Cennet ve cehennem şimdi vardır

Ölümden sonra tekrar dirilip, adaletin tecelli edilişi...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
MERDAN
Mesajlar: 956
Kayıt: 01 May 2007, 22:14

Cennet ve cehennem şimdi vardır

Mesaj gönderen MERDAN »

Cennet ve cehennem şimdi vardır..

Sual: Bir tek Cehennem mi var yoksa birkaç tane mi? Şimdi bunlar mevcut mu?

Cevap: Cehennem yedi tabakadır, kâfirler durumuna göre tabakaların birinde azap görecektir.

Cehennem yedi tabakadır. Birbirinin altındadırlar. Her tabakanın ateşi, üstündekinden daha şiddetlidir. Günahı affedilmemiş olan müminler; birinci tabakada günahları miktarı yanıp, sonra Cehennemden çıkarılarak Cennete götürüleceklerdir.

Diğer altı tabakada çeşitli kâfirler sonsuz yanacaklardır.

Cennet ve Cehennem şimdi mevcuttur. Bazı âlimlere göre, Cehennemin nerede olduğu kesin bilinmemektedir. Bazılarına göre, yedi kat yerin altındadır. Arz küresi, güneş ve bütün yıldızlar birinci sema [gök] içinde olduklarına göre, yeryüzünün neresinde olursak olalım, yedi kat yerin altında sema vardır. Cehennemin yedi kat semadan birisinde bulunduğu anlaşılmaktadır.

soru: Ateşten yaratılan şeytan, Cehennemde azap görebilir mi?

cevap: Hâşâ Allah, şeytana azap vermekten aciz midir? Kitaplarda bildiriliyor ki:

Cehennemin bir bölümüne Zemherir denir. Yani soğuk Cehennemdir. Soğukluğu pek şiddetlidir. Bir an dayanılmaz. İmansızlara bir soğuk, bir sıcak, sonra soğuk, sonra sıcak Cehenneme atılarak şiddetli azap yapılacaktır.

Cehennemde soğuk Zemherir azaplarının bulunduğu, imam-ı Gazali hazretlerinin Kimya-i Saadet ve başka kitaplarında da bildirilmektedir. İlk insan topraktan yaratıldı. Diğer insanların bedenleri toprak maddelerinden meydana geldi. Fakat insan, et ve kemiktir, toprak değildir. Cin de böyledir. Ateş ve havadan meydana gelmişse de, ateş ve hava değildir. Şeytan da ateş ve havadan yaratılmışsa da ateş ve hava değildir.

Allahü teâlânın kudreti sonsuzdur. Aciz değildir. Şeytana soğuk Cehennemde de, sıcak Cehennemde de azap eder. Demir testere demiri kestiği gibi, ateş de ateşi yakar. Allahü teâlâ için hiçbir güçlük yoktur. Cehennem ateşi o kadar şiddetlidir ki, dünyaya bir kıvılcım gelse, her şeyi yakıp kül eder.

Bugün fen ilmine vakıf olanlar, cisimlerin elementlerden meydana geldiğini bilir. Mesela, yanıcı hidrojen gazı ile yakıcı oksijen gazının terkibiyle su meydana gelmektedir. Su ise, kendini meydana getiren oksijen ve hidrojene hiç benzememektedir. İnsan topraktan, cin ve şeytan da ateş ve havadan yaratıldığı halde, yaratılış maddelerine benzemez.

Kısacası Allahü teâlâ, zalimlerin cezasını vermekten aciz değildir. Soğukla cezalandırdığı gibi, ateşle veya başka bir şeyle de cezalandırır. Cehennemde azap sadece ateşle değildir. Çeşitli azap şekilleri vardır.

soru: Bugün Cennet ve Cehennem var mıdır?

cevap: Her müslüman bilir ki, ilk insan ve bütün insanların babası olan Hazret-i Âdem, yıllarca Cennette yaşadı. Yasak ağaçtan yiyince, dünyaya indirildi. Bu hususta Kur'an-ı kerimde birçok âyet-i kerime vardır.

Mesela Bekara suresinin 35 ve 36, Araf suresinin 17. âyet-i kerimesinden 27. âyet-i kerimesine kadar. Taha suresinin 117-119. âyet-i kerimeleri bu hususlardan bahsetmektedir. Kur'an-ı kerimde ayrıca müminler için Cennetin, kâfirler için de Cehennemin hazır vaziyette beklediği bildiriliyor:

(Takva sahipleri için hazırlanmış olup genişliği gökler ve yer kadar olan Cennete koşun.) [Al-i İmran 133]
(Kâfirler için hazırlanmış olan Cehennem ateşinden sakının!) [Al-i İmran 131]

Peygamber efendimiz de (s.a.a) Miraca gidince, Cennet ve Cehennemi gezdi. Gördüğü şeyleri anlattı. Bunlardan birkaçı şöyle:
(Cennete girdim. İnciden kubbeler gördüm.)

(Miraca çıktığım zaman Cennetin kapısı üzerinde "Sadakanın sevabı on, ödünç vereninki ise on sekiz mislidir" yazılı olduğunu gördüm.)

(Miracda Cehenneme baktım. Kokmuş leşler yiyenler gördüm. Bunların kim olduğunu sordum. Cebrail aleyhisselam, "Bunlar, gıybet etmek suretiyle insanların etlerini yiyenlerdir" dedi.)

soru: Cennetin bildiğimiz gezegenlerden birinde olacağı mümkün müdür?

cevap: Bugün bildiğimiz bütün yıldızlar ve gezegenler birinci kat semadadır. Semalar ise yedi kattır. Diğer katların ise bilinen bu semadan çok büyük olduğu bildirilmiştir. Cennet hakkında Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde bilgi vardır. Cennetin genişliğinin yer ile göğün genişliği kadar olduğu Kur'an-ı kerimde bildirilmiştir. (Hadid 21)

Bu durumda Cennetin gezegenlerde olması mümkün değildir. Cennet daha yukarı semalardadır.

soru: Cennet-Cehennem sonsuz değil midir?

cevap: Cehennemin ve Cennetin sonsuz olduğuna dair birçok âyet-i kerime vardır. Mesela Bakara 25, A.İmran-116, Maide- 85, Enam- 128, Tevbe- 68, Hud- 107.

Âyet-i kerimede Cehennem için de, Cennet için de (Hüm fiha halidun = Onlar orada ebedi kalırlar) buyuruluyor. (Bakara 81, 82)
Allahım bana adaletinle değil, merhametinle davran. İMAM ALİ (A.S)
konak
Mesajlar: 24
Kayıt: 01 Şub 2008, 22:06

Mesaj gönderen konak »

Merdan, dost benim yanitini bulamdigim bir saptama var.


Neden gogun ve yerin 7 kat alti ustu. neden 8 kat veya 6 kat deyilde 7 kat..

Bunun dinen bir aciklamasi olmali...

Ayrica bilimle nekadar uygun, 7 kat kavrami.......
Kullanıcı avatarı
MERDAN
Mesajlar: 956
Kayıt: 01 May 2007, 22:14

Mesaj gönderen MERDAN »

Konak can ,
Öncelikle belirteyim ben alim falan değilim,yani köklü bir din eğitimi almadım, sadece okumayı, araştırmayı, sorgulamayı seven meraklı biriyim. Bu anlamda haddimi de bilirim, dolayısıyla sorunuz hk. söyleyeceklerim oldukça sınırlıdır ve her şeyi bağlayıcı değildir.
Umarım sorunuza değerli ehlibeyt alimlerinden daha doyurucu yanıtlar alırsınız.
Yinede mevcut bilgilerimden yola çıkarak bir şeyler yazmaya çalışayım :

Geçmişte bir çok inanç sisteminde gök katları çeşitli sayılarla ifade edilmiştir. Örneğin:

Şamanizm'de : 7 kattır. ( Ural-Altay Şamanizminde )
Dogonlar ve Bambaralar’da : 14 kat
Mayalarda : 9 kat,
Azteklerde :13 kat
Kuzey Amerikalı yerlilerlede : 12 kat
Yahudilerde : 7 kat,
Teozofik terminolojide : 12 kattır.

Ancak Kuranda konuyla ilgili ayetlerde hep (seb’a semavat=7 kat gökler)
olarak geçmektedir. Bunlardan bir kaçı şöyle:

Sonra göğe yöneldi, onları yedi gök olarak düzenledi.O her şeyi bilir.
BAKARA: 29

Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar Allahı tesbih ederler.
İSRA :44

Sor onlara de ki: “Kimdir o yedi kat göklerin Rabbi ve o büyük arşın sahibi ?
MÜMİNUN.86

Yani Kurana göre bu 7 sayısı kesindir.
Siz neden 6 yada 8 değilde 7 olduğunu soruyorsunuz.

Burada olayın bir başka boyutu ortaya çıkıyor.Bana göre bir müslümanın böyle bir soru sormasından çok, hakkında kesin delil olan şeye iman edip, onun üzerinden bazı hikmetleri araştırması daha doğru olur.

Çünki bu mantıkla yüzlerce binlerce soru sorulabilir, bunları başka bir çok varlıklar ve yaratıklar içinde kullanabiliriz:

-Neden gezegenler hep küre şeklindedir de, küp yada 8’gen pirizma değildir?
-Neden bütün kıta adları A harfiyle başlar da B harfiyle başlamaz?
-Neden insan 2 gözlü 2 ayaklıdır da, 3 göz 3 ayaklı değildir?
Vs. vs. vs….
Yada siz : Ayette 7 kat gökler değilde, sözgelimi 10 kat denseydi, o zaman neden 9 yada 11 değil acaba ? diye sormayacağınızdan eminmisiniz?

Ama, bu tür sorulara tatmin edici yanıtlar almak çok zordur, bunların --en azından bugün için- ispatı imkansızdır. Allah öyle dilemiş ve öyle yaratmıştır.
Üstelik bu tür soruların (sizi tenzih ederim) şöyle bir risk yada şeytani bir vesvese taşıma ihtimali de olabilir:
Teşbihte hata olmaz derler, bakın:
Kuranda Müddessir suresi 30.ayette cehennemle ilgili olarak : “Üzerinde 19 vardır” der, devamında 31.ayette ise “…biz cehennemde görevli meleklerin sayısını inkarcılar için bir imtihan yaptık ki, kitap ehli olanlar kesin olarak inansın, iman edenlerin imanını artırsın da şüpheye düşmesinler. Kafirler ve kalplerinde hastalık bulunanlar ise: Allah bununla ne demek istemiş acaba ? desinler. İşte Allah böylece dilediğini sapıtır, dilediğinide doğru yola ulaştırır..”

Birde şu var: Bilim ve sorgulama tabiî ki gereklidir ama, her şeye illa da bir bilimsel açıklama getirmek zorunda değiliz. Esasen dinde bazı şeylerin yüzde 100 kesin bir bilimsel açıklaması olmayabilir. Örneğin, bundan yaklaşık 1300 küsur yıl önce gerçekleşen bir “miraç” olayını bugün bilimsel olarak nasıl açıklayabiliriz? Günümüz teknolojisine göre neredeyse sıfır mesabesinde olan o zamanın şartlarında bu nasıl olmuş olabilir? Burada bize düşen, Kuranda ayetle delil olduğu için,Allah dilemiştir olmuştur diye düşünüp “amenna” demektir.

Günümüz teknolojisi daha 1. semanın belki milyarda birine bile vakıf olamamışken 7 kat göklerin ve yerin mahiyeti hakkında nasıl bilimsel açıklamalar yapılabilir?
Allahım bana adaletinle değil, merhametinle davran. İMAM ALİ (A.S)
alone_man
Mesajlar: 1769
Kayıt: 13 Oca 2008, 21:28

Mesaj gönderen alone_man »

konak yazdı:Merdan, dost benim yanitini bulamdigim bir saptama var.


Neden gogun ve yerin 7 kat alti ustu. neden 8 kat veya 6 kat deyilde 7 kat..

Bunun dinen bir aciklamasi olmali...

Ayrica bilimle nekadar uygun, 7 kat kavrami.......
HEr soru sorulmalıdır zaten soruluyorsa cevabıda vardır ama her sorunun cevabını bilmek zorunda değiliz bilemeyebiliriz zira ilim sonsuzdur çok azını biliyoruz bu nedenle bu tip soruların cevabını sonradan öğrenmek kaydıyla iman etmeliyiz.
Cevapla

“Ahiret (Mead) İnancı” sayfasına dön