinin Siyasallaşması Elese Massicard İletişim Yayınları
Alevi Dosyası Prof. Dr. Zekariya Beyaz Sancak Yayınları
Alevilik Olayı Cemal Şener Etik Yayınları
Atatürk Ve Aleviler Cemal Şener Ant Yayınları
Laik Türkiye İçin Yükselen Alevilik M. Cemil Kılıç Kum Saati Yayınları
Bektaşilik Alevilik Nedir? Doç. Dr. Bedri Noyan Ant-Can Yayınları
Alevilik Bektaşilik (7 Cilt) Doç. Dr. Bedri Noyan Ardıç Yayınları
Bektaşilik ve Bektaşi Dergahları Şevki Koca Cem Vakfı Yay.
Yeniçeri Ocağı ve Devşirmeler Şevki Koca Nazenin-Tarih
Soru ve Cevaplarla Alevilik Bektaşilik Hakkı Saygı Cem Vakfı Yay.
Mevlana Sohbetleri Hasan Çıkar Cem Vakfı Yay.
Enel Hakk’ın Hakkı İlhan Selçuk Cumhuriyet Yayınları
Anadolu Aleviliği Anton Jozef Dıreyl Ant Yayınları
Anadolu Bilgeleri İsmail Kaygusuz Su Yayınları
Hünkar Hacı Bektaş Veli İsmail Kaygusuz Alev Yayınları
Müsahiplik İsmail Kaygusuz Alev Yayınları
Abdal Musa Musa Seyirci Der Yayınları
Anadolu’da Bektaşilik Surayia Faroqhui Simurg Yayınları
19. Yüzyılda Bektaşilik Dr. A. Yılmaz Soyyer
Çerağlar Uyanırken Dr. A. Yılmaz Soyyer Doğan Kitap
Kurtuluş Savaşı’nda Bektaşiler Hülya Küçük Kitap Yayınevi
Dönüyordu Bektaşilikte Zaman KavramıReha Çamuroğlu Kapı Yay.
Yeniçerilerin Bektaşiliği Reha Çamuroğlu Kapı Yayınları
Sabah Rüzgarı EnelHakk Demişti NesimiReha Çamuroğlu Kapı Yayınları
Tarih, Heteredoks ve Babailer Reha Çamuroğlu Kapı Yayınları
Osmanlı Arşivinden Belgeler Cemal Canpolat Can Yayınları
Öz Kaynaklarına Göre Alevilik BektaşilikRıza Zelyut Karacaahmet Yay.
Osmanlıda Karşı Düşünce ve İdam Edilenler Rıza Zelyut Alev Yayınlan
Hacı Bektaş-ı Veli Rıza Zelyut Hürriyet Gaz. Eki
Aleviler Ne Yapmalı Rıza Zelyut Yön Yayınları
Bozkırda Yanan Ateş Şakir Keçeli Ardıç Yayınları
Safavi Devletinin Kuruluşunda ve Gelişmesinde Anadolu Türkmenlerinin Rolü
Prof. Dr. Faruk Sümer Türk Tarih Kurumu

Şeyh Bedreddin Micheal Balivet Tarih Vakfı Yurt Y.
Hallacı Mansur Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk Boyut Yayınları
Aleviler’de Semah İlhan Cem Erseven Ürün Yayınları
Alevilikte Dua Gülbeng Ömer Uluçay Gözde Yayınları
Ya Sin A. Fethi Erdoğan
Alevilik Bektaşilik Sözlüğü Esat Korkmaz Anahtar Yayın.
Alevi Bektaşi Kültürü Prof. Dr. Hüseyin Bal Fakülte Kitapevi
Alevi Bektaşi Sosyolojisi Prof. Dr. Hüseyin Bal Ant Yayınları
Alevi Bektaşi Kültürü Sosyolojik Araşt.Prof. Dr. Hüseyin Bal Fakülte Yayınevi
Sosyolojik Açıdan Alevi Sünni Farklılaşması ve Bütünleşmesi Isparta’nın Alevi Sünni Ortak Yaşayan İki Köyü Üzerine Yapılmış Karşılaştırmalı Bir Araştırma
Prof. Dr. Hüseyin Bal Ant Yayınları

Alevi Bektaşi Köylerinde Toplumsal Kurumlar Burdur ve Isparta’nın İki Köyünde Karşılaştırmalı Bir Araştırma Prof. Dr. Hüseyin Bal Ant Yayınları
Semahlar Prof. Dr. Fuat Bozkurt Kapı Yayınları
Aleviliğin Toplumsal Boyutları Prof. Dr. Fuat Bozkurt Tekin Yayınevi
Sivas Kitabı Edebiyatçılar Derneği
Hüsnüye Sefer Aytekin Emek Basım-Yayınevi
Anadolu Evliyaları Nezihe Araz Atlas Kitapları
Fatma Bacı ve Bacıyan-ı Rum Prof. Dr. Mikail Bayram
Abidin Özgünay Söyleşiler Niyaz Yayınları
Murtaza Demir Alevilik Nokta Yayınları
Toplu Kıyımlar- Katliamlar Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu
Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Alevi Tarih ve Kültürü
İbrahim Bahadır (hazırlayan), Bielefeld Alevi Kültür Merkezi Yayınları

Bilgi Toplumunda Alevilik,
İbrahim Bahadır (hazırlayan), Bielefeld Alevi Kültür Merkezi Yayınları

Amuca Kabilesinde ve Trakya’da KurbanRefik Engin Can Yayınları
Şeyh Bedreddin Refik Engin IQ Yayınları
Okunacak En Büyük Kitap İnsandır R. Yörükoğlu Alev Yayınları
Alevilik ve Onlara Yakın İnançlar (3 Cilt) Ali Duran Gülçiçek
Etnographia Anatolica Yay.

Asbuğa Horasandan Anadolu’ya Kutluay Erdoğan Büyüdükçe Grafik
Alevi Bektaşi Gerçeği Kutluay Erdoğan IQ Yayınları
Onlar Işık Oldular Ahmet Koçak Alev Yayınları
İlm-i Cavidan (Hazırlayan) Prof. Dr. Osman Eğri Türk Diyanet İşleri Baş.
Kitab-ı Cabbar Kulu (Hazırlayan) Prof. Dr. Osman Eğri Türk Diyanet Vakf
Kitab-ı Dar (Hazırlayan) Prof. Dr. Osman Eğri Türk Diyanet Vakfı
The World Of The Alevis Gloria L. Clarke AVC Publications New York İstanbul
Alevism-Bektashism A Brıef kUntroductıon Dr. Ali Yaman- Dr. Aykan Erdemir England Alevi Culturel Centre and Cemevi
2. Uluslar arası Türk Kültür Evreninde Alevi Bektaşi Bilgi Şöleni (2 Cilt)
Filiz Kılıç- Tuncay Bülbül Bildiri Kitap





Hz. Ali, On İki İmamlar, Ehlibeyt, Kerbela



Hz. Ali Abdülbaki Gölpınarlı Der Yayınları
On İki İmamlar Abdülbaki Gölpınarlı Der Yayınları
Hazreti Ali Divanı Şerif Radi Çev. Vedat Atila Ant Yayınları
Hz. Ali-Muaviye Çatışması Oral Çalışlar Pencere Yay.
On İki İmamlar Cemşid Bender Berfin Yayınları
Hazret-i Ali, Nehç’ül-Belâga Şerîf Radıy Muhammed . b. Hüseyun
Çev. Abdülbaki Gölpınarlı Der Yayınları

Hz. Fatıma Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk Boyut Yayınları
Hadükadus Sueda (Erenler Bahçesi) Fuzuli
Ritüelden Drama Kerbela, Muharrem, Ta’ziye Metin And Yapı Kredi Bank. Yay.
Kur’an Ehlibeyt ve Alevilik Murteza Dinçer


Ahmet Yaşar Ocak



Babaîler İsyanı Dergah Yayınları
Veysel Karanî ve Üveysilik Dergah Yayınları
Alevi ve Bektaşi İnançlarının İslam Öncesi Temelleri
Bektaşî Menâkıbnâmelerinde İslam Öncesi İnanç Motifleri İletişim Yayınları

İslâm-Türk İnançlarında Hızır Yahut Hızır-İlyas Kültü Türk Kül. Araş. Enst.
Türk Folklorunda Kesim Baş Türk Kültür Araş. Enst.
Kültür Tarihi Kaynağı Olarak Manâkıbnâmeler Türk Tarih Kurumu Yay.
Kalenderîler Türk Tarih Kurumu Yay.
Menakıbu’l-Kudsiyye Fi Menasıbi’l-Ünsiyye, Elvan Çelebi, Ocak, Ahmet Yaşar-Erünsal, İsmail E., (Baba İlyas-ı Horasani ve Sülalesinin Menakevi Tarihi)
Türk Tarih Kurumu

Türk Sufiliğine Bakışlar İletişim Yayınları
Osmanlı Toplumunda Zındıklar ve Mülhidler (15.-17. Yüzyıllar)Tarih Vakfı Yurt Yay.
Türkler, Türkiye ve İslam İletişim Yayınları
Sarı Saltuk Türk Tarih Kurumu Yayınları
Tarihten Teolojiye İslam İnançlarında Hz. Ali (Hazırlayan)Türk Tarih Kurumu Yayınları
Osmanlı Toplumunda Tasavvuf ve Sufiler (Editör) Türk Tarih Kurumu Yayınları
Geçmişten Günümüze Alevi-Bektaşi Kültürü (Editör) T.C. Kültür ve Turizm Bak.


Balkanlar’da Alevilik-Bektaşilik



Bulgaristan’da Alevi Bektaşi Kültürü Lyubomir Mikov Kitap Yayınevi
Anadolu ve Balkanlarda Bektaşilik Husluck Ant Yayınları
Bektaşilik Tarihi John Kingsley Birge Ant Yayınları
Anadolu ve Balkanlar’da Alevi Yerle. Nejat Birdoğan Alev Yayınları
Bulgaristan Alevileri ve Demir Baba Tek. Çev.: Türker Acaroğlu Kaynak Yayınları
Deliorman’ın Koca Çınarı A. Hezarfen Ayhan Aydın Niyaz Yayınları
Bir Nefes Balkan Murat Küçük Horasan Yayınları
Sol Kol Osmanlı Egemenliğinde Via E. Elzabeth. A. Zachariadou Tarih Vakfı Yurt Yay.
Refik Engin’in Makaleleri (www.refikengin.com)
Yrd. Doç. Dr. Haşim Şahin’in Makaleleri
Coşkun Kökel’in Yazıları, Araştırmaları


Velayetnameler – Erkannameler



Buyruk Sefer Aytekin Emek Basım-Yayınevi, (Ankara, 1956.)
(İmam Cafer Buyruğu

Şahkulu Sultan Dergahı Koruma Onarma ve Yaşatma Derneği Yayını.

Anadolu Matbaası, İstanbul. (Tıpkı Basım))

Buyruk Ayyıldız Yayınları Sahibi Bektaş Ayyıldız
(Buyruk’la aynı eserde Muaviye’den Kayser Rum’un 100 Suali Ayyıldız Yayınları)

Makalâtı Hacı Bektaş Veli Sefer Aytekin Emek Basım-Yayınevi, (Ankara, 1956)
Buyruk Prof. Dr. Fuat Bozkurt Kapı Yayınları
Hacı Bektaş Veli Velayetnamesi Abdülbaki Gölpınarlı İnkılap Yayınları
Hacı Bektaş Veli Velayetnamesi Esat Korkmaz Can Yayınları
Şeyh Bedreddin ve Varidat Esat Korkmaz Anahtar Yayınları
İmam Cafer Buyruğu Esat Korkmaz Ant Yayınları
Seyyid Ali Sultan Kızıldeli ve Velayetnamesi Rıza YıldırımTürk Tarih Kurumu
Odman Baba Vilayetnamesi Şevki Koca Bektaşi Kültür Der.
Otdan Baba Vilayetmamesi Prof. Dr. Filiz Kılıç G. Üni. TKHBAM
Demir Baba Vilayetnamesi Doç. Dr. Bedri Noyan Can Yayınları
Bektaşi Erkannamesi D. Gümüşoğlu- R. YıldırımHorasan Yayınları
Hacım Sultan Velayetnamesi Ocaklarİsmail Özmen
Rumeli Erkanları Hakkı Saygı Saygı Yayınları
Abdal Musa Velayetnemasi İsmail Kaygusuz Karacaahmet Yay.
Bilinmeyen Gerçekler Erkanname ve Gönül Yolu (Kızıldeli Erkanı) Ramazan Balkan Bay Ajans
Buyruklar Doğan Kaplan Diyanet Vakfı Yayın.
Kaygusuz Abdal (Alaeddin Gaybi) Menakıbnamesi
Prof. Dr. Abdurrahman Güzel Türk Tarih Kurumu

Buyruk (Menakıbı Şeyh Safi-Musul ve Çevresindeki Şebeklerin Buyruğu)
Ahmet Taşgın Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü



Ozanlar

Alevi Bektaşi Edebiyatı İsmet Zeki Eyüboğlu Der Yayınları
Alevi Bektaşi Nefesleri Abdülbaki Gölpınarlı İnkılap Yayınevi
Alevilik Bektaşilik ve Edebiyatı Atilla Özkırımlı Cem Yayınları
Bektaşi Nefesleri ve Şairleri Turgut Koca İst. Maarif Yayınevi
Aşıklık Geleneği Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı Ürün Yayınları
Ozanlık Gelenekleri ve Türk Saz ŞiiriMetin Turan Ürün Yayınları
Tarihten Mekana Türk Halk Şiiri (Dertli-Seyrani-Karacaoğlan-Köroğlu-Dadaloğlu-Cemal Hoca- Aşık Veysel- Yaşar Reyhani- Kaplani)
Metin Turan Ürün Yayınları

Yedi Ulu Ozan Prof. Dr. Filiz Kılıç Gazi Üni. TKHBAM
Virani Divan ve Risalesi Can Yayınları
Nesimi Divanı Hüsamettin Aydın Can Yayınları
Nesîmî Divanı Hazırlayan: Hüseyin Ayan Akçağ Yayınları
Yemini Faziletname Can Yayınları
Köroğlu Memet Fuat Yapı Kredi Yayınları
Dadaloğlu Memet Fuat Yapı Kredi Yayınları
Karac’oğlan Prof. Dr. İlhan Başgöz
Dadaloğlu Tüm Şiirleri (Akademik) Prof. Dr. İsmail Görkem E Yayınları
Evrene Sığmayan Ozan Nesimi Koordi. Gülağ Öz Hüseyin Gazi Vakfı
Pir Sultan Abdallar İbrahim Aslanoğlu Can Yayınları
Şah İsmail Hatai ve Anadolu Hataileri İbrahim Aslanoğlu Der Yayınları
Kul Himmet İbrahim Aslanoğlu Ekin Yayınları
Muhiddin Abdal İbrahim Aslanoğlu Ekin Yayınları
Teslim Abdal İbrahim Aslanoğlu Ekin Yayınları
Kul Himmet Üstadım İbrahim Aslanoğlu Can Yayınları
Erzurumlu Emrah Orhan Ural Özgür Yayınları
Bugünün Diliyle Mevlana A. Kadir
Yunus Emre Sabahattin Eyüboğlu
Pir Sultan Abdal Abdülbaki Gölp.-Pertev Naili Boratav.Türk Tarih Kururumu
Pir Sultan Abdal Ali Haydar Avcı
Bütün Yönleriyle Mevlana İsmet Zeki Eyüboğlu Özgür Yayınları
Dostlar Beni Hatırlasın Aşık Veysel İnkilap Yayınlar
Sadık Abdal Divanı Dursun Gümüşoğlu Horasan Yayınları
Edip Harabi Divanı Dursun Gümüşoğlu Can Yayınları
Haydar Cemil Baba (Haydari) ve Şiirleri
Filiz Kılıç, Orhan Kurtoğlu, Tuncay Bülbül Gazi Üni. Türk Kül. HBV

Yunus Emre ve Hümanizm Prof. Dr. Hüseyin Bal Fakülte Kitapevi
Halk Şiirinde Gerçekçilik Rıza Zelyut Yön Yayınları
Halk Şiirinde Başkaldırı Rıza Zelyut Sosyal Yayınları


Günümüz Ozanları



Alevi Bektaşi Ozanları İsmail Özmen Kültür Bakanlığı
Günümüz Alevi Ozanları Ayhan Aydın Cem Vakfı Yay.
Mahzuni Şerif
Dolunaya Tül Düştü Ürün Yayınları
Mahzuni Şerif 2000 Mahzuni Hasat Yayınları
Seçme Şiirler İslam Çankaya Prospera Yay.
İşte Bizim Mahzuni Süleyman Yağız Hasat Yayın
Mahzuni Şerif Süleyman Zaman
Şah Damarı Kemal Özcan (Derviş Kemal) Alev Yayınları
Aşık İhsani (Sırlıoğlu)
Yazacağım Son Telgraf Maatbası
Bakalım Hele Son Telgraf Maatbası
Dünden Bugüne İhsani May Yayınları
Vur Ağanın Başına May Yayınları
Beyaz Köle İlgi Yayınları
Düş Değil Bu Hasat Yayınları
Ağalı Dünya Berfin
Bıçak Kemikte Berfin
Derinliklerin Ozanı Daimi Süleyman Zaman Can Yayınları
Ozanın Feryadı Musa Merdanoğlu
Yaz Baharım Döndü Kışa Osman Dağlı (Aşık Maksudi)
Gönülden Gönüle Aşık Ali Metin Can Yayınları
Bütün Evren Semah Döner Aşık Hüdai Güldikeni Yayınları
Yirminci Yüzyılın İnsanlarıyız Kul Hasan (Gören) Alev Yayınları
Binboğadan Marmaraya Aşık Tanırlı Yener Can Yayınları
Aşk ve Gurbet Ali Ekber Gülbaş (Ekberi) Can Yayınları
Yar Elinden Gelen Bade Aşık Yusuf Kemter’in Nutukları Anadolu Aydın. Vak. Y.
Özleyiş Telli Suna Gölpek
Aşık Dertli Adil Ali Atalay Can Yayınları
Koca Turgut Baba Divanı Şevki Koca Nazenin Kültür
Bir Ozanın Kaleminden Mahmut Erdal
Gerceğe Hu Ozan Seyfili
Yirminci Yüzyılın İnsanlarıyız Kul Hasan (Gören) Alev Yayınları
Şemsettin Kubat
Deyişlerin Dilinden
Yüzbin Oldu Yarelerim
Güzelleme
Nefeslerin Özü
Destanlarım
Duygularla, Nefeslerde Evrensel Şiirlerimiz
Sevgi Yolunda
Erzurumlu Aşık Garip Bektaş
Geldim Can Yayınları
Gördüm Can Yayınları
Gezdim Can Yayınları
Yazdım Can Yayınları
Gidiyorum Can Yayınları
Muharrem Yazıcıoğlu
Uyandık Özbilgi Matbaası
Göze Çağ Matbaası
Kaynağımı Kurutma Şafak Matbaası
Anadolu’nun Meyvaları Göze Yayınları
Kitaplar Ağlıyor Eko Yayınları
Birbirinden Kaçar Oldu İnsanlar Eko Yayınları
Sevdalıyım Görüşü ve Şiirleri Ürün Yayınları
Ayrıca Ozanlar Vakfı Kültür Serisi’nden Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle yayınlanmış; Haykıran Yürek isimli bir kaseti vardır.
Tutulduk Sevdaya Ali Kaykı (Budak Ali) Alev Yayınları


Oyunlar



Yunus Emre Recep Bilginer Atatürk Kültür Mer.
Sevgi ve Barış Recep Bilginer Atatürk Kültür Mer.
Mevlana Aşık ve Maşuk Recep Bilginer Atatürk Kültür Mer.
Kaygusuz Abdal Sevgi Sanlı Cumhuriyet Kitap
Kerbela Ali Berktay Mitos Boyut


Dergiler



Cem Dergisi Sayıları
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Araştırma Merkezi

Nefes Dergisi Sayıları
Serçeşme Dergisi Sayıları
Folklor Edebiyat Dergisi Sayıları
Yol Dergisi Sayıları
Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü


Genel Kültür



Osmanlı İmparatorluğu’nun Kuruluşu Prof. Dr. Fuat Köprülü Akçay Yayınları
Osmanlı İmp.- Toplum ve Ekonomi Prof. Dr. Halil İnalcık Eren Yayınları
Osmanlı İmparatorluğu’nda Klasik Çağ Prof. Dr. Halil İnalcık Yapı Kredi Yayınları
Osmanlı Devlet Anlayışı Yusuf Oğuzoğlu Eren Yayınları
Osmanlı Devletinin Kuruluşu Raif Kaplanoğlu Avrasya Etnografya Vak. Yay.
Efsaneler ve Gerçekler Ortak İmge Yayınları
İslamiyet (3) Cilt Gustave Edmund Von Brunebaum Bilgi Yayınevi
İslamiyet Claude Cahen Bilgi Yayınevi
100 Soruda Tasavvuf Abdülbaki Gölpınarlı Gerçek Yayınevi
100 Soruda İslam Mezhepleri Abdülbaki Gölpınarlı Gerçek Yayınevi
Tarihte Araplar Bernard Lewis İ. Ü. Ede. Fak. Yay.
İslam Tarihi Prof. Dr. Philip K. Hitti Boğaziçi Yayınları
Uzun Hasan ve Şeyh Cüneyd Walther Hınz ürk Tar. Kur.Yay.
Mezhepler Tarihi Prof. Dr. Muhammed Ebu Zehra Hisar Yayınları
Ca’feri Mezhebi Muhammed Huseyn Alu Kâşifil-Gıtâ Minnetoğlu Yay.
Bir Türk Kurumu Olarak Ahilik Prof. Dr. Neşet Çağatay Türk Tarih Kurumu
Son Göçebeler Baraklar Cuma Karataş Bumerang
Topal Osman Olayı Cemal Şener Etik Yayınları
Çerkes Ethem Olayı Cemal Şener Etik Yayınları
Türk Kimliği Prof. Dr. Bozkurt Güvenç Kültür Bakanlığı
Osmanlı’da Seyyidler ve Şerifler Rüya Kılıç Kitap Kitapevi
Nasrettin Hoca M. Sabri Koz Kitapevi
Din Devlet İlişkileri Sempozyumu CEM Vakfı Yay.
Kent Sosyolojisi Prof. Dr. Hüseyin Bal Fakülte Kitapevi
Hukuk Sosyolojisi Prof. Dr. Hüseyin Bal Fakülte Kitapevi
Bilginin Felsefi ve Sosyolojik BoyutlarıProf. Dr. Hüseyin Bal Fakülte Kitapevi
Kentsel Yapı ve Kentlileşme Prof. Dr. Hüseyin Bal Fakülte Kitapevi
Esat Korkmaz Sözlük Çalışmaları
Pertev Naili Boratav Tüm Eserleri
Dr. Yaşar Kalafat Eserleri
Ethem Ruhi Fığlalı Eserleri


Fikret Otyam Eserleri

Karasevdam Anadolum Günizi Yayınları
Harran Koçaklaması Günizi Yayınları
Hü Dost Pencere Yayınları
Şiirli Fotoğraflar Toplumsal Dönüşüm
Ağlama Anam Gendaş
Can Pazarı Günizi Yayınları
Ceylanlar Suya İndi Kaynak Yayınları
Pavli Kardeş Günizi Yayınları
Cancana Günizi Yayınları
Dosttan Gelen Selamsın Günizi Yayınları
Gide Gide 1-2-3 Ok Yayınları
Fikret Otyam Halkbank




Ahmet Hezarfen Eserleri

Ho Amca (Ho Chi Minh)
Esperanto’dan Çeviri (Muhsin Yürük’le), Habora Yay.

Faşizmin Zindanlarında, Bulgarca’dan Çeviri (“Zad Jeleznite Reşetki – Bulgaristan’da Faşist Cezaevler Tarihi”, Ninko Kosaşki), Bilim Yay.,
17.-20. Yüzyıllarında Osmanlı Devletinde Esnaf,
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği

Vak’anüvis Ahmet Lütfi Efendi Tarihi’nin 1. Cildi, Tarih Vakfı Yayınları
Rumeli ve Anadolu Ayan ve Eşkıyası, (2. Cilt) Kaynak Yayınları
Japonya (Tarih Tezi Işığında) Tarih Bilimi Kitapları
Dr. Hikmet Kıcılcımlı, (Osmanlıca’dan Çeviri)

Osmanlı Arşivi’nde Mühimme ve İrade Defterleri’nde Aleviler-Bektaşiler, (130 Adet Orijinal Belge / Osmanlıca – Türkçe),
Karacaahmet Sultan Kültür Derneği

Osmanlı Belgelerinde Dersim Tarihi, Etik Yayınları
Osmanlı Belgelerinde Diyarbakır Tarihi Etik Yayınları
Tarihi Belgeler Işığında Kızıldeli Sultan (Seyit Ali Sultan) Dergahı, CEM Vakfı Yayınları


Balkanlarla İlgili Bazı Kitaplar



Bulgaristan ve Türk-Bulgar İlişkileri Pars Tuğlacı Cem Yayınları
Bulgaristan’da Türk Kültürü Prof. Dr. Hüseyin Memişoğlu Türk Kültürü Araştırma Enist.
Balkan Savaşları Richard Hall Homer Kitapevi
Balkan ve Osmanlı Devleti Sacit Kutlu İst. Bilgi Üni.Yay.
Şarkı Rumeli ve Buradaki Türkler Ali Kemal Balkanlı Elhan Kitap
Rumeli Şairi Priştineli Mesihi Prof. Dr. İrfan Marina Bay Yayınları
Balkanlarda Savaş John Reed Pencere Yay.
Tarih ve Memleketim Abdurahim Dede Trakya’nın Sesi Yay.
Balkanlar’da Türk İstiklal Harpleri Abdurahim Dede Türk Dünyası Yayınları
Yunanistan’daki Türk Eserleri
Turkısh Monumentsın Greece Nusret Çam Türk Tarih Kurumu Yayınları

Üsküp’te Türk Mimarisi Mustafa Özer Türk Tarih Kurumu Yayınları
Balkan Harbi Sırasında Rumeli’den Türk Göçleri
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Halkaoğlu Türk Tarih Kurumu Yayınları

Büyük Mübadele Kemal Arı Tarih Vakfı Yurt Yay
Türkler ve Yunanlılar Vamık D. Volkan-Norman HzkowitzBağlam Yayınları
Makedonya Sorunu Fikret Adanır Tarih Vakfı Yurt Yayınları
Balkanlar’da İsyan Mithat Aydın Yeditepe Yayınları
Şarki Rumeli Vilayeti Mahir Aydın Türk Tarih Kurumu Yayınları
Niğbolu’da Haçlılar A.S. Atiye Genelkurmay Basımevi
Batı Trakya Türkleri ve Gerçekler Aydın Ömeroğlu Avcı Ofset
Balkanlar Mustafa Balbay Cumhuriyet Kitap
Bulgaristan Türkleri Bilal N. Şimşir Bilgi Yayınev
Balkan Harbi Mahmut Muhtar Tercüman 1001 Temel Eser
Sokullu Mehmet Paşa Radovan Samercıc Nokta Kitap
Balkanlarda Kaynayan Kazan Robert D. Kaplan Yayınevi Yayıncılık
Seyyid Ali Sultan Velayetnamesi Doç. Dr. Bedri Noyan Ayyıldız Yayınları
Rumeli Türküleri Hüseyin Rasim Güler Bay Yayınları
Yunan Mezalimi Kadir Mısıroğlu Sebil Yayınevi
Bosna Tarihi Hekimoğlu Ali Paşa Kültür Bakanlığı Yayınları
Sen Benimsin Ahmet Mehmet Aydın 2 Sofya 200
Günümüz Bulgaristan Aleviliği Doç. Dr. İlyas Üzüm Horasan Yayınları
Jön Türkler ve Makedonya SorunuMehmet Hacısalihoğlu Tarih Vakfı Yurt Yayınları
Demet Çocuk Şiirleri Kazım Memiş Balon Dergisi-Sofya 1999
Gagauzlar Harun Göngür-Mustafa Argunşah Ötüken Yayınları
Şarki Rumeli ve Buradaki Türkler Ali Kemal Balkanlı Elhan Yayınları
Batı Trakya Sorunu H. Bülent Demirbaş Arbayayıncılık
Trakya’da Milli Mücadele (2 Cilt) Tevfik Bıyıkoğlu Türk Tarih Kurumu Yayınları
Bulgaristan’da Çağdaş Türk Edebiyatı Antolojisi (2 Cilt) Prof. Dr. Nimetullah Hafız
Kültür ve Turizm Bakanlığı

Balkanların Tarihi Georges Castellen Milliyet Yayınları
Dimetoka’dan Erzincan’a Bir Alevi Oymağı Vatan ÖzgülPan Yayınları
Gagauz Halk Kültürü Kültür Bakanlığı
Saltık-Name Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dursun ErdemDestan Yayınları
Docruca Türk Halk Edebiyatı Metinleri
Prof. Dr. Enver Mahmut- Dr. Nedred Mahmut T.C. Kültür Bakanlığı

Romanya Dobruca Türkleri ve Mukayeseleriyle Doğum, Evlenme ve Ölüm Adetleri
T. C. Kültür Bakanlığı

Bulgarlar ve Bulgaristan Üzerine Yüzyıllık Türkçe Kaynakça
M. Türker Acaroğlu Türk Tarih Kurumu Yayınları

Makedonya ve Kosova Türklerince Kullanılan Atasözleri ve Deyimler
Prof. Dr. Hamdi Hasan Türk Dil Kurumu Yayınları

Balkanlar El Kitabı (3 Cilt) Tarih – Çağdaş Balkanlar- Dil ve Edebiyat
Karadeniz Araştırmaları Merkezi- Vadi Yyn. KaraM

Balkanlar Ortadoğu ve Balkan İncelemeleri Vakfı (OBİV) Eren Yayınları

Balkanlar R.J. Crampton Yayın Adayı
Anadolu ve Rum Göçmenlerinin Kökeni Georglus Nakracas Kitabevi
Ege’yi Geçerken 1923 Türk – Yunan Zorunlu Nüfus Mübadelesi
Derleyen: Renee Hırschon Bilgi Üniversitesi Yayınları

Balkanlarda Kimlik ve Egemenlik Şule Kut Bilgi Üniversitesi Yayınları
Selanik Merapı Anastassıadou Tarih Vakfı Yurt Yayınları
Rodos’taki Türk Eserleri ve TarihçesiZeki Çelikkol Türk Tarih Kurumu Basımevi
Tuna Velayeti’nin Köy Nüfusları Slovka Draganova Türk Tarih Kurumu Yayınları
Osmanlı İmp. Bulgarlar ve Voynuklar Prof. Dr. Yavuz Ercan Türk
Tarih Kurumu Yayınları

Doğu Trakya Yerli Ağzı Selahattin Olcay Türk Dil Kurumu Yayınları
Rumeli’den Türk Göçleri Yrd. Doç. Dr. Ahmet Halaçoğlu
Türk Tarih Kurumu Yayınları

Balkanları Tahayyül Etmek Maria Tudarava İletişim Yayınları
Ukrayna’da Osmanlılar Mehmet İnsaşı Yeditepe Yayınları
Bahçede Bir Türk Yionnis Xanthavlis Galata
Yücel Teşkilatı H. Yıldırım Ağanoğlu Rum.Türk Kül. ve Day. Dern.
Balkan Savaşları Rıchard C. Hall Homer Kitapevi
Tarih Boyunca Balkanlardan Kafkaslara Türk Dünyası Semineri Bildiriler
Edebiyat Fakültesi Basımevi

Balkanlarda Tasavvuf Metin İzeti Gelenek
Osmanlı’da Sırp İsyanları Selim Aslantaş Kitap Yayınevi
Balkan Harbi Tarihi Aram Andonyan Sander Yayınları
Gagauzlar (Hıristiyan Türkler) Atanas Manov Türk Tarih Kurumu
Krifçe’den Yeşil burç’a Mübadil Yaşamları Lütfi Kuzucu
Lozan Mübadilleri Vakfı Yayınları

Bitmeyen Muhacirlik Süreyya Aytaş
Lozan Mübadilleri Vakfı Yayınları

Yugoslavya’da Türk Halk Edebiyatı Dr. İ. Güven Kaya
Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Bulgaristan Türkleri Üzerine Araştırmalar Türker AcaroğluT.C. Kültür Bakanlığı
Rıza Mollov Nimetullah Hafız T.C. Kültür Bakanlığı
Balkanların Sesi Akif Atakan Rodopi-Kırcaali Yayın-Basım
Osman Nuri Peremeci Ece Yayınları
Şeyh Safi Buyruğu ve Rumeli Erkanları Hakkı Saygı Mert Maatbası
Otman Baba Velayetnamesi Hakkı Saygı Saygı Yayınları
Demir Baba Velayetnamesi Hakkı Saygı Saygı Yayınları
Rumeli Erenleri Hüsamettin Aydın Bayrak Yayınları
Dağılan Yugoslavya Sonrası Kosova ve Makedonya Türkleri
Bilgin ÇELİK Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Yayınları

20. Yüzyıl Bulgaristan Türkleri Şiiri (Antoloji) Mehmet Çavuş Yaylacık Matbası
Ali Bayram Şiirler
Mustafa Keloğlan İğneli Heybe
Urumeli’de Zaman Şerif Baykurt Ürün Yayınları
Sensiz Olmuyor Ali Karagöz
Balcıbük’ten Firüzköy’e Ali Karagöz Anadolu Matbaacılık
Conference on Culture ant İdentitiy in The Balkans, Beykent Üniversitesi
Teqeja Harabatie Tetoves Dhe Roli İsaj Histarit… Prof. Dr. Ali Vishko Kulturar Ne Te Kolu
Mapzapuma KapamusraBara npakezkaja OcmaH baba
Bektashizmi Ne Shqiperi Bibliografi Maks Gjinaj-Petrit Bezhani-Nuri Çınar


Dergiler



Hoşgörü Dergisi
2023 Dergisi Balkanlar 15 Temmuz 2006
Atlas Dergisi Farklı Sayılar
AleviTurkmen
Mesajlar: 68
Kayıt: 10 Ara 2016, 00:50

Re: YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen AleviTurkmen »

1. Elyazması eserler, 2. Basılı eserler, 3. İcazetname veya Secereler, 4. Mektup, tapu vb. diğer arşiv belgeleri

Alevî köylerinde yaptığımız araştırmalarda, daha çok dede evlerinde ve tanınmış dergahlarda ve bazı tanınmış kitaplıklarda genel olarak şu kitapların varolduğunu söyleyebiliriz2 (A. Yaman 1998a):

Seyyid Nesimi, Şah Hatayi, Pir Sultan Abdal gibi Alevi Ozanlarının nefeslerinin ve deyişlerinin yer aldığı kitaplar3 (Cönkler ve Divan’lar),
Buyruk olarak bilinen (Menakıb-ı İmam Cafer-i Sadık, Hutbe-i Düvaz-deh İmam/Menakıb-ı Seyyid Safi) kitaplar,4
Hacı Bektaş Veli’nin müritleri ve diğer erenlerle yaşadığı olayları menkıbevi bir şekilde konu alan Makalat-ı Hacı Bektaş-ı Veli ve Velayet-name-i Hacı Bektaş-ı Veli adlı kitaplar,
Yeminî’nin Faziletname-i İmam Ali adlı eseri,
Fuzuli’nin Saadete Ermişlerin Bahçesi (Hadikat-üs-Suada) adlı eseri,
Seyyid Ali Sultan, Hacım Sultan, Şücaettin Veli, Demir Baba, Otman Baba gibi erenlerin menkıbelerini anlatan risale, menakıbname ve vilayetnameler(Risale-i Virani Baba, Menakıb-ı Hacım Sultan, Velayetname-i Seyyid Ali Sultan Baba İlyas-ı Horasani Menakıbı, Şuca Baba Velayetnamesi, Otman Baba Velayetnamesi)
Kerbela olayını konu alan Maktel-i Hüseyin (Kastamonulu Şazi’nin Maktel, Yahya b. Yahşi’nin Maktel, Edhem’in Vaka-i Kerbela, Hacı Nurettin’in Vakıa-i Kerbela, Cami’nin Saadetname, Lamii’nin Maktel-i Al-i Resul, Ali Ferruh’un Kerbela, İbnülemin Ali Haydar İlmi’ninHaile-i Kerbela, Kazım Paşa’nın Riyaz-ı Asfiya-Makalid-i Aşk) kitapları5
Risale-iHüsniye,
Kumru Kenz-il Mesaib ve Gülzâr-ı Hasaneyn
10. Cabbar Kulu, Cavidan adlı el yazması (Osmanlıca) gibi eserlerin varolduğunu biliyoruz.
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Kitapların yakıldığını biliyorsan ,nerde yakıldı ,ne zaman yakıldı ,kim yaktı ,neden yaktı ,hangi kitaplar yakıldı ,kitapların yazarları kimdi bunları da bilmen lazım ..bunları da yaz ,araştıran insanlar merak eder ...bu birincisi ,

İkincisi ,madem Alevilikle ilgili kitaplar yakıldı o zaman bu yazdığınız kaynaklar Alevilik araştırmasında bize ne kadar fayda verir ?Hepsi uyduruk olabilir ,insanlar sonradan yazmış sonuçta ..

Üçüncüsü ben sizden bu yazdığınız cümlenin kaynağını hangi kitapta yazdığını ve kitabın yazarını ve diğer bilgileri sordum..

Dördüncüsü ,sadece merak ettim ..kaynakları ve bilgileri ve ayetleri ile açıklamaları ile İmamlardan gelen hadislere güvenmiyorsunuz ,inanmıyorsunuz ya inandığınız ,savunduğunuz ,inatla ısrarla kabul ettiğiniz bilgilerin yazarını kim olduğunu ..sadece meraktan soruyorum ...
AleviTurkmen
Mesajlar: 68
Kayıt: 10 Ara 2016, 00:50

Re: YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen AleviTurkmen »

1) Yavuz, Murat iv kadar, caldiran savasi ve son osmanliya kadar, ondan daglara kactik
2) deyisler ve alevi dedeleri
3) Imam Caferi sadik buyruk
4) biz baska yorumluyoruz, sen nerden biliyorsun Ahlibeyt gercekten yazdi o kitaplari
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: YEni saçmalık;Muharrem orucu icat etmek

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Biz başka yorumluyoruz demek Ehlibeyt in as önüne geçmektir..Alevilik Kur an ve Ehlibeyt as a yakınlık ve uzaklıkla ölçülür.

Ya anlamak istemiyorsunuz ya da anlıyorsunuz işinize gelmiyor.Diyorum ki bak hem kendine ALevi diyorsun ,hem de Alevi kaynakları kabul etmiyorsun ve kendi yazdığın bilgilerin altına sunni kaynakları yazıp kabul ettiğini onaylıyorsun.İnsanların herhangi bir zamanda duygu yoğunluğuyla yazmış olduğu şiirleri Alevi kaynağı olarak sunuyorsun.Sadece ve sadece kabul etmediğin kaynaklar ise Caferi /kaynaklar ..kendine de Alevi ismi takmışsın ..Sunni kaynakları kabul ediyorsun ..Anadolu da yazılan binbir çeşit kitabı Alevilik diye kabul ediyorsun ..Caferi kaynak kitaplara ,hadislere gelince korkup kaçıyorsun ..evet korkup kaçıyorsunuz ...diyorum ki o zaman kendinize ALevi demeyin ..sizleri sorgulamak zorunda bırakmayın bizi ..işimizi gücümüzü bırakıp sizinle uğraşıyoruz burda...başka isim bulun kendinize ....sizin sözünüze göre hareket etsek ,İmamların as isimlerinin doğruluğuna bile yakin etmememiz lazım sonuçta onlardan asırlar sonra doğduk ve asırlar sonra öğrendik isimlerini yazılı kaynaklardan ...

Kaynaklar ortada bilgiler ortada ,açık beyanlar ortada iken delilleri ile birlikte sınırlı aklınız ve sınırlı bilginiz ile inkar ediyorsunuz hem de inatla inkar ediyorsunuz, hem de kendinize ALevi ismi linki kullanıyorsunuz.Yazdığın kaynaklara nasıl inanıyorsun o zaman ..şiirlere nasıl inanıyorsun o zaman...sizdeki açık çelişki kendine ALevi ismi takarak sunni kaynakları yazılarının altına yazman. Ben böyle bir çelişki böyle bir gaflet görmedim. Kendinize Alevi demeseniz savunduğunuz bilgileri Alevilik diye sunmasanız hiç sorun ,hiç can sıkıcı durum kalmayacak.Benim adıma Alevilik adına yanlışlığından emin olduğum bilgileri savunmasan hiç mi hiç sorun kalmayacak ..kendinize Bektaşi deseniz hiç sorun yoktur.İster kılın namazı ister semah dön ,istersen de halka namazı kıl sabah akşam ..Hz Ali nin as yolu budur deme işte ...
Cevapla

“Oruç” sayfasına dön